Dżem z rabarbaru i truskawek
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 lipca 2014 r. Przepis na kompot z rabarbaru i truskawek wywołał taką furorę, że postanowiłam pójść krok dalej i połączyć w słoiczkach te dwa wspaniałe letnie smaki. Ale zanim zacznę się zachwycać moim nowym przetworem, na chwileczkę chciałabym się zatrzymać przy rabarbarze. Mnie zawsze kojarzył się z owocami, pewnie dlatego, że gościł głównie w postaci deserów, ciast, czy kompotów. A tak naprawdę jest to warzywo -
rzewień. Rabarbar ma moc dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Jest polecany na diecie i przy ogólnym zdrowym odżywianiu. W swoim składzie posiada witaminę C, B, karoten, witaminę E, oraz witaminy B. To warzywo jest także źródłem wapnia, żelaza i potasu. Nie tylko latem dobrze jest sięgać po przetwory z rabarbaru. Zawarte w nim substancje uwalniają toksyny z naszego organizmu, ma ogólne właściwości oczyszczające. Rabarbar powinien także pojawiać się na stałe w diecie osób narażonych na stres. Dzięki witaminom z grupy B, rzewień wspomaga nas w walce z tą cywilizacyjną chorobą. Witamina C powinna skusić do spożywania tego warzywa wszystkie panie i tych, którzy chcą na długo cieszyć się pięknym wyglądem. Ta cenna witamina chroni nas bowiem przed wolnymi rodnikami. Kwasy jabłkowy i cytrynowy zawarte w rabarbarze mogą wspomóc terapię anty trądzikową. W zimie rabarbar może wzmocnić naszą odporność nie tylko dzięki zawartej w nim witaminie C, ale także poprzez kwas foliowy, który również ma w swym składzie. Dodatkowo działa delikatnie przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Czyż nie jest cudowny ? Jego cierpki smak czyni cuda, rozwija smak przetworu o kwaskowatą nutę. Dodatkowo jest bogaty w pektyny, dzięki czemu przyspiesza żelowanie syropu, powstałego po podgrzaniu truskawek z cukrem. Wszystkie te właściwości sprawiają, że w jednym słoiczku skrywa się cały wachlarz darów lata - kwaśne i słodkie, twarde i miękkie, zielone i czerwone. Dzięki tej różnorodności w długie, zimowe wieczory poczujemy łyk gorących wspomnień - polecam:):):)
Dżem z rabarbaru i truskawek
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
12 lipca.
Klasyczny dżem z rabarbaru i truskawek!
Cały szkopuł przygotowania tego dżemu polega na delikatnym dodawaniu cukru do smaku, bo nie ma nic gorszego, niż przesłodzony rabarbar, który jest mdły i może przyprawiać o ból głowy :):):)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 4 godz.
Łączny czas: 4 godz. i 15 min
Liczba porcji: 5 słoiczków
Składniki:
Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany:):):)
- rabarbar (pocięty na nieduże kawałki): 2 kg
- truskawki (umyte, osuszone, odszypułkowane i przepołowione: 1 kg
- cukier: 2 szklanki ( lub więcej wedle smaku, zaczynałam od 3/4 szklanki)
- sok z cytryny: 1 cytryna
Przygotowanie:
- rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier wsypuję do garnka z grubym dnem i doprowadzam do zagotowania
- gotuję przez 3 dni - pierwszy dzień 2 godziny, drugi dzień - 1 godzina, trzeci dzień - 1 godzina (można gotować jednego dnia, aż dżem zgęstnieje - ale latem tyle godzin stania przy garnku ???
- wkładam talerzyk na godzinę do zamrażarki
- na zmrożony wylewam łyżkę gorącej konfitury
- jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania
- gotowy dżem przelewam do wysterylizowanych słoików - (słoiki wraz z zakrętkami wstawiam do zimnego piekarnika, następnie rozgrzewam go do 120oC i wyparzam przez około 40 minut)
- od razu zakręcam
- wcześniej dokładnie sprawdzam, czy słoik pod zakrętką jest czysty, nie pobrudzony dżemem
- ponieważ planuję dłuższe przechowywanie konfitury, toteż wypełnione - pasteryzuję - (wstawiam je do nagrzanego do 120oC piekarnika i "piekę" przez około 20 minut, otwieram piekarnik i studzę w otwartym piekarniku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))