lipca 03, 2020

Pasteis de nata

Print Friendly and PDF

Pasteis de nata





Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2020 r. 
Nigdy nie byłam w Lizbonie, ale to nie znaczy, że nie "wygłoszę peanów" na cześć pasteis de nata, które są lokalnym przysmakiem Portugalii. Zabrałam się do ich upieczenia od pierwszej chwili, kiedy opowiedziała mi o nich siostra, która będąc w Lizbonie, każdego poranka siedząc w kawiarence nad espresso, delektowała się najpyszniejszym ciastkiem ze wszystkich wypieków. Dlatego tym razem proponuję przepis na pasteis de nata, bo chociaż potrzeba do nich dużo żółtek, tych ciastek zwyczajnie trzeba spróbować, wyjątkowo proste i niesłychanie pyszne. Najlepsze jedzone na gorąco, kiedy jeszcze nie zdążą do końca ostygnąć , posypane cynamonem.

Pasteis de nata Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca
Niesamowite Pasteis de nata! 
Babeczki budyniowe z ciasta francuskiego wywodzą się z lizbońskiego klasztoru Hieronimitów w Belem. Zakonnicy używali pierwotnie białek z kurzych jaj do krochmalenia habitów, a z niepotrzebnych żółtek zaczęto produkować babeczki i działalność ta stała się z czasem ważnym żródłem dochodów klasztoru. 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 20 min 
Czas pieczenia: 10 min 
Łączny czas: 30 min 
Liczba porcji: 12 
Rozmiar porcji: 1 ciastko 

Składniki: 

Przepis zaadaptowy z "KUKBUK" 2/2020 

  • ciasto francuskie na maśle: 2 opakowania 
  • mleko: 2 szklanki 
  • woda: 1 szklanka 
  • cukier puder: 1/2 szklanki 
  • mąka: 1/2 szklanki 
  • skórka otarta z cytryny: 1 cytryna 
  • żółtka jajek zerówek: 7 
  • cynamon: do posypania 
Przygotowanie:
  • rozgrzewam piekarnik do 250oC 
  •  z ciasta francuskiego wycinam kółka, trochę większe niż otwory w formie do muffinów 
  •  krążkami wykładam zagłębienia w formie - nie trzeba ich natłuszczać, ani używać papilotek 
  •  do garnka wlewam mleko i wodę, dodaję cukier puder, mąkę, skórkę z cytryny i żółtka zagotowuję, ciągle mieszając pozwalam masie trochę się pogotować, by zgęstniała 
  •  trzeba pamiętać o mieszaniu, bo masa przywiera do dna 
  •  ostudzonym kremem wypełniam każdą foremkę z ciastem 
  •  piekę przez 11-15 minut 
  •  po 10 minutach zaczynam pilnować - pasteis de nata powinny być spieczone, a nawet nieco przypalone z wierzchu 
  •  podaję oprószone cynamonem, z dobrym espresso








Smacznego :-)



Tagi: ciasto francuskie na maśle, cytryna, żółtka jajek zerówek, cynamon


8 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger