Witajcie Kochani !!!
I jeszcze coś słodkiego na wieczór.
Składniki :
Ciasto :
400 g mąkiszczypta soli
125 g cukru
225 g zimnego masła najlepiej Lurpak
jajko
mąka do podsypania
folia spożywcza
foremki do babeczek
Nadzienie :
500 g gorzkiej czekolady250 ml śmietanki 30%
30 g masła
Dekoracja :
wiórki czekoladowecukiernicze złote płatki
Przygotowanie :
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, pokrojone zimne masło, cukier, jajko.Zagnieć ciasto.
Jeśli będzie taka potrzeba, dosyp mąki ( ciasto powinno być gładkie i łatwo odchodzić od dłoni ).
Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C ( góra i dół ).
Foremkami do babeczek wylep cienko ciastem.
Wstaw na 15 minut do piekarnika, aż ciasto się zazłoci.
Wyjmij, wystudź.
Czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej.
Do lekko przestudzonej masy dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę ubij na sztywno, powoli dodawaj ostudzoną masę czekoladową.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy napełnij babeczki kremem.
Udekoruj czekoladowymi wiórkami i złotymi płatkami.
I GOTOWE - SMACZNEGO - PROPONUJĘ ZASERWOWAĆ DOBRĄ KAWĘ NA PRZYKŁAD ESPRESSO.
Danie na 12 osób
stopień trudności - średnio trudny
I na koniec ciekawostka - czy wiecie co to kąpiel wodna ???
Otóż kąpiel wodna, to rozgrzewanie zawartości garnka bez przykrycia, zawieszonego w gorącej wodzie.
Wykorzystuje się do sporządzania potraw, które łatwo się przypalają.
Łatwo przypalają się śliwki ale to raczej nie nadają się do kąpieli wodnej
OdpowiedzUsuńBo przeważnie tak przygotowuje się czekoladę do rozpuszczania - do polewania na torty lub inne ciasta (polewa) Gotować można na parze nap ryż ..Przepraszam nie jestem az tak doskonałym kucharzem czy cukiernikiem jak Pani nie znam aż tylu cudownych trików zaklęć sekretów - i nie mam takiej wrażliwości serca jak Pani -W cukierni to przydaje mi sie wzrok ale tez słuch -i zapach łakoci-po co słuch bo czasami cukiernik (kobieta) opowiada o walorach ciastka jego wyjątkowości warto słuchać jeśli ktoś umie mówić -