Przede wszystkim one nie tuczą tylko zastosowane dodatki sosy, zasmażki itp.
Są one źródłem białka, a także witamin i składników mineralnych.
Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę.
Ziemniaki mają też właściwości lecznicze, dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
A maseczka z ziemniaków poprawi wygląd zmęczonej i poszarzałej cery.
Ponieważ ich wartość jest nieoceniona do dania obiadowego przygotowałam ziemniaki w nietypowej odsłonie.
Czas przygotowania - ok. 60 minut
Porcja dla - 2-4 osób
Składniki :
- ok. 60 dkg ziemniaków
- szklanka śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie :
- Obrane ziemniaki delikatnie solę i gotuję do momentu, aż będą na wpół miękkie.
- Śmietanę mieszam z mlekiem, bazylią, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą. Na koniec dodaję sól i pieprz. Pieprzu dodaję więcej, bo ziemniaki mają mieć dość pikantny smak.
- Ziemniaki przekładam do żaroodpornego naczynia i zalewam śmietanowym sosem.
- Piekę w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypuję natką pietruszki i jeszcze delikatnie pieprzem.
Ale czy tak nie jest ???
Kiedy patrzę na to zdjęcie od razu uruchamiają mi się kubki smakowe:-):-):-)
Życzę smacznego, trzymajcie się ciepło !!!
Ziemniaki w tej odsłonie z każdym kęsem wywołują coraz większe uczucie błogości....
OdpowiedzUsuńSerdeczności:-))))
Bazylię można uprawiać w doniczce na parapecie i dodawać do potraw w miarę potrzeby - podobnież ma możliwość odstraszania chorób ogórka
UsuńWięc nie tylko potrafią wywołać uczucia błogości w ustach przy jedzeniu
Nie tylko do dań z ziemniakami -ale też do zup -Bazylia też przyjemnie pachnie -Słyszałem też o bazyliowym olejku - ma wiele zastosowań