Mus czekoladowy na mleku kokosowym
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2016 r. To właśnie koleżanka z pracy - Ala zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru. Kiedy zaczęła mi opowiadać o zaletach musu na bazie kakao i mleczka kokosowego, delikatnie muśniętego ksylitolem po prosu wiedziałam, że muszę go popełnić. Rzeczywiście deser jest doskonały - rozpływa się w ustach mocno czekoladowy, subtelnie kokosowy - zachwycił wszystkich domowników i gości. Atutem jest prostota jego wykonania. Latem mus podaję z dodatkiem sezonowych owoców np. wiśni czereśni, jagód, czy malin, zimą z kawałkami orzechów prażonych migdałów, suszonych owoców. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy - polecam :-)
Mus czekoladowy na mleku kokosowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia.
Aksamitny mus czekoladowy na mleku kokosowym! Deser
dyskretny w swojej prostocie i elegancji :-)
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz.
Liczba porcji: 3 porcje
Rozmiar porcji: zawartość 1 pucharka (jak na zdjęciu)
Składniki:
- kakao: 1/3 szklanki
- ksylitol (może być ewentualnie cukier): 1/2 szklanki
- mleko kokosowe: 400 ml (1 puszka)
Dla mnie mus czekoladowy musi być zrobiony całościowo z czekolady bo wtedy ma prawdziwy kremowy smak. Często zaglądam po przepisy do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i myślę, że nie ma lepszego miejsca w internecie gdzie możemy znaleźć tyle przepisów na deser z wykorzystaniem czekolady.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńmiło mi :-)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńdziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuń