stycznia 21, 2014

"Torcik piernikowo-serowy"

Print Friendly and PDF

Torcik piernikowo-serowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 stycznia 2014 r. Ponoć ciekawość, to pierwszy stopień do piekła, ale to właśnie ona była przesłanką do przygotowania tej słodyczy. Połączenie sernika z piernikiem wydało mi się szalenie inspirujące. Warto było zainteresować się tym melanżem, bo w tej delicji zakochała się cała moja rodzina, a znajomi nie mogli wyjść z podziwu i nie wierzyli, że to dzieło wyszło z moich rąk. Stwierdzili, że zakupiłam go w naszej najlepszej cukierni. To był komplement, który bardzo mnie ucieszył. Ale do rzeczy! Ciasto jest
wielowarstwowe, dlatego słusznie nosi miano tortu. Tutaj przenikają się wzajemnie masa piernikowa składająca się z miodu, czekolady, przyprawy korzennej i cynamonu z kremową masą serową, w której serek mascarpone świetnie komponuje się z mlekiem skondensowanym. Ciasto piernikowe jest przełożone powidłami śliwkowymi, wzmocnionymi likierem pomarańczowym, które stopniowo przełamują aromat korzenny, nutą owocową. Całość jest zwieńczona polewą karmelowo-orzechową, która rozpływa się w ustach.Przyznaję, że jest tu troszkę zabawy z warstwami, ale efekt przewyższył moje oczekiwania. Smaki wspaniale ze sobą współgrają tworząc całość. Tort pysznie smakuje i pachnie:-) Torcik piernikowo-serowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 stycznia. Ekstrawagancki torcik piernikowo-serowy! Ekstrawagancki, czyli wzbudzający zainteresowanie, zadziwiający - taki właśnie jest ten tort. Polecam:-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 30 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 

Składniki: 

( Przepis pochodzi od Pani Asi nieznacznie zmodyfikowany) 

Masa piernikowa: 
  • masło: 60 g 
  • cukier brązowy: 1/2 szklanki 
  • miód: 1 łyżka 
  • ciemna czekolada (może być pomarańczowa): 50 g 
  • przyprawa korzenna lub piernikowa: 2 łyżeczki 
  • kawa zbożowa (np. Inka): 1 łyżka 
  • cynamon: 1 łyżeczka 
  • soda oczyszczona: 1 płaska łyżeczka 
  • mleko: 1/2 szklanki 
  • jajko: 1 
  • mąka pszenna: 150 g (1 szklanka) 
Masa serowa: 
  • ser (zmielony trzykrotnie): 500 g 
  • ser mascarpone (lub twaróg jak wyżej): 250 g 
  • mąka ziemniaczana: 2 łyżki 
  • słodzone mleko skondensowane: 3/4 puszki 
  • domowy cukier waniliowy: 2 łyżki 
  • jajka: 3 
oraz :
  • powidła śliwkowe: 290 g (1 słoiczek) 
  • likier pomarańczowy lub sok pomarańczowy: 3 łyżki 
  • mleko skondensowane: 1/4 puszki (reszta pozostała z masy serowej) 
  • masło orzechowe kremowe, solone i słodzone: 3 łyżki 
  • orzechy włoskie: kilka do dekoracji 

Przygotowanie:

  • dno tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości 7-8 cm lub większej 25-26 cm wykładam papierem, zapinam obręcz, wypuszczając papier na zewnątrz 
Masa serowa: 
  • do miski wkładam ser razem z mascarpone i miksuje razem z mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz mlekiem skondensowanym - tak, aby nie było grudek 
  • dodaję jajka i miksuję przez około 1 minutę na małych obrotach miksera do połączenia się składników 
  • masę dzielę na dwie części, odstawiam 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
Masa piernikowa: 
  • w kąpieli wodnej (w garnku) topię masło, dodaję cukier i mieszam 
  • wciąż podgrzewając dodaję kolejno: miód, połamaną na kosteczki czekoladę, przyprawę korzenną lub piernikową, kawę zbożową i cynamon podgrzewam do roztopienia się czekolady, następnie wyciągam garnek z kąpieli i dodaję kolejno sodę, mleko oraz jajko 
  • wszystko szybko oraz energicznie mieszam łyżką dodaję mąkę i mieszam do czasu, aż nie będzie grudek 
  • masę rozdzielam do dwóch misek 
  • wylewam pierwszą część masy piernikowej, wyrównuję powierzchnię, potrząsając tortownicą, wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut w międzyczasie mieszam powidła z likierem pomarańczowym 
  • wyjmuję formę z piekarnika, nie wyłączam go, po odczekaniu 3 minut smaruję po wierzchu połowę powideł, a następnie wykładam łyżką połowę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika na 15 minut po tym czasie wyjmuję i po 3 minutach delikatnie wykładam drugą połowę masy piernikowej (gdyby zgęstniała, można dodać do niej 2-3 łyżki wody lub likieru, czy rumu), 
  • wstawiam do piekarnika i piekę 15 minut 
  • wyjmuję z piekarnika i po 3 minutach rozprowadzam drugą część powideł delikatnie wykładam resztę masy serowej, wyrównuję powierzchnię i piekę przez 15 minut wyjmuję z piekarnika i studzę
  • w rondelku podgrzewam ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym, rozprowadzam po powierzchni sernika i dekoruję orzechami :-)



                                                                         Smacznego! 

Tagi: miód, ciemna czekolada, przyprawa piernikowa, kawa zbożowa, cynamon, ser, mascarpone, słodzone mleko skondensowane, domowy cukier waniliowy, powidła śliwkowe, likier pomarańczowy, masło orzechowe kremowe solone i słodzone, orzechy włoskie;


Kawa... i co i dalej? Orzech

1 komentarz:


  1. W tym torcie idealny dobór składników, czyni radość dla podniebienia :-)
    Pyszności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger