Tarta ze Snickersami
Jednak wiek nie ma tu nic do rzeczy, uwielbiam te batony, jeśli i dla Was są faworytami, to tarta ze Snickersami będzie spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Jest to słodycz bez pieczenia z serkiem waniliowym i gotowymi batonikami. Składa się z trzech warstw. Na spodzie ułożyłam zmiksowane ciasteczka Hit z nadzieniem czekoladowym, posmarowałam kremem waniliowo-karmelowym z dodatkiem rozdrobionych Snickersów, całość zwieńczyłam bitą śmietaną, udekorowałam pozostałym karmelem i pokrojonym batonikiem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki i aromaty się połączą i wymieszają, tworząc piękną harmonię:-)
Inspiracją do wykonania tego ciasta był przepis z "Moich Wypieków", który zmodyfikowałam oraz miłość do Snickersów.
Tarta ze Snickersami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 października.
Uzależniająca tarta ze Snickersami! To ciasto jest "niebezpiecznie" dobre, jeśli nie masz samokontroli w jedzeniu nawet nie próbuj:-)
Oceny: 4,8
Czas przygotowania: 40 min
Łączny czas: 40 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w porcji: dużo
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w porcji: dużo
Składniki:
Spód:
- ciastka Hit z czekoladowym nadzieniem: 300 g
- gorzka czekolada: 50 g
- masło (najlepiej Lurpak) w temperaturze pokojowej: 50 g
Krem:
- serek waniliowy: 250 g
- dulce de leche: 1 puszka (ok. 400 g)
- biała czekolada: 70 g
- Snickersy: 3 (każdy po 60 g)
- śmietanka kremówka 36%: 300 g
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na spód wkładam do malaksera i miksuję na mokry piasek
- formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję masłem i wsypuję do niej ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy
- schładzam do momentu przygotowania nadzienia
- białą czekoladę rozpuszczam w "bain marie"
- łamię ją na kawałki i umieszczam w metalowej misce
- w garnku gotuję wodę, nad garnkiem umieszczam miskę
- czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.
- serek waniliowy wkładam do misy miksera i miksuję z połową dulce de leche (200 g), do gładkości
- dodaję roztopioną czekoladę i miksuję do połączenia
- dwa batoniki Snickers siekam na 3 mm kawałki, dodaję do masy i mieszam
- gotową masę wykładam na schłodzony spód
- wstawiam do lodówki wyrównuję
- śmietankę ubijam na sztywno i nakładam na masę waniliowo-karmelową
- pozostałą część kremu kajmakowego wyciskam fantazyjnie na wierzch tarty (wyciskałam z woreczka z odciętym rogiem)
- ostatniego Snickersa drobno kroję i prószę nim słodycz
- schładzam.
- ciasto przechowuję w lodówce.
Enjoy your meal!
Tagi: Snickersy, ciastka Hit, czekolada deserowa, serek waniliowy, dulce de leche, biała czekolada, śmietana kremówka;
OdpowiedzUsuńTo jest słodkie szaleństwo, rarytas dla miłośników kremu kajmakowego, batonów Snickers i ...
Pyszności:-)
Czysta rozpusta :)
OdpowiedzUsuńMi się też tak wydaje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam :-)
Niebezpieczna delicja pyszności
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć
Ale kto to sprawił swoim wykonaniem i opisem
Sama magia w tych słowach-
Opisujących swoje ciasta
Nic tylko marzyć - i śnić zarazem