Sałatkę przygotowałam dzisiaj:-)))
Jej smak jest godny polecenia tak uważam.
Mój mąż ma nieco inne zdanie.
No ale o gustach nawet kulinarnych się nie dyskutuje:-)
Do sałatki potrzebuję następujących składników :
- 1/2 kg pieczarek
- 300 g żółtego sera
- 6 jajek
- natka pietruszki
- majonez - użyłam light
- świeżo zmielony pachnący pieprz
- sól morska
- 1 łyżka masła
Przygotowanie :
- Pieczarki bardzo, bardzo dokładnie myję, kroję ( jeżeli jest taka potrzeba to pieczarki obieram ) w kosteczkę.
- Masło roztapiam na patelni dodaję pieczarki, przykrywam patelnię.
- Duszę pieczarki na małym ogniu, od czasu do czasu mieszam.
- Pod koniec pieczenia solę i dobrze posypuję pieprzem.
- Na koniec ściągam przykrywkę, żeby sos wyparował - pieczarki mają być suche.
- Studzę.
- Jajka gotuję na twardo ( 10 minut ), kroję w kosteczkę.
- Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
- Natkę pietruszki drobniutko siekam.
- Do miski daję kolejno : ostudzone pieczarki, starty ser, pokrojone jajka, posiekaną natkę.
- Wszystko mieszam, dodaje majonez i znowu dokładnie mieszam.
- Można doprawić pieprzem do smaku.
Sałatka wygląda tak:
Do sałatki zaserwowałam bagietkę z masłem czosnkowym na ciepło.
Było pysznie :-):-):-)
Jeszcze raz zachęcam do przygotowania bo warto.
Dodam, że sałatka jest sycąca ale mi to nie przeszkadza.
Przepis pozyskałam od Jolci.
Bardzo dziękuję.:-):-):-)
Serdeczności....
Jeśli masz ochotę na coś konkretnego, sycącego i pysznego sałatka z serem i pieczarkami w obecności bagietki z masłem czosnkowym spowoduje wzloty na wyżyny uniesienia, a ty poczujesz harmonię i wewnętrzne zadowolenie:-):-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności.....