maja 05, 2014

"Babeczki pomarańczowo-makowe"

Print Friendly and PDF

Babeczki pomarańczowo-makowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 maja 2014 r. Nie wyobrażam sobie, aby w koszyczku wypełnionym po brzegi pysznym jedzeniem na majówkę, miało zabraknąć tych babeczek. Muffinki pomarańczowo-makowe są lekkie, delikatne, maślane i wilgotne. Przygotowałam je na bazie przepisu pochodzącego z babeczek
cytrynowych, tyle że zamiast cytryny dodałam akcent pomarańczowy. Wiedziona myślą, że babeczki cytrynowe wszystkim smakowały pomyślałam, że nuta pomarańczowa też powinna zachwycić. I się nie pomyliłam, pomarańczowe cytrusy sprawiają, że cały dom oddycha świeżym, pomarańczowym aromatem ciasta, a widok rosnących w piekarniku muffinek z pomarańczami i makiem, wyzwala klimatyczną otoczkę, która dodaje witalności i energii oraz delikatnie pobudza i nastraja do działania. Jeśli o mnie chodzi kocham te babeczki za ich wykwintny smak, ale również niewiarygodną urodę, którą w przekroju można podziwiać bez końca. Makowe piegi, którymi są wypełnione, nadają im szczególnego charakteru. Serdecznie polecam :)) Babeczki pomarańczowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 3 maja
Słoneczne babeczki pomarańczowo-makowe! Domowe pyszne babeczki, w których każdy składnik jest dokładnie wyselekcjonowany, mnie to przekonuje, a Was ??? Dodatkowym atutem jest ich prostota wykonania, która sprawia, że je po prostu uwielbiam, gorąco zachęcam :)) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 12 babeczek
Rozmiar porcji: 1 babeczka

 



Składniki: 

  • cukier: 2/3 szklanki 
  • starta skórka z pomarańczy: 1 pomarańcza (średniej wielkości) 
  • wyciśnięty sok z pomarańczy: 1 pomarańcza 
  • mąka pszenna (użyłam tortowej): 2 szklanki 
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki 
  • soda: 1/4 łyżeczki 
  • sól morska: 1/4 łyżeczki 
  • jogurt naturalny (może być jogurt grecki lub kwaśna śmietana): 3/4 szklanki 
  • jajka (duże L): 2 
  • czysty ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka 
  • masło (roztopione i schłodzone): 113 g 
  • nasiona maku: 2 łyżki 
Glazura: 
  • cukier puder: 1 szklanka 
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy: 2-3 łyżki 

Przygotowanie:

  • formę na babeczki wykładam papilotkami 
  • do dużej miski dodaję cukier i startą skórkę z pomarańczy, mieszam do uzyskania wilgotnego cukru i wspaniałego słodko-gorzkiego, dość intensywnego zapachu
  • do tego naczynia przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodaję sól, wszystko mieszam łyżką 
  • w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 205oC 
  • w małej misce ubijam jogurt naturalny (lub grecki, czy kwaśna śmietana), jajka, wanilię, sok z pomarańczy i roztopione masło, aż się dobrze połączą 
  • do suchych składników dodaję ciekłe komponenty i delikatnie mieszam łyżką (można zmiksować na bardzo małych obrotach) 
  • całą zawartość mieszam z makiem
  • ciasto równomiernie wykładam do papilotek
  • blachę wstawiam do piekarnika i piekę przez 18-20 minut, do suchego patyczka 
  • po upieczeniu przenoszę formę na stojak i studzę około 10 minut 
Glazura:
  • w małej misce mieszam cukier puder z 1 i 1/2 soku pomarańczowego, stopniowo dodaję sok do uzyskania odpowiedniej konsystencji 
  • glazurę nanoszę na ciepłe bułeczki babeczki 
  • zachowują świeżość w szczelnym pojemniku i temperaturze pokojowej przez okres do 5 dni

                                             Smacznego! 

Tagi: starta skórka pomarańczowa, wyciśnięty sok z pomarańczy, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy, 
ziarenka maku;

 Piknik majowy Babki i babeczki Na majówkę

14 komentarzy:


  1. Odkrywcze połączenie maku i pomarańczy jest bardzo satysfakcjonujące, tworzy ciekawy smak, który cieszy podniebienie - polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne te babeczki :) idealne na piknik! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. powiem krótko- niebo w gębie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny lubię, zwłaszcza takie aromatyczne, za szybkość i prostotę wykonania.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak!!! mak w pomarańczach - moze być wyjątkowym smakiem takich babeczek -

    OdpowiedzUsuń

  7. przepis jest bardzo prosty, zachęcam do wykonania :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja również bywam wielką zwolenniczką wszystkiego co czekoladowe. Przede wszystkim uwielbiam najróżniejsze ciasta oraz desery. Największym sukcesem było upieczenie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo przypadło do gustu wszystkim. Jestem przekonana, iż główny składnik czyli czekolada stoi za tym sukcesem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger