Składniki:
- 100 g masła Lurpak
- 200 g białej czekolady
- 3 jajka wiejskie od gospodyni
- 70 g cukru
- 120 g mąki
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli morskiej
- dojrzała gruszka
- łyżka masła do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Masło z czekoladą rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Jajka, cukier, sól i cynamon ubijam mikserem na puszystą masę.
- Łączę delikatnie jajka z czekoladą, cały czas mieszając ciasto.
- Dodaję mąkę i orzechy.
- Do wysmarowanej tortownicy przelewam ciasto i wstawiam na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
- Z gruszki usuwam gniazda nasienne i kroję owoc w plasterki.
- Układam na talerzu obok kawałka ciasta i całość prószę cynamonem.
Torcik wraz z gruszeczką można konsumować, delektować się jego lekkością i zapomnieć o całym boskim świecie - to działa z dobrą kawką lub naleweczką.
SMACZNEGO !!!!
Serdeczności......
Uwaga !!!
Jeśli nie lubisz gruszki możesz dodać do ciasta ulubione owoce.
Jeszcze jedno - ciasto zyska oryginalny smak jeśli do posiekanych orzechów dodasz płatki migdałowe.
Pozdrawiam :-)
W tajemnicy podaję tę recepturę na ciasto doskonałe - Psst :-)
OdpowiedzUsuńMiłego pałaszowania :-)
Jest na czym oko zawiesić wszystkie delicje uwodzą Zmysły)
OdpowiedzUsuńPani rodzina to mieszka w raju?
OdpowiedzUsuńa też bym tak zapomniał o całym boskim świecie -
Z Pani to istna czarodziejka -kusi Pani stwarzając pokusy nie do odparcia
Wszystkie arcydzieła sa niepowtarzalne -Co za talent!!!