Torcik piernikowo-serowy
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 stycznia 2014 r. Ponoć ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, ale to właśnie ona była przesłanką do przygotowania tej słodyczy. Połączenie sernika z piernikiem wydało mi się szalenie inspirujące. Warto było zainteresować się tym melanżem, bo w tej delicji zakochała się cała moja rodzina, a znajomi nie mogli wyjść z podziwu i nie wierzyli, że to dzieło wyszło z moich rąk. Stwierdzili, że zakupiłam go w naszej najlepszej cukierni. To był komplement, który bardzo mnie ucieszył. Ale do rzeczy! Ciasto jest
wielowarstwowe, dlatego słusznie nosi miano tortu. Tutaj przenikają się wzajemnie masa piernikowa składająca się z miodu, czekolady, przyprawy korzennej i cynamonu z kremową masą serową, w której serek mascarpone świetnie komponuje się z mlekiem skondensowanym. Ciasto piernikowe jest przełożone powidłami śliwkowymi, wzmocnionymi likierem pomarańczowym, które stopniowo przełamują aromat korzenny, nutą owocową. Całość jest zwieńczona polewą karmelowo-orzechową, która rozpływa się w ustach.Przyznaję, że jest tu troszkę zabawy z warstwami, ale efekt przewyższył moje oczekiwania. Smaki wspaniale ze sobą współgrają tworząc całość. Tort pysznie smakuje i pachnie:-) Torcik piernikowo-serowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 stycznia. Ekstrawagancki torcik piernikowo-serowy! Ekstrawagancki, czyli wzbudzający zainteresowanie, zadziwiający - taki właśnie jest ten tort. Polecam:-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 1 godz.
Łączny czas: 1 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
( Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany)
Masa piernikowa:
- masło: 60 g
- cukier brązowy: 1/2 szklanki
- miód: 1 łyżka
- ciemna czekolada (może być pomarańczowa): 50 g
- przyprawa korzenna lub piernikowa: 2 łyżeczki
- kawa zbożowa (np. Inka): 1 łyżka
- cynamon: 1 łyżeczka
- soda oczyszczona: 1 płaska łyżeczka
- mleko: 1/2 szklanki
- jajko: 1
- mąka pszenna: 150 g (1 szklanka)
- ser (zmielony trzykrotnie): 500 g
- ser mascarpone (lub twaróg jak wyżej): 250 g
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- słodzone mleko skondensowane: 3/4 puszki
- domowy cukier waniliowy: 2 łyżki
- jajka: 3
- powidła śliwkowe: 290 g (1 słoiczek)
- likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy: 3 łyżki
- mleko skondensowane: 1/4 puszki (reszta pozostała z masy serowej)
- masło orzechowe kremowe, solone i słodzone: 3 łyżki
- orzechy włoskie: kilka do dekoracji
Przygotowanie:
- dno tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25-26 cm wykładam papierem, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz
- do miski wkładam ser razem z mascarpone i miksuje razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz mlekiem skondensowanym - tak, aby nie było grudek
- dodaję jajka i miksuję przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników
- masę dzielę na dwie części, odstawiam
- piekarnik nagrzewam do 180oC
- w kąpieli wodnej (w garnku) topię masło, dodaję cukier i mieszam
- wciąż podgrzewając dodaję kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon podgrzewam do roztopienia się czekolady, następnie wyciągam garnek z kąpieli i dodaję kolejno sodę, mleko oraz jajko
- wszystko szybko oraz energicznie mieszam łyżką dodaję mąkę i mieszam do czasu, aż nie będzie grudek
- masę rozdzielam do dwóch misek
- wylewam pierwszą część masy piernikowej, wyrównuję powierzchnię, potrząsając tortownicą, wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut w międzyczasie mieszam powidła z likierem pomarańczowym
- wyjmuję formę z piekarnika, nie wyłączam go, po odczekaniu 3 minut smaruję po wierzchu połowę powideł, a następnie wykładam łyżką połowę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika na 15 minut po tym czasie wyjmuję i po 3 minutach delikatnie wykładam drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2-3 łyżki wody lub likieru, czy rumu),
- wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut
- wyjmuję z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzam drugą część powideł delikatnie wykładam resztę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 15 minut wyjmuję z piekarnika i studzę
- w rondelku podgrzewam ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym, rozprowadzam po powierzchni sernika i dekoruję orzechami :-)
Tagi: miód, ciemna czekolada, przyprawa piernikowa, kawa zbożowa, cynamon, ser, mascarpone, słodzone mleko skondensowane, domowy cukier waniliowy, powidła śliwkowe, likier pomarańczowy, masło orzechowe kremowe solone i słodzone, orzechy włoskie;
.
OdpowiedzUsuńW tym torcie idealny dobór składników, czyni radość dla podniebienia :-)
Pyszności...