Dorsz po grecku
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 24 stycznia 2014 r. Co prawda w Grecji nie jada się dorsza po grecku, ale za to przepada za nim większość miłośników kuchni polskiej. Bo to jest danie z typowo polskimi korzeniami. Dzięki kolorowym warzywom oraz świeżym ziołom, ta potrawa doskonale uzupełnia każde menu. Wspaniały dobór składników, czyni to danie bardzo atrakcyjnym i odżywczym dla naszego organizmu. Występujący tu w głównej roli dorsz to lekkostrawna ryba morska, będąca źródłem łatwo przyswajalnego
białka. Zawiera ona zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, odpowiedzialne między innymi za nasze samopoczucie, pracę układu krwionośnego i nerwowego. W tej rybie znajdziemy także kwasy omega-6, których spożywanie usprawni funkcjonowanie nerek i wątroby. Występują tu również duże ilości selenu pierwiastka, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego. W dorszu jest także wiele witamin z grupy B, odpowiedzialnych za pracę serca, układu nerwowego, stan skóry oraz funkcjonowanie układu trawienia, a także witamina D3, która jest ważna dla sprawnego działania układu nerwowego oraz kostnego. Klasyczna ryba po grecku zawiera marchew, która jest źródłem beta-karotenu, zwalczającego wolne rodniki i wzmacniającego odporność człowieka, chroniąc przed infekcjami układ pokarmowy i oddechowy. Beta karoten ma również wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Marchew jest bogata w związki mineralne, takie jak cynk, wapń, żelazo i miedź - to one korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci. Kolejne składniki pietruszka i seler znane są z dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie układu pokarmowego i moczowego. Dzięki temu korzystnie wpływają na proces odchudzania lub utrzymania zdrowej sylwetki. Cebula-to znakomity środek pomagający wzmacniać naszą odporność. Pamiętajmy jednak, że ma ona znacznie więcej właściwości zdrowotnych. U diabetyków pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Zawarta w tej roślinie kwercetyna chroni przed rozwojem miażdżycy, a siarka korzystnie wpływa na stan skóry i włosów. Ponadto udowodniono, że systematyczne jedzenie cebuli ma wpływ na obniżenie złego cholesterolu. Smak i aromat pora to nie jedyne walory jakie ta roślina ma nam do zaoferowania. Ma on bowiem dużą wartość odżywczą. Jest bogatym źródłem witaminy A, wpływającej na wygląd naszej skóry, witaminy E, okrzykniętej witaminą młodości, a także witaminy C i B6. Zawiera ponadto takie sole mineralne jak: potas, wapno, magnez, fosfor i kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza zaleca się go w leczeniu niedokrwistości. Por ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu, jednocześnie zwiększając poziom tego dobrego. Dobrze wpływa też na układ odpornościowy i oddechowy, ma także właściwości bakteriobójcze. Koncentrat pomidorowy stanowi cenne źródło likopenu, który jest nie tylko wyjątkowym skutecznym przeciwutleniaczem, ale także ma działanie antynowotworowe. Najczęściej o likopenie mówimy w kontekście walki z nowotworem, ale pamiętajmy, że ten barwnik pomaga też zapobiegać nowotworom płuc, piersi, odbytu i żołądka. Nie zapominajmy również, że koncentrat pomidorowy to cenne źródło witamin: C oraz A, ponadto dostarcza istotnych dla zdrowia ilości potasu oraz żelaza. Pokrótce mówiąc świeża ryba, w świeżych warzywach to bogactwo cennych komponentów odżywczych i witamin na talerzu. Gorąco polecam:-) Dorsz po grecku Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia. Lekkostrawny dorsz po grecku! Pysznie smakuje przyrządzony z delikatnego fileta z dorsza z dodatkiem tradycyjnego zestawu warzyw, w aromatycznym sosie pomidorowym z ulubionymi przyprawami i ziołami:-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 20 min Łączny czas: 40 min
Liczba porcji: 6
Składniki:
(Inspiracja pochodzi z książki "Kuchnia polska" - wydanie XXXII)- filet z dorsza: 800 g
- marchew: 1/2
- pietruszka: 15 dag
- seler: 10 dag
- cebula (duża): 1
- por (mały, biała część): 1
- wrząca woda: 3 szklanki
- sól morska: 1 łyżeczka
- ziele angielskie: 2-3
- listek laurowy: 1
- świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki
- słodka papryka: 1/2 łyżeczki
- bazylia: 1/2 łyżeczki
- oregano: 1/2 łyżeczki
- koncentrat pomidorowy: 1 mały słoiczek (ok. 100 g)
- olej roślinny (polecam ryżowy): do smażenia (2-3 łyżki)
Przygotowanie:
- przed smażeniem, dorsza moczę w mleku (kilka minut), aby nabrał ładnego koloru i zapachu
- kroję w poprzek na kawałki szerokości 4 cm, posypuję solą, pieprzem, odkładam
- marchewkę, pietruszkę i seler ścieram na jarzynowej tarce o grubych oczkach, przekładam do garnka i zalewam wrzącą wodą, solę gotuję przez 15-20 minut pod uchyloną pokrywką pod koniec dodaję ziele angielskie i listek laurowy
- w czasie, gdy gotują się warzywa obtaczam rybę w mące i smażę z dwóch stron na lekko zrumieniony kolor
- odlewam trochę wywaru (około pół szklanki) i mieszam w nim koncentrat pomidorowy
- cebulę i por kroję w półplasterki i delikatnie podsmażam na oleju dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i doprowadzam do zagotowania, doprawiam do smaku
- gorącymi warzywami pokrywam usmażoną rybę
- potrawa jest najsmaczniejsza po około 2 godzinach od przygotowania
OdpowiedzUsuńTo jest fantastyczna ryba otulona warzywnym sosem pomidorowym, dostarczająca naszym organizmom multum cennych składników odżywczych.
Serdeczności:-)