Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 grudnia 2015 r. Delikatne i pyszne mięso pieczone w sosie z soku pomarańczowego powideł brzoskwiniowych, dżemu pomarańczowego, kurkumy, papryki, imbiru, w asyście gałązek tymianku jest doskonałym wyborem na świąteczny obiad. Jeśli miałoby to być danie numer jeden na "Nowy Rok 2016"to już teraz trzeba byłoby zanurzyć mięso w marynacie, aby jutro przesycone wspaniałymi ziołami, przyprawami i aromatami było gotowe do pieczenia - polecam :-)
Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
26 grudnia.
Soczysty pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym!
To danie gwarantuje wspaniałe egzotyczne doznania smakowe tak niezbędne w ten zimowy mroźny czas. Jeśli chcecie, aby danie rzeczywiście spełniało Wasze oczekiwania nie rezygnujcie z moczenia mięsa w solance, dzięki tej czynności uzyskujemy dodatkową wilgoć i lepszy smak - polecam :-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 12 godz.
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 13 godz.
Liczba porcji: 6 porcji
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd :-)
Tagi: indyk, sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, tymianek, imbir, suszona żurawina, kasza jęczmienna, bulion drobiowy;
- filet z indyka (bez skóry i kości): 600 g
Marynata i sos:
- sok pomarańczowy (najlepiej z wyciśniętych pomarańczy): 3/4 szklanki
- powidła brzoskwiniowe: 3 łyżki
- dżem pomarańczowy: 2 łyżki
- kurkuma w proszku: 2 łyżeczki
- ocet ryżowy lub 1 łyżka octu winnego: 2 łyżki
- czerwona papryka w proszku (ostra): 1/2 łyżeczki
- tymianek: 5 gałązek
- tarty imbir (opcjonalnie): 2 łyżeczki
- masło: 3 łyżki
- suszona żurawina: 80 g
Kasza jęczmienna:
- kasza jęczmienna (pęczak): 1 szklanka
- bulion jarzynowy lub drobiowy lub woda: 500 ml
- sól morska: do smaku
- pieprz: 1/2 łyżeczki
- masło: 1 łyżeczka
Przygotowanie:
- fileta płuczę, wkładam do niedużego garnka, wsypuję 1 łyżeczkę soli i zalewam zimną wodą
- odstawiam na 15 minut
- w rondelku doprowadzam do zagotowania składniki marynaty: sok pomarańczowy powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku i imbir,dodaję 1/2 łyżeczki soli morskiej
- po zagotowaniu odstawiam z ognia i studzę
- indyka wyjmuję z wody, wkładam do woreczka foliowego na mrożonki i wlewam ostudzoną marynatę zawiązuję (zapinam) woreczek, mięso mieszam aby równomiernie pokryło się marynatą, wkładam do lodówki na około 12 godzin
- piekarnik nastawiam na 180oC do formy żaroodpornej
- wkładam mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlewam do miseczki)
- do naczynia wlewam 1/2 szklanki wody, mięso polewam 1/2 szklanki marynaty, wstawiam do piekarnika i piekę bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej), jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temperaturę w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74oC)
- w trakcie pieczenia 4 razy polewam mięso marynatą
- na koniec wyjmuję formę z piekarnika, odkładam(czekam minimum 10 minut przed pokrojeniem, aby nie uciekły soki z mięsa)
- mięso wykładam na talerz, a do naczynia z sosem wkładam żurawinę
- formę stawiam na gazie i doprowadzam do zagotowania
- gotuję na małym ogniu przez około 5 minut, aż sos się zredukuje
- odstawiam z ognia, dodaję masło i mieszając roztapiam je
- wyciągam tymianek - sos jest już gotowy
- w czasie, gdy piecze się indyk gotuję kaszę jęczmienną: gotuję 2 szklanki bulionu (może być woda), dodaję kaszę,doprawiam pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion) dodaję masło, można dodać świeży tymianek lub 1 łyżeczkę listków
- gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut ( do czasu wchłonięcia przez kaszę całego płynu)
- ugotowany pęczak podaję z mięsem i polewam sosem; autorka proponuje kaszę jaglaną z morelami - ugotowaną kaszę wysypuje do miski, dodaje posiekane morele (100 g) i miesza :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))