lutego 12, 2013

" ROSÓŁ DROBIOWY Z MAKARONEM JAJECZNYM "

Print Friendly and PDF

Rosół drobiowy z makaronem jajecznym

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 12 lutego 2013 r.
Rosół jest zdrowy!!! 
Rozgrzewa, zaspokaja apetyt, uzupełnia braki składników odżywczych, a nawet leczy. 
Ten aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotuje nawet największa fajtłapa kulinarna:-))) 
Pierwotnie powstawał jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie samego mięsa i nosił nazwę " rozsół ". Gotowanie składników rozpoczynam od zimnej wody. Intensywne gotowanie i szybkie doprowadzanie do wrzenia powoduje, że rosół staje się mętny i niesmaczny. 
Podczas gotowania dodaję warstwę łupinki z cebuli. To spowoduje, że rosół będzie miał piękny żółty kolor. Ugotowany rosół jest podstawą do przygotowania wielu innych zup. 
Ostudzony rosół, najlepiej podzielony na porcje w plastikowych pojemnikach, warto zamrozić i wykorzystywać w miarę potrzeby. 
Próbowałam różnych makaronów do rosołu, jednak jajeczny przebija wszystkie, spróbujcie:)

Rosół drobiowy z makaronem jajecznym 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 10 lutego
Wyśmienity rosół!!! 
Warto wiedzieć, że talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego potrzeba :-) Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły z warzyw i mięsa. Najważniejsze z nich to potas ( który reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi ) oraz fosfor i magnez
( niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego.
Rosół to spora porcja żelaza i tego pochodzącego z warzyw i tego wchłanianego z mięsa. 
Są w nim witaminy E,A i beta karoten. Ze względu na długie gotowanie niewiele w nim witaminy C, dlatego uzupełniam braki natką pietruszki :-) 
Ciekawostka !!! 
Rosół ugotowany na chudym mięsie czy drobiu bez skórki syci ale nie jest kaloryczny :-)
Aby był chudszy po ugotowaniu i ostudzeniu dobrze jest wstawić go do lodówki - wówczas tłuszcz wypłynie na powierzchnię i skrzepnie, a wtedy łatwo go usunąć łyżką. Jeśli jednak są ograniczenia czasowe, na powierzchnię rosołu można położyć na chwilę kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie tłuszcz. 
Rosół gotowy do spożycia jest pyszny i krzepi, bardzo polecam :-) 

 Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 talerz ( ok. 250 ml )

  

Liczba kilokalorii w porcji: 149 

Składniki: 

  • kurczak: 1/2 
  • marchew: 1 sztuka 
  • pietruszka: 1 mała 
  • por: 1 mały ( lub połówka wiekszego ) 
  • seler: kawałek 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • łupinka cebuli: 1 
  • sól morska: do smaku 
  • biały pieprz: do smaku 
  • natka pietruszki: mały pęczek 
  • makaron jajeczny: 1 opakowanie (300 g) 

  Przygotowanie:

  1. Połówkę kurczaka dokładnie myję, wkładam do dużego garnka z wodą. 
  2. Dodaję sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, następnie obniżam temperaturę kuchenki i do końca cały czas gotuję na wolnym ogniu. 
  3. Włoszczyznę dokładnie myję, obieram i dodaję do gotującego się wywaru, wrzucam ząbek czosnku oraz jedną łupinkę cebuli :-) 
  4. Gotuję, aż mięso będzie miękkie.

 

Odstawiam z ognia.
Przecedzam.
Mięso i warzywa kroję w niewielkie kawałki.
Makaron jajeczny gotuję 10 minut.

 

Przelewam na sitko, przepłukuję wodą i odsączam.
Zalewam rosołem.
Dodaję mięso i warzywa,  ozdabiam natką pietruszki :-)

  

P.S. Łyżka w zupie znajduje się dla żartu:-):-):-)














Rosół to moja najlepsza zupa, uwielbiam ją :-)

 Smacznego:-):-):-) 


 Tagi: rosół drobiowy, kurczak, włoszczyzna, makaron jajeczny;

1 komentarz:

  1. Talerz rosołu ugotowany z dużą ilością włoszczyzny dostarcza wszystkiego, czego nam potrzeba. Jest w nim sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknęły do niego z warzyw i mięsa.
    Rosół jest zdrowy, rozgrzewa, zaspokaja apetyt, leczy.
    Jego spożywanie to kulinarna podróż na wyżyny nieocenionego smaku - polecam:-)
    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger