grudnia 31, 2015

"Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym"

Print Friendly and PDF

Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 grudnia 2015 r. Delikatne i pyszne mięso pieczone w sosie z soku pomarańczowego powideł brzoskwiniowych, dżemu pomarańczowego, kurkumy, papryki, imbiru, w asyście gałązek tymianku jest doskonałym wyborem na świąteczny obiad. Jeśli miałoby to być danie numer jeden na "Nowy Rok 2016"to już teraz trzeba byłoby zanurzyć mięso w marynacie, aby jutro przesycone wspaniałymi ziołami, przyprawami i aromatami było gotowe do pieczenia - polecam :-) 


Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 26 grudnia. Soczysty pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym! To danie gwarantuje wspaniałe egzotyczne doznania smakowe tak niezbędne w ten zimowy mroźny czas. Jeśli chcecie, aby danie rzeczywiście spełniało Wasze oczekiwania nie rezygnujcie z moczenia mięsa w solance, dzięki tej czynności uzyskujemy dodatkową wilgoć i lepszy smak - polecam :-)

Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 12 godz. 
Czas pieczenia: 1 godz. 
Łączny czas: 13 godz. 
Liczba porcji: 6 porcji 

Składniki: 

Inspiracja pochodzi stąd :-)
  • filet z indyka (bez skóry i kości): 600 g 

Marynata i sos: 

  • sok pomarańczowy (najlepiej z wyciśniętych pomarańczy): 3/4 szklanki 
  • powidła brzoskwiniowe: 3 łyżki 
  • dżem pomarańczowy: 2 łyżki 
  • kurkuma w proszku: 2 łyżeczki 
  • ocet ryżowy lub 1 łyżka octu winnego: 2 łyżki 
  • czerwona papryka w proszku (ostra): 1/2 łyżeczki 
  • tymianek: 5 gałązek 
  • tarty imbir (opcjonalnie): 2 łyżeczki 
  • masło: 3 łyżki 
  • suszona żurawina: 80 g 

 Kasza jęczmienna: 

  • kasza jęczmienna (pęczak): 1 szklanka 
  • bulion jarzynowy lub drobiowy lub woda: 500 ml 
  • sól morska: do smaku 
  • pieprz: 1/2 łyżeczki 
  • masło: 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

  • fileta płuczę, wkładam do niedużego garnka, wsypuję 1 łyżeczkę soli i zalewam zimną wodą
  • odstawiam na 15 minut 
  • w rondelku doprowadzam do zagotowania składniki marynaty: sok pomarańczowy powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku i imbir,dodaję 1/2 łyżeczki soli morskiej 
  • po zagotowaniu odstawiam z ognia i studzę 
  • indyka wyjmuję z wody, wkładam do woreczka foliowego na mrożonki i wlewam ostudzoną marynatę zawiązuję (zapinam) woreczek, mięso mieszam aby równomiernie pokryło się marynatą, wkładam do lodówki na około 12 godzin 
  • piekarnik nastawiam na 180oC do formy żaroodpornej 
  • wkładam mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlewam do miseczki) 
  • do naczynia wlewam 1/2 szklanki wody, mięso polewam 1/2 szklanki marynaty, wstawiam do piekarnika i piekę bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej), jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temperaturę w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74oC) 
  • w trakcie pieczenia 4 razy polewam mięso marynatą 
  • na koniec wyjmuję formę z piekarnika, odkładam(czekam minimum 10 minut przed pokrojeniem, aby nie uciekły soki z mięsa) 
  • mięso wykładam na talerz, a do naczynia z sosem wkładam żurawinę 
  • formę stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowania 
  • gotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos się zredukuje 
  • odstawiam z ognia, dodaję masło i mieszając roztapiam je 
  • wyciągam tymianek - sos jest już gotowy 
  • w czasie, gdy piecze się indyk gotuję kaszę jęczmienną: gotuję 2 szklanki bulionu (może być woda), dodaję kaszę,doprawiam pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion) dodaję masło, można dodać świeży tymianek lub 1 łyżeczkę listków 
  • gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut ( do czasu wchłonięcia przez kaszę całego płynu) 
  • ugotowany pęczak podaję z mięsem i polewam sosem; autorka proponuje kaszę jaglaną z morelami - ugotowaną kaszę wysypuje do miski, dodaje posiekane morele (100 g) i miesza :-)




Smacznego !!!


Tagi: indyk, sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, tymianek, imbir, suszona żurawina, kasza jęczmienna, bulion drobiowy;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger