maja 11, 2021

BABECZKI MARCHEWKOWE

Print Friendly and PDF

 

Babeczki marchewkowe - przyznam się Wam, że uwielbiam takie kulinarne podróże, gdy mieszam składniki i nie do końca wiem, jaki będzie efekt. Ten finał jest niesamowity, babeczki są puszyste i zdrowe, aromatyczne, wilgotne i zachwycające do tego stopnia, że pokochają je nawet ci, którzy nienawidzą ciasta marchewkowego. Te cupcakes zmieniają sposób myślenia na temat deserów z warzywami . Marchewka doskonale odnajduje się w słodkich wypiekach, robi świetną "robotę", bo nie dość, że nadaje słoneczny kolor, to jeszcze mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu wilgotną i gęstą konsystencję. Rudą bohaterkę połączyłam tu z pikantnymi, korzennymi przyprawami i zwieńczyłam pomarańczową glazurą z waniliową chmurką.  Takie babeczki marchewkowe, to chyba najlepsze cupcakes jakie jadłam do tej pory, idealna przekąska na piknik, czy zbliżającą się majówkę. Nawet po kilku dniach (o ile jakieś się uchowają), w szczelnym pojemniku zachowują świeżość. Jednak dla mnie najlepiej smakują w dzień ich upieczenia. Idealne na deser dla małych i dużych łasuchów. Ich przygotowanie jest proste i nie zabiera wiele czasu. Ja pokusiłam się o dekorację z suszonych rurek marchewkowych, ale przy braku czasu można z nich zrezygnować. Cupcakes są wygodne, ponieważ można zabrać je z sobą wszędzie, bez ryzyka pobrudzenia się, pięknie się prezentują i są fotogeniczne.  Idealnie komponują się z kubkiem mocnej, aromatycznej kawy. 

Czas przygotowania: 30 M
Czas pieczenia: 25 M
Łączny czas: 55 M

Liczba porcji: 12 sztuk
Rozmiar porcji: 1 babeczka

Składniki:

Przepis zaczerpnęłam stąd;

  • 4 średnie marchewki (2 szklanki tartej)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki (może być mąka ryżowa +kukurydziana)
  • 1 i 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego (np. olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej z pestek winogron)
  • 3  jajka zerówki
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Lukier:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 2-4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Marchewkowe rurki:

  • 1 duża i gruba marchewka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru


Przygotowanie: 

  • piekarnik nagrzewam do 180oC
  • kratkę metalową zamieszczam w jego środkowej części
  • marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, odmierzam 2 szklanki
  • do miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami
  • w drugiej, większej misce mieszam (można rózgą lub mikserem na wolnych obrotach): olej, jaja, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii
  • następnie mieszam za pomocą łyżki z mieszaniną z mąki
  • masę wykładam do papilotek umieszczonych w formie (można w jednorazowych papilotkach), ustawiam na kratce w piekarniku i piekę przez 25 minut do suchego patyczka


Lukier: 

  • mieszam cukier puder ze skórką i 2 łyżkami soku z pomarańczy (w razie potrzeby można dolać więcej soku, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję lukru
  • babeczki wyjmuję z piekarnika, a po 10 minutach wykładam (wciąż w papilotkach) na kratkę do całkowitego ostudzenia
  • jak przestygną wierzch cupcakes maczam w lukrze i dekoruję wcześniej przygotowanymi rurkami z marchewki
  • podaję  jak lukier nieco zastygnie


Marchewkowe rurki: 

  • marchewkę myję i skrobię
  • obieram cienkie i długie warstwy marchewki obieraczką do warzyw
  • wybieram około 15 najładniejszych i najszerszych pasków
  • gotuję wodę z cukrem, mieszając aż cukier się rozpuści
  • dodaję paski marchewki i gotuję na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut
  • przelewam przez sitko i pozostawiam na nim marchewki na 15 minut
  • piekarnik nagrzewam do 105oC
  • paski marchewki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piekę przez około 30 minut, aż będą suche, ale jeszcze możliwe do formowania
  • nie wyłączam piekarnika
  • nawijam paski marchewki na koniec drewnianej łyżki formując je w spiralki
  • zdejmuję z łyżki i układam z powrotem na blaszce łączeniem do spodu
  • piekę przez 30 do 45 minut
  • wyjmuję z piekarnika i pozostawiam na blaszce do całkowitego ostudzenia


Smacznego !

Babeczki marchewkowe

 
Babeczki marchewkowe


Babeczki marchewkowe


Babeczki marchewkowe

 


Babeczki marchewkowe


Babeczki marchewkowe


Babeczki marchewkowe


2 komentarze:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger