poniedziałek, 21 grudnia 2015

" Pierniczki bezglutenowe "

Pierniczki bezglutenowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 grudnia 2015 r. Uwielbiam czas przedświąteczny, kiedy z kuchni wydobywają się smakowite zapachy, a cała rodzina kręci się na pół świadomie w jej okolicy licząc, że uda się czegoś skosztować. Tak właśnie pamiętam przygotowania do świąt i tak wyglądają one w moim domu. Pierniczki tym razem bezglutenowe to główne spoiwo atmosfery świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Czas zbliżających się Świąt sprawia, że smakują tak wybornie, szczególnie te upieczone własnoręcznie. W tym roku pokusiłam się o pierniczki bezglutenowe i śmiem twierdzić, że to najlepszy przepis - kompozycja składników sprawia, że są mięciutkie, puszyste, smaczne i co najważniejsze bardzo zdrowe - polecam .

Pierniczki bezglutenowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 grudnia.

Puszyste pierniczki bezglutenowe! Ekstrakt waniliowy
skąpany w polewie lukrowej, cynamon, goździki, kolendra i imbir sprawiają, że pierniczki owiane są cudną feerią zapachów - polecam. 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 10 min
Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: około 20 większych pierniczków
Rozmiar porcji: 1 pierniczek (ok. 20 - 25 g) 


Składniki: 

Przepis zaadaptowany stąd :-)
  • mąka migdałowa: 200 g 
  • mąka ryżowa: 50 g 
  • mąka kukurydziana: 50 g 
  • mąka ziemniaczana: 30 g 
  • mąka kokosowa ( lub zmielone wiórki kokosowe ): 30 g 
  • przyprawa piernikowa: 1 łyżka 
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka 
  • ksylitol lub cukier lub cukier waniliowy: 2 łyżki 
  • miód: 100 g 
  • olej kokosowy lub masło: 80 g 
  • żółtka: 2 
  • jogurt naturalny (można pominąć): 2 łyżki 
  • białko jaja: 1 

 Polewa: 

  • cukier puder: 100 g 
  • woda przegotowana - wystudzona: 2 lub 3 łyżki w zależności od konsystencji 
  • ekstrakt waniliowy: 2-3 krople 

  Przygotowanie:

  • piekarnik nagrzewam do 180oC
  • do miski wsypuję mąkę migdałową, dodaję wszystkie mąki bezglutenowe, przyprawę piernikową, sodę i cukier dokładnie mieszam 
  • miód roztapiam w rondelku z grubym dnem razem z masłem, nie podgrzewając za bardzo 
  • masę studzę 
  • żółtka ucieram ( około 10 minut mikserem na małych i średnich obrotach ) można trzepaczką 
  • do miski z mąką dodaję miód z masłem, mieszam, dodaję jogurt, żółtka i znów delikatnie mieszam masę łyżką 
  • wykładam ją na stolnicę podsypaną mąką ( użyłam kokosowej ), rozpłaszczam na około 8-9 mm grubszy placek (gdyby ciasto wyszło bardzo miękkie, można podsypać nieco mąki) 
  • za pomocą foremek wycinam pierniczki 
  • układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem 
  • smaruję roztrzepanym białkiem 
  • piekę 10 minut (mniejsze i cieńsze pierniczki należy piec odpowiednio krócej) 
  • przygotowuję polewę - najprostszą i najlepszą - biorę 100 g cukru pudru, 2- 3 łyżki wody, dodaję ekstraktu waniliowego, wszystko dokładnie mieszam, uzyskując odpowiednią konsystencję, następnie nanoszę ją na pierniczki i dekoruję można je przyprószyć cukrem pudrem np. z mąki kokosowej można również przygotować miodowo-kawową polewę, którą gorąco polecam : (pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej,rozpuszczam podgrzewając z jedną łyżeczką miodu i mieszam na gładką masę, dodaję jeszcze dwie łyżeczki miodu i mieszam, smaruję cienką warstwą pierniczki i posypuję mąką kokosową
  • przechowuję w pojemniku na ciastka




Smacznego !

Tagi: mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka kokosowa, przyprawa piernikowa, ksylitol, miód, olej kokosowy, jogurt naturalny

4 komentarze:

  1. Witaj Kochana! Wspaniały wypiek. Może się skuszę, choć nie obiecuję, bo przed Świętami tyle pracy! Życzę Ci Halinko Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń

  2. Jednak namawiam do wykonania, bo są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne pierniczki :-) kochana życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))