Mięso dorsza jest białe, smakuje raczej neutralnie i można je przyrządzić w różnoraki sposób.
Oprócz walorów smakowych podkreśla się to, że jest bogate w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zawiera 65% tłuszczu, z którego wyrabia się tran, stosowany jako lek w zapobieganiu cukrzycy.
Do dzisiejszej potrawy wykorzystałam filety z dorsza:-):-):-)
Przy zakupie zwracałam uwagę, aby filet był ze skórą.
Skóra powoduje, że ryba nie traci kształtu podczas smażenia.
Smak ryby podkreślam ziołowym smakiem pietruszki.
Czas przygotowania - 20 minut
Składniki - na 2 porcje
Stopień trudności - łatwy
Składniki :
- 1/4 szklanki migdałów w słupkach
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 filety z dorsza ze skórą
- sól morska
- świeżo zmielony, pachnący pieprz
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki pietruszki
Przygotowanie :
- Na średni ogień wstawiam dużą patelnię i wysypuję migdały. Mieszam bez przerwy, aż zrobią się złociste. Zdejmuję z ognia i przekładam do miski, żeby wystygły.
- Tę samą patelnię wstawiam na średni ogień, dodaję masło i oliwę. Kiedy zaczną wrzeć, dokładam filety skórą do góry. Przyprawiam dobrze solą i pieprzem. Smażę aż ryba się zetnie, około 3-4 minuty po każdej stronie obracając w połowie smażenia. Przekładam filety na podgrzany półmisek, skórą do dołu.
- Zmniejszam ogień i dolewam na patelnię sok z cytryny. Mieszam z masłem i oliwą, po czym polewam powstałym sosem filety.
- Posypuję pietruszkę i płatkami migdałów.
O kurcze dopiero teraz zauważyłam, że jest zły rok w dacie - nie zwracajcie na nią uwagi, źle dzisiaj ustawiłam w aparacie - przepraszam :-):-):-)
Zapewniam, że pod migdałową pierzynką naprawdę znajdują się filety.
Może trochę przesadziłam z migdałami ale one naprawdę dodają wyrazistości potrawie.
Do dania zaserwowałam zapiekane ziemniaki z bazylią, które idealnie wkomponowały się w całość.
Przepis na dorsza zaczerpnęłam od Nigelli i jestem bardzo zadowolona, serdecznie polecam.
Receptura urzeka prostotą i lekkością, a spożywania tego dania to podróż w nieznane.
Aż nie do wiary, że taka prosta ryba może tak smakować.
Nie miałam pojęcia, że prosty dorsz może być tak wykwintny.
OdpowiedzUsuńMigdałowa pierzynka nadaje mu wyrazistości, a wspaniały smak podkreśla ziołowa pietruszka.
To wszystko w sosie cytrynowym powoduje, że każdy kęs jest apetycznym uniesieniem.
Ściskam:-):-)
W Pani rękach tworzą się istne cuda dlatego to wykwintny smak -
OdpowiedzUsuńTo też zdrowa potrawa jak Pani zauważyła -