piątek, 18 lipca 2014

"Imbirowe ciasto z rabarbarem"

Imbirowe ciasto z rabarbarem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 18 lipca 2014 r. Rabarbar to warzywo, z którego można przygotować coś pysznego. I choć ma charakterystyczny, kwaskowaty smak, to i tak jego miły aromat i piękne jędrne, zielone łodygi są wspaniałym dodatkiem do deserów. Można je przetwarzać na wiele sposobów, choćby robiąc dżem lub pyszny kompot. Oczarowana tym warzywem, postanowiłam przygotować coś na słodko. Połączyłam kawałki rabarbaru z pysznym ciastem, kruszonką
i aromatycznym imbirem. Ten melanż zachwycił, a feeria smaków, spowodowała cudowną "brewerię" wśród kubków smakowych. Słodycz ciasta i kruszonki wspaniale przenika się z kwaskowatością rzewienia, a aromatyczny, lekko gorzkawy imbir, klaruje smak. Wypiek jest delikatny, wilgotny, z chrupiącą kruszonką w sam raz do popołudniowej kawy. Ciasto konsumowałam prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe, bo takie lubię najbardziej. Ale na drugi dzień, było równie dobre. Znakomicie się komponuje z gałką lodów. Rozgrzewający imbir przełamany chłodem lodów, rozpływa się w ustach. Jeśli w Waszych ogródkach ostały się końcówki rabarbaru, wykorzystajcie je, bo sezon jest krótki, a wypiek przedni- polecam :):):) 
Imbirowe ciasto z rabarbarem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 17 lipca
Subtelne imbirowe ciasto z rabarbarem! Dodany do ciasta imbir sprawia, że jego wartość automatycznie wzrasta. Ta roślina korzystnie działa na procesy trawienne i układ krążenia, łagodzi bóle żołądkowe i zębów, zapobiega mdłościom i obniża stężenie cholesterolu we krwi. I nawet jeśli od czasu do czasu szczypie w czubek języka, nie powinniśmy się do niej uprzedzać, a wręcz przeciwnie, bo dzięki temu cudownie kontrastuje z kawałkami rabarbaru i podnosi smak:-) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 50 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min 
 Liczba porcji: 12 Rozmiar porcji: 1 średni kawałek/

 


Składniki: 

Autorka przepisu - Asia :-) 
Ciasto: 
  • mąka: 180 g 
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 
  • soda: 1/2 łyżeczki 
  • miękkie masło: 200 g 
  • cukier: 160 g 
  • świeżo starty obrany imbir (może być sproszkowany): 1 pełna łyżeczka (sproszkowany - 2 łyżeczki)
  • jajka (roztrzepane): 3 
  • rabarbar: 400 g (pokrojony na około 2 cm kawałki) 
Kruszonka: 
  • masło: 50 g 
  • imbir w proszku: 2 łyżeczki 
  • cukier (może być brązowy): 50 g 
  • mąka: 100 g 
  • cukier puder: do przyprószenia 

Przygotowanie:



  • formę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22-23 cm smaruję masłem 
  • piekarnik nagrzewam do 180oC 
  • z obawy przed zakalcem kawałki rabarbaru obtaczam w cukrze 
Kruszonka:

  • na małym ogniu w rondelku rozpuszczam masło, dodaję imbir w proszku, cukier, a po chwili mąkę mieszam i odstawiam do wystudzenia 
Ciasto: 

  • mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka miksuję mikserem na jednolite ciasto do połączenia składników 
  • ciasto wykładam do formy, wyrównuję powierzchnię, układam rabarbar i posypuję kruszonką 
  • piekę na złoty kolor przez 40-45 minut (do suchego patyczka
  • studzę w formie 
  • posypuję cukrem pudrem






                                           Smacznego:-) 


Tagi: rabarbar, imbir, cukier brązowy;

12 komentarzy :

  1. Wygląda baaaardzo smakowicie! Na takie soczyste! Uwielbiam takie ciasta! Szkoda, ze już nie mam rabarbaru :(
    Nic to, upiekę za rok!!!
    Gorąco pozdrawiam.
    Rozpustne gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchnia u Krysi19 lipca 2014 20:46

    Świetnie połączyłaś smaki. Często dodaję imbir do różnych potraw. Sprawdza się zawsze. Ciasto wyszło Ci genialnie. Aż mam ochotę na taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie pikantne połączenie jest naprawdę godne polecenia, na kawałeczek zapraszam - dziękuję za odwiedziny - serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczyptaslodyczy.bloog.pl20 lipca 2014 13:49

    Ja ubolewam już 2 sezon nad brakiem rabarbaru (choćby jednego czy 2 krzaków) w moim ogródku, bo mam na prawdę bardzo dobry przepis na podobne ciasto, które było jednym z pierwszych wygooglowanych i samodzielnie przeze mnie przygotowywanych. Tęsknię do niego na nowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też dopiero w tym roku posadziłam 3 krzaczki w ogródku, pięknie obrodziły i staram się maksymalnie je wykorzystać, trochę ubolewam, bo mam tylko zielony rabarbar, a chciałabym jeszcze malinowy, pięknie się komponuje w wypiekach, no ale zobaczymy, może za rok uda się gdzieś go "wyhaczyć", tymczasem ciekawa jestem Twojego przepisu i serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Halinko, od pewnego czasu nie mogłam w żaden sposób skomentować Twoich przepisów, wpadłam wreszcie na to,że tylko google chrome nie przyjmuje kodu źródłowego do komentarzy, ale przyjmuje safari (właśnie piszę z macbooka), firefox i IE, a ja często używam google chrome.Muszę nadrobić zaległości,odetchnę trochę po gościach i buszuję w blogach, bo takie pyszności robicie, a ja daleko w tyle…

    Tak pięknie dziś zakwitł u mnie kaktus, wysyłam go dla Ciebie z pozdrowieniami

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... Uwielbiam rabarbar, bardzo lubię imbir... To połączenie musi być znakomite :)

    OdpowiedzUsuń
  8. polecam do wypróbowania za rok, no chyba, że zamroziłaś rabarbar - ciasto bardzo dobre - serdeczności :):):)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))