stycznia 28, 2013

" CIASTO JOGURTOWE "

Print Friendly and PDF

Ciasto jogurtowe

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 28 stycznia 2013 r.
Wydaje mi się, że ciast na jogurcie nigdy dość. 
Są one zwiewne jak piórko i smakują wyśmienicie. Mają tę niepowtarzalną zaletę, że same rozpuszczają się w ustach. Ten wypiek, to pyszna delicja jogurtowa, najlepsza jaką do tej pory jadłam. Ciasto jest puszyste, a zarazem wilgotne, najlepsze od razu po upieczeniu. Smak musicie sami ocenić, ma w sobie tyle słodyczy, że po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem :-)

Ciasto jogurtowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 stycznia
Smaczne ciasto jogurtowe!!! 
Szczególną zaletą tego wypieku jest delikatność i nie trzeba zwracać uwagi na kalorie. 
Jeśli jesteście na diecie i macie ochotę na coś słodkiego, to polecam ten właśnie smakołyk. 
Raz spróbujecie - ciągle będziecie je robić :-) 

Oceny: 4,5

Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 50 min

 Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
 Liczba kilokalorii w 100 g: 365 
 Węglowodany na 100 g: 53 g 
 Tłuszcz na 100 g: 15 g 
 Białko na 100 g: 4 g 

Składniki: 

  •  jogurt naturalny, najlepiej Grecki: 150 g 
  • oliwa z oliwek: 2/3 szklanki 
  • mąka: 2 szklanki 
  • cukier: 1 szklanka 
  • jajka - najlepiej wiejskie od gospodyni: 4 
  • proszek do pieczenia: płaska łyżeczka 
  • sól morska: do smaku 
  • cukier puder: do posypania 

 Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni C. 
  2. Do wysokiego naczynia wsypuję mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. 
  3. Następnie dodaję jajka, oliwę i jogurt, miksuję 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. 
  4. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25-28 cm, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut. 
  5. Upieczone i wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. 
Jeśli chcesz, aby deser był doskonały - na upieczone ciasto wyłóż brzoskwinie z puszki i zalej galaretką brzoskwiniową. 
No to mamy "niebo w gębie ":) 
Jeszcze dobrze zaparzona kawa i cóż więcej można chcieć ????




Tagi: jogurt Grecki, oliwa z oliwek;

Bawcie się dobrze !!!
Serdeczności :-)

2 komentarze:


  1. CIASTO JOGURTOWE TO SYMBOL LEKKOŚCI, ZWIEWNOŚCI.
    SMAKUJE WYŚMIENICIE, SAMO ROZPUSZCZA SIĘ W USTACH - NAPRAWDĘ WARTO :-)
    SERDECZNOŚCI !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie dania mięsne -owocowe czy warzywne jem ze smakiem - Nie marudzę
      Ale wrażenie robi na mnie delicja obojętnie czy to Rolada -Babka - Tort czy inne ciasto - Delicją nazywam ciasto wyjątkowe -- w smaku- że można zjeść razem ze spodkiem -Odrobina likieru nie zaszkodzi - Gdy byłem dzieckiem nawet likier był niewskazany- Teraz też nie nadużywam bo to ciastko powinno mi zawrócić w głowie a nie alkohol - Inaczej to uczucie nazwę zakochaniem się - Chociaż na mnie robi wrażenie słowo kuszące że to przepyszność - każdy kto umie przekonać o wartości swego dzieła -arcydzieła zasługuje na określenie o sobie Ideał, wyjątek , ktoś o niepowtarzalnej wartości ...

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger