stycznia 20, 2014

"Krupnik z fasolą"

Print Friendly and PDF

Krupnik z fasolą


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 stycznia 2014 r. Zimowe miesiące inspirują do gotowania pożywnych i aromatycznych zup. Te potrawy są moimi ogromnymi faworytami, dlatego tym razem postawiłam na krupnik. Ta zupa, to odrobina prostoty i tradycji w kuchni. W niemal każdym polskim domu funkcjonuje rodzinny przepis na to danie. U mnie przeszła ona pewną odmianę, ponieważ połączyłam ją z fasolą. Powstała na bazie aromatycznego bulionu drobiowego z cennymi warzywami, które zmiksowałam. Dzięki temu potrawa jeszcze
bardziej zyskała na wartości, bo bardzo chętnie sięgały po nią dzieci, które z warzywami w zupach "nie zawsze trzymają sztamę". Skrobiowe dodatki uczyniły ją gęstą i słodką ale również pożywną i zdrową. Przeplatające się w zupie kasza jęczmienna z fasolą sprawiają, że jej działanie jest niemal zbawienne. Obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, chroni wątrobę, nerki i serce. Dostarcza nie tylko białka roślinnego, węglowodanów, ale także witaminy A, PP, witamin z grupy B, które wspomagają pracę układu nerwowego, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają pamięć i zdolność logicznego myślenia. Nadmienię jeszcze o skrobi, która zawarta w kaszy rozkłada się powoli, dzięki czemu uczucie sytości towarzyszy nam przez dłuższy czas. Tę informację kieruję dla wszystkich, którzy dbają o smukłą sylwetkę. Bardzo zachęcam do wypróbowania tej potrawy, bo niewykluczone, że stanie się ona stałą pozycją w Waszym kulinarnym archiwum:-) 
Krupnik z fasolą ! Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 18 stycznia.
Rozgrzewający krupnik z fasolą! Ta zupa jest tak dobra, że szkoda, by wystarczyło jej tylko na jeden posiłek. Można zamrozić kilka porcji, ale nie za dużo, bo następnego dnia warto ją odgrzać. I powiem tylko tyle - zupa zniewala:-)
Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 2 godz. Łączny czas: 2 godz. i 15 min
Liczba porcji: 14 porcji
Rozmiar porcji: 1 talerz (ok. 250 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 230 Białko na porcję: 17 g Tłuszcz na porcję: 10 g Węglowodany na porcję: 19 g Błonnik na porcję: 3 g

Składniki: 

(Przepis pochodzi z książki - "Nigella ucztuje", nieznacznie zmodyfikowany) 
  • fasola jaś: 250 g 
  • pęczak jęczmienny: 125 g 
  • pasternak: 1-2 korzenie 
  • marchew (średnia): 2-3 
  • cebula (duża): 1 
  • natka pietruszki (posiekana): pęczek 
  • ziemniaki: 500 g 
  • bulion drobiowy: 2,25 l 
  • cukier (drobny): 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 

Przygotowanie:

  • fasolę i kaszę moczę na noc - oddzielnie (jeśli zapomnisz ją namoczyć, zalej wszystko wrzątkiem i odstaw na dwie godziny)
  • warzywa (oprócz ziemniaków)obieram, czyszczę, kroję i siekam w malakserze 
  • siekam również natkę, można też drobno pokroić wszystko nożem 
  • wkładam przygotowane warzywa, kilkukrotnie wypłukaną w przegotowanej wodzie fasolę i kaszę do dużego garnka i zalewam przygotowanym bulionem 
  • obieram ziemniaki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka 
  • wsypuję cukier, doprowadzam bulion do wrzenia, zmniejszam płomień i gotuję 2 godziny jeśli zupa za bardzo zgęstnieje, rozcieńcz ją bulionem, ewentualnie wodą 
  • na koniec doprawiam solą do smaku 
  • przed podaniem dekoruję natką pietruszki



                                                        Smacznego!!! 

Tagi: fasola jaś, jęczmienny pęczak, pasternak, marchewka, bulion drobiowy;

 

2 komentarze:


  1. To jest idealna zupa na zimę, ma doskonały smak i piękny aromat, do tego kawałeczki ziemniaków, kasza jęczmienna i fasola - dla mnie bomba !
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też czasami podobnie eksperymentuje-z potrawami-do zup dodaje też czasami pasternak-korzenie pasternaku są bardziej okazałe niż korzenie pietruszki-przyrządzaliśmy też placuszki z plasterków pasternaku-Zupa to taka inny rodzaj krupniku-
    -smak na pewno doskonały-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger