Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj na pierwsze danie gotuję krupnik.Jeśli również lubisz tę zupę, to towarzystwo kulinarne mile widziane.
Gotujmy razem - zapraszam !!!
Składniki :
0,5 kg wędzonej słoniny0,5 kg kaszy jęczmiennej
2 litry wody
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 cebula
1 pietruszka
majeranek
listki bazylii
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie :
Cebulę, czosnek, pomidory i pietruszkę drobno posiekać.Słoninę pokroić w kosteczkę.
Do dużego garnka wlać łyżkę oliwy.
Połączyć słoninę, cebulę, czosnek, pietruszkę, majeranek, bazylię i podsmażyć przez 5 minut.
Dodać pomidory.
Wymieszać.
Wlać do garnka wodę i doprowadzić do wrzenia.
Dodać kaszę, sól i pieprz do smaku.
Gotować przez 30 minut, często mieszając, aby uniknąć przypalenia.
Kiedy kasza będzie miękka, zdjąć zupę z ognia.
Dla zaostrzenia smaku można posypać startym żółtym serem - to jest moja wersja.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))