maja 05, 2021

Ciasteczka czekoladowe

Print Friendly and PDF

 

Ciasteczka czekoladowe - złote na brzegach, miękkie w środku, nadają się "do żucia". Wypełnione po brzegi dużymi kawałkami ulubionej czekolady, cudownie maślane. Ciastka są bardzo sycące i już jedno wystarczy, aby zapanować nad głodem. Ale zapewniam Was, że na jednym się nie kończy, te łakocie niestety uzależniają, chwytasz za pierwsze, potem drugie, następne i następne... i za nim się obejrzysz, nie ma już ani jednego, rozpływają się w ustach, zostawiając niedosyt po każdym kęsie. Bajecznie proste do przygotowania. Jasnobrązowy cukier nadaje im barwę i wzbogaca smak o karmelową nutę. Czytając przepis zastanawiałam się po co dodawać sól do tych słodkich wypieków, okazuje się jednak, że rolą soli jest wydobycie wszystkich smaków, każdego ze składników, no to jest fantastyczne.

To najlepsze ciasteczka czekoladowe pod słońcem i są wyjątkowym dodatkiem do kawy. 

Czas przygotowania: 30 M

Czas pieczenia: 10 M

Łączny czas: 40 M

Liczba porcji: ok. 30 ciasteczek


Składniki:

Inspiracja pochodzi stąd:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 paluszki (1 szklanka) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 2 duże jajka
  • 340 gr kawałków ulubionej czekolady (deserowa, mleczna, biała, karmelowa - najlepiej bez oleju palmowego)

Przygotowanie:

  • piekarnik rozgrzewam do 180oC (funkcja góra/dół)
  • w małej misce mieszam mąkę i sodę oczyszczoną, odkładam na bok
  • w misce miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową ubijam masło i cukry na średnich obrotach na lekką i puszystą masę, około 3 minuty
  • dodaję sól, wanilię i jajka, mieszam do połączenia
  • zmniejszam prędkość do niskiej i stopniowo dodaję mąkę, mieszam tylko do połączenia
  • na koniec mieszam z kawałkami czekolady
  • łyżką stołową nabieram porcję ciasta, robię delikatnie kulkę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 5 cm
  • piekę, aż ciasteczka będą złote na brzegach, ale nadal będą miękkie w środku, od 8 do 10 minut, w połowie pieczenia obracam blachę tak, aby ciastka były równomiernie upieczone,  
  • wyjmuję z piekarnika i studzę najpierw na blasze do pieczenia 1 do 2 minut, następnie przekładam ciasteczka na ruszt i studzę całkowicie
  • ciasteczka przechowuję (o ile zostaną???) w szczelnym pojemniku - w temperaturze pokojowej do jednego tygodnia

ciasteczka czekoladowe

 

Ciasteczka czekoladowe


Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe


Ciasteczka czekoladowe

Smacznego !

6 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger