Babeczki pomarańczowo-makowe
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 maja 2014 r. Nie wyobrażam sobie, aby w koszyczku wypełnionym po brzegi pysznym jedzeniem na majówkę, miało zabraknąć tych babeczek. Muffinki pomarańczowo-makowe są lekkie, delikatne, maślane i wilgotne. Przygotowałam je na bazie przepisu pochodzącego z babeczek
cytrynowych, tyle że zamiast cytryny dodałam akcent pomarańczowy. Wiedziona myślą, że babeczki cytrynowe wszystkim smakowały pomyślałam, że nuta pomarańczowa też powinna zachwycić. I się nie pomyliłam, pomarańczowe cytrusy sprawiają, że cały dom oddycha świeżym, pomarańczowym aromatem ciasta, a widok rosnących w piekarniku muffinek z pomarańczami i makiem, wyzwala klimatyczną otoczkę, która dodaje witalności i energii oraz delikatnie pobudza i nastraja do działania. Jeśli o mnie chodzi kocham te babeczki za ich wykwintny smak, ale również niewiarygodną urodę, którą w przekroju można podziwiać bez końca. Makowe piegi, którymi są wypełnione, nadają im szczególnego charakteru. Serdecznie polecam :)) Babeczki pomarańczowo-makowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 3 maja.
Słoneczne babeczki pomarańczowo-makowe! Domowe pyszne babeczki, w których każdy składnik jest dokładnie wyselekcjonowany, mnie to przekonuje, a Was ??? Dodatkowym atutem jest ich prostota wykonania, która sprawia, że je po prostu uwielbiam, gorąco zachęcam :))
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 35 min
Liczba porcji: 12 babeczek
Rozmiar porcji: 1 babeczka
Składniki:
- cukier: 2/3 szklanki
- starta skórka z pomarańczy: 1 pomarańcza (średniej wielkości)
- wyciśnięty sok z pomarańczy: 1 pomarańcza
- mąka pszenna (użyłam tortowej): 2 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- soda: 1/4 łyżeczki
- sól morska: 1/4 łyżeczki
- jogurt naturalny (może być jogurt grecki lub kwaśna śmietana): 3/4 szklanki
- jajka (duże L): 2
- czysty ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- masło (roztopione i schłodzone): 113 g
- nasiona maku: 2 łyżki
- cukier puder: 1 szklanka
- świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy: 2-3 łyżki
Przygotowanie:
- formę na babeczki wykładam papilotkami
- do dużej miski dodaję cukier i startą skórkę z pomarańczy, mieszam do uzyskania wilgotnego cukru i wspaniałego słodko-gorzkiego, dość intensywnego zapachu
- do tego naczynia przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodaję sól, wszystko mieszam łyżką
- w tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 205oC
- w małej misce ubijam jogurt naturalny (lub grecki, czy kwaśna śmietana), jajka, wanilię, sok z pomarańczy i roztopione masło, aż się dobrze połączą
- do suchych składników dodaję ciekłe komponenty i delikatnie mieszam łyżką (można zmiksować na bardzo małych obrotach)
- całą zawartość mieszam z makiem
- ciasto równomiernie wykładam do papilotek
- blachę wstawiam do piekarnika i piekę przez 18-20 minut, do suchego patyczka
- po upieczeniu przenoszę formę na stojak i studzę około 10 minut
- w małej misce mieszam cukier puder z 1 i 1/2 soku pomarańczowego, stopniowo dodaję sok do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- glazurę nanoszę na ciepłe bułeczki babeczki
- zachowują świeżość w szczelnym pojemniku i temperaturze pokojowej przez okres do 5 dni
Smacznego!
Tagi: starta skórka pomarańczowa, wyciśnięty sok z pomarańczy, jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy,ziarenka maku;
OdpowiedzUsuńOdkrywcze połączenie maku i pomarańczy jest bardzo satysfakcjonujące, tworzy ciekawy smak, który cieszy podniebienie - polecam :))
pysznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuń
Usuńzapraszam do wypróbowania :))
świetne te babeczki :) idealne na piknik! :)
OdpowiedzUsuń
Usuńto sprawdzony patent - pozdrawiam :))
powiem krótko- niebo w gębie <3
OdpowiedzUsuń
Usuń:))
Muffiny lubię, zwłaszcza takie aromatyczne, za szybkość i prostotę wykonania.
OdpowiedzUsuń:)
Usuń:))
Tak!!! mak w pomarańczach - moze być wyjątkowym smakiem takich babeczek -
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńprzepis jest bardzo prosty, zachęcam do wykonania :))
Pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdziękuję :))
Ja również bywam wielką zwolenniczką wszystkiego co czekoladowe. Przede wszystkim uwielbiam najróżniejsze ciasta oraz desery. Największym sukcesem było upieczenie ciasta brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które bardzo przypadło do gustu wszystkim. Jestem przekonana, iż główny składnik czyli czekolada stoi za tym sukcesem.
OdpowiedzUsuń