Naleśniki zapiekane z serem i owocami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 maja 2016 r. Naleśniki z serem i owocami, to klasyczne danie polskiej kuchni. Często pojawia się się na naszych stołach i za każdym razem tak samo cieszy nie tylko oczy ale również zmysły. Tym razem słodkie serowo - brzoskwiniowe nadzienie, otuliłam cieniutkimi naleśnikami ,okrytymi delikatną śmietanką i borówkami - no czegóż chcieć więcej. To jest prawdziwa kwintesencja smaków nic tu już nie można dodać, ani ująć.
Serdecznie zapraszam :-)
Naleśniki zapiekane z serem i owocami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 maja.
Finezyjne naleśniki zapiekane z serem i owocami!
Zamknijcie na chwilę oczy i wyobraźcie sobie smak złożony wewnątrz delikatnego naleśnika wierzcie mi, że to jest prawdziwy komfort food. U mnie wszyscy jednogłośnie zgadzają się, że to danie łączy w sobie prostotę i wyrafinowanie. Nie wiem jak Wy, ale ja takie potrawy preferuję najbardziej :-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 50 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)
Rozmiar porcji: ok. 3 naleśniki Składniki: Przepis podpatrzyłam tutaj :-)
Naleśniki (10 sztuk):
Liczba porcji: 3 porcje (7 naleśników)
Rozmiar porcji: ok. 3 naleśniki Składniki: Przepis podpatrzyłam tutaj :-)
Naleśniki (10 sztuk):
- mąka: 1 szklanka
- jajka: 2
- mleko: 1 szklanka
- woda - najlepiej gazowana: 3/4 szklanki
- sól morska: szczypta
- masło lub olej roślinny: 3 łyżki
- pokrojone brzoskwinie(śliwki/morele): 1 i 1/2 szklanki
- serek śmietankowy (twarogowy/ricotta): 250 g
- budyń waniliowy w proszku: 1 łyżka
- cukier puder: 4 łyżki
- ekstrakt waniliowy/cukier waniliowy/wanilinowy: 1 łyżka
- jajko: 1
- masło do posmarowania naczynia/formy: 2 łyżki
- gęsta śmietana 18%: 200 g
- cukier: 1 łyżka
- borówka amerykańska/jeżyny/jagody/maliny: 100 g
- listki mięty/syrop klonowy: do dekoracji/wzmocnienia smaku
Naleśniki:
- mąkę przesiewam do miski, dodaję jajka mleko, wodę i sól - naleśniki wyjdą ze zwykłą wodą ale dodatek wody gazowanej sprawi, że naleśniki będą bardziej delikatne z widocznymi pęcherzykami powietrza
- miksuję na gładkie ciasto
- dodaję roztopione masło lub olej roślinny i razem miksuję (można wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni, przed smażeniem każdego naleśnika) jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło - w tym czasie ulatniają się bąbelki powietrza, gluten wiąże, ciasto lekko zgęstnieje - nie jest to konieczne i naleśniki można smażyć od razu
- naleśniki smażę na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem - naleśnikowej
- przewracam na drugą stronę drewnianą szpatułką, gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- ser mieszam z budyniem cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem
- dodaję pokrojone owoce i jeszcze raz mieszam
- nadzienie rozkładam po równo na każdego naleśnika (po ok. 2 łyżki) i zawijam w rulonik
- formę żaroodporną smaruję masłem, układam naleśniki, smaruję je miękkim masłem/ lub posypuję wiórkami masła
- wstawiam do piekarnika na 17 minut
- następnie wylewam na naleśniki śmietanę wymieszaną z cukrem i piekę jeszcze przez około 5 minut
- wyjmuję z piekarnika, posypuję borówką, dekoruję listkami mięty i podaję z syropem klonowym
Smacznego :-)
Tagi: woda gazowana, brzoskwinie, serek śmietankowy, budyń waniliowy, cukier waniliowy, borówka amerykańska, listki mięty, syrop klonowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))