Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 25 marca 2016 r. Mazurki mają to do siebie, że podbijają serca wszystkich domowników, tak było i w tym przypadku. Kompozycja cudownie kruchego ciasta otulona aksamitnym kremem w asyście listków mięty, misternie zdobiących całość, czaruje do tego stopnia, że na talerzyku pozostają zaledwie okruszki.
Mazurek bardzo prosty w przygotowaniu - tym bardziej zachęcam do zrobienia :-)
Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 23 marca. Doskonały mazurek jogurtowy z białą czekoladą i migdałami!
Z tego przepisu przepyszne wychodzą również kruche babeczki, pod krem jogurtowy dodaję owoce np. borówkę amerykańską, maliny - polecam :-)
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 55 min
Liczba porcji: 12 porcji
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Źródło inspiracji - stąd :-)Kruchy spód:
- zimne masło: 135 g
- ekstrakt z wanilii: 2 łyżeczki
- cukier puder: 95 g
- mąka pszenna: 165 g
- mąka ziemniaczana: 45 g
- zimna woda: 1 łyżka
- jogurt naturalny (np. firmy Zott, może być grecki): 125 g
- biała czekolada: 160 g
- zmielone migdały: 50 g
Przygotowanie:
- wszystkie składniki umieszczam w malakserze i miksuję na jednolitą masę ( można kruche zagnieść tradycyjnym sposobem, ręcznie)
- tortownicę o średnicy 25-26 cm wykładam papierem do pieczenia
- schłodzone ciasto dzielę na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3
- na dno formy wykładam równomiernie 2/3 ciasta ( można mniej), wylepiam nim spód ( dobrze jest wcześniej rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia) z pozostałej 1/3 ciasta robię wałeczek i zdobię nim brzegi ciasta
- formuję również kilka wałeczków dzieląc nimi ciasto w poziome paski
- z pozostałego uformowałam kulki na kwiatuszek i kółeczko ( zabawa z kruchym ciastem według Waszej inwencji )
- na wałeczkach wykonałam wzorek przy pomocy widelca
- pieczenie w temperaturze 180oC przez około 25 minut, lub dłużej do zarumienienia
- wyjmuję z piekarnika i studzę
- dzień wcześniej jogurt wykładam na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykrywam i wstawiam do lodówki do odcedzenia ( jogurt potrzebuje średnio 6-8 godzin
- odlewam zgromadzoną wodę
- czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej ( w garnku z grubym dnem )
- lekko studzę
- w misie miksera umieszczam odcedzony jogurt, doprowadzony do temperatury pokojowej
- stopniowo łyżka po łyżce dodaję roztopioną białą czekoladę, miksując na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy
- chwilę czekam, by masa zgęstniała
- następnie masę przekładam do worka cukierniczego z odciętym rogiem i zdobię mazurek
- na koniec prószę zmielonymi migdałami
- można pozostawić w chłodnym miejscu (nie w lodówce), do stężenia
Smacznego :-)
Tagi: masło, ekstrakt z wanilii, jogurt naturalny, biała czekolada, migdały;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))