wtorek, 3 maja 2016

"Naleśniki zapiekane z serem i owocami"

Naleśniki zapiekane z serem i owocami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 maja 2016 r. Naleśniki z serem i owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale również zmysły. Tym razem słodkie serowo - brzoskwiniowe nadzienie, otuliłam cieniutkimi naleśnikami ,okrytymi delikatną śmietanką i borówkami - no czegóż chcieć więcej. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć. 
Serdecznie zapraszam :-)
Naleśniki zapiekane z serem i owocami


Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja
Finezyjne naleśniki zapiekane z serem i owocami! 
Zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie smak złożony wewnątrz delikatnego naleśnika - wierzcie mi, że to jest prawdziwy komfort food. U mnie wszyscy jednogłośnie zgadzają się, że to danie łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy preferuję najbardziej :-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)
Rozmiar porcji: ok. 3 naleśniki 




Składniki: 

Przepis podpatrzyłam tutaj :-)

Naleśniki (10 sztuk): 
  • mąka: 1 szklanka 
  • jajka: 2 
  • mleko: 1 szklanka 
  • woda - najlepiej gazowana: 3/4 szklanki 
  • sól morska: szczypta 
  • masło lub olej roślinny: 3 łyżki 
Nadzienie: 
  • pokrojone brzoskwinie(śliwki/morele): 1 i 1/2 szklanki 
  • serek śmietankowy (twarogowy/ricotta): 250 g 
  • budyń waniliowy w proszku: 1 łyżka 
  • cukier puder: 4 łyżki 
  • ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy/wanilinowy: 1 łyżka 
  • jajko: 1 
  • masło do posmarowania naczynia/formy: 2 łyżki 
Na wierzch: 
  • gęsta śmietana 18%: 200 g 
  • cukier: 1 łyżka 
  • borówka amerykańska/jeżyny/jagody/maliny: 100 g 
  • opcjonalnie: listki mięty/syrop klonowy: do dekoracji/wzmocnienia smaku 

Przygotowanie:

Naleśniki: 
  • mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrza 
  • miksuję na gładkie ciasto 
  • dodaję roztopione masło lub olej roślinny i razem miksuję (można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika)
 jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło - w tym czasie ulatniają się bąbelki powietrza, gluten wiąże, ciasto lekko zgęstnieje - nie jest to konieczne i naleśniki można smażyć od razu
  • naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowej 
  • przewracam na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty 
Nadzienie: 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • ser mieszam z budyniem cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem 
  • dodaję pokrojone owoce i jeszcze raz mieszam 
  • nadzienie rozkładam po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki) i zawijam w rulonik 
  • formę żaroodporną smaruję masłem, układam naleśniki, smaruję je miękkim masłem/ lub posypuję wiórkami masła 
  • wstawiam do piekarnika na 17 minut 
  • następnie wylewam na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem i piekę jeszcze przez około 5 minut
  • wyjmuję z piekarnika, posypuję borówką, dekoruję listkami mięty i podaję z syropem klonowym



Smacznego :-) 

Viva Ricotta! edycja III Wiosenne słodkości 2016

Tagi: woda gazowana, brzoskwinie, serek śmietankowy, budyń waniliowy, cukier waniliowy, borówka amerykańska, listki mięty, syrop klonowy

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))