sierpnia 23, 2014

"Budyń domowy"

Print Friendly and PDF

Budyń domowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 sierpnia 2014 r. Po raz pierwszy zrobiłam swój własny domowy budyń. Tak by się nie stało, gdyby w lodówce nie nagromadziła się spora ilość żółtek, a to jest świetny sposób na ich spożytkowanie. Zabawne, bo do tej pory wydawało mi się, że jeśli budyń to tylko ten z torebki ze sklepowej półki. Nie miałam pojęcia, że tak prosto można go przygotować w domu. Potrzebne są składniki, które zawsze mamy pod ręką - mąka
ziemniaczana, cukier waniliowy, żółtka, mleko - wszystko w temperaturze pokojowej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Budyń gotowy. Jeśli zawartość  dobrze i dokładnie wymieszamy osiągniemy zamierzony cel. Budyń podałam z solonym sosem karmelowym też domowej roboty, było pysznie. Jego aksamitna konsystencja, żółta barwa i zdumiewający zdrowy smak, przerósł moje najśmielsze marzenia. Od tej pory torebki poszły w zapomnienie na zawsze. Robi się go bardzo szybko, prawie tak szybko jak z torebki. Ten budyń polecam każdemu, jako słodki deser na miły podwieczorek. Myślę, że idealnie się sprawdzi na nadchodzące jesienne chłody i permanentną szarość - życzę smacznego :-) Budyń domowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 sierpnia. Rewelacyjny budyń domowy! Moja lista składników to jedynie podstawowa mieszanka budyniowa, będąca bazą do tworzenia aromatycznych wariacji. Teraz możemy eksperymentować ze smakami, dodać wszystko, co lubimy - wanilię, kakao, świeże owoce, owoce w syropie, ulubioną konfiturę, czy dżem, polewę czekoladową, adwokat, bitą śmietanę, bakalie, czekoladę i stworzyć deser na miarę naszych oczekiwań. Bardzo zachęcam do tworzenia własnych kombinacji budyniowych - życzę smacznego :-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 20 min 
Liczba porcji: 3 
Rozmiar porcji: 1 pucharek 





Składniki: 

Inspirację znalazłam tutaj:-) 
  • mąka ziemniaczana (można użyć mąki kukurydzianej): 1/4 szklanki 
  • cukier: 1/3 szklanki 
  • domowy cukier waniliowy: 1 łyżka 
  • żółtka: 5 
  • mleko: 500 ml 

Przygotowanie:

  • do rondelka z grubym dnem dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier, domowy cukier waniliowy i żółtka, wszystko mieszam 
  • dodaję stopniowo mleko cały czas mieszając 
  • rondelek stawiam na ogniu i mieszając podgrzewam, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa 
  • cały czas podgrzewam, aż masa będzie gęstym budyniem 
  • na koniec doprowadzam do zagotowania 
  • podczas podgrzewania mieszam budyń trzepaczką, pod koniec miksuję mikserem tak, aby nie zrobiły się grudki 
  • odstawiam z ognia i wykładam do miseczek 
  • można podawać z ulubionymi dodatkami, tym razem podałam z solonym sosem karmelowym, ale bardzo polecam z wiśniami i sokiem wiśniowym - bajka :-)



polecam budyń również z wisienkami :-)


                           Smacznego:-) 


Tagi: domowy cukier waniliowy, mąka ziemniaczana, żółtka, mleko;

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam budyń. Zawsze z jakimś sokiem. Pychota. No właśnie można w domu zrobić, a kupujemy gotowe. Czas to zmienić. Świetny przepis Halinko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... Co za pyszności :) Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. budyń piękne podany, masz cudne te kieliszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger