wtorek, 5 kwietnia 2016

"Mus czekoladowy na mleku kokosowym"

Mus czekoladowy na mleku kokosowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 kwietnia 2016 r. To właśnie koleżanka z pracy - Ala zainspirowała mnie do przygotowania tego deseru. Kiedy zaczęła mi opowiadać o zaletach musu na bazie kakao i mleczka kokosowego, delikatnie muśniętego ksylitolem po prosu wiedziałam, że muszę go popełnić. Rzeczywiście deser jest doskonały - rozpływa się w ustach mocno czekoladowy, subtelnie kokosowy - zachwycił wszystkich domowników i gości. Atutem jest prostota jego wykonania. Latem mus podaję z dodatkiem sezonowych owoców np. wiśni czereśni, jagód, czy malin, zimą z kawałkami orzechów prażonych migdałów, suszonych owoców. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy - polecam :-)

Mus czekoladowy na mleku kokosowym Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 2 kwietnia.
Aksamitny mus czekoladowy na mleku kokosowym! Deser
dyskretny w swojej prostocie i elegancji :-) 

 Oceny: 5,0 

Czas przygotowania: 2 godz. 
Łączny czas: 2 godz. 
Liczba porcji: 3 porcje 
Rozmiar porcji: zawartość 1 pucharka (jak na zdjęciu) 




Składniki: 

  • kakao: 1/3 szklanki
  • ksylitol (może być ewentualnie cukier): 1/2 szklanki 
  • mleko kokosowe: 400 ml (1 puszka) 

Przygotowanie:

  • w misce delikatnie mieszam suche składniki z mlekiem kokosowym
  • następnie przez 2 minuty ubijam mieszaninę trzepaczką na wysokich obrotach ]
  • przekładam do pucharków (miseczek) i odstawiam do lodówki przynajmniej na 2 godz. ( najlepiej na noc)



Smacznego :-) 


Wiosenne słodkości 2016
 
 Tagi: kakao, ksylitol, mleko kokosowe;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))