piątek, 25 marca 2016

"Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami"

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona aksamitnym kremem w asyście listków mięty, misternie zdobiących całość, czaruje do tego stopnia, że na talerzyku pozostają zaledwie okruszki. 
Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu - tym bardziej zachęcam do zrobienia :-) 

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 23 marca. Doskonały mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami! 
Z tego przepisu przepyszne wychodzą również kruche babeczki, pod krem jogurtowy dodaję owoce np. borówkę amerykańską, maliny - polecam :-) 

Oceny: 5,0 

Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 55 min
Liczba porcji: 12 porcji
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Źródło inspiracji - stąd :-)

Kruchy spód: 
  • zimne masło: 135 g 
  • ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki 
  • cukier puder: 95 g 
  • mąka pszenna: 165 g 
  • mąka ziemniaczana: 45 g 
  • zimna woda: 1 łyżka 
Masa jogurtowo-czekoladowa:
  • jogurt naturalny (np. firmy Zott, może być grecki): 125 g 
  • biała czekolada: 160 g 
Dodatkowo: 
  • zmielone migdały: 50 g 

 Przygotowanie:

  • wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na jednolitą masę ( można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie) 
  • tortownicę o średnicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia 
  • schłodzone ciasto dzielę na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 
  • na dno formy wykładam równomiernie 2/3 ciasta ( można mniej), wylepiam nim spód ( dobrze jest wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia) z pozostałej 1/3 ciasta robię wałeczek i zdobię nim brzegi ciasta 
  • formuję również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski 
  • z pozostałego uformowałam kulki na kwiatuszek i kółeczko ( zabawa z kruchym ciastem według Waszej inwencji ) 
  • na wałeczkach wykonałam wzorek przy pomocy widelca 
  • pieczenie w temperaturze 180oC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia 
  • wyjmuję z piekarnika i studzę
  • dzień wcześniej jogurt wykładam na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywam i wstawiam do lodówki do odcedzenia ( jogurt potrzebuje średnio 6-8 godzin 
  • odlewam zgromadzoną wodę 
  • czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w garnku z grubym dnem ) 
  • lekko studzę 
  • w misie miksera umieszczam odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej 
  • stopniowo łyżka po łyżce dodaję roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy 
  • chwilę czekam, by masa zgęstniała 
  • następnie masę przekładam do worka cukierniczego z odciętym rogiem i zdobię mazurek 
  • na koniec prószę zmielonymi migdałami 
  • można pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia  

Smacznego :-) 


Wiosenne słodkości 2016

Tagi: masło, ekstrakt z wanilii, jogurt naturalny, biała czekolada, migdały;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))