3 BIT
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 17 października 2013 r. Trzy bit - baton w mlecznej czekoladzie z nadzieniem śmietankowym i herbatnikiem. Koncepcja mojego ciasta różni się od klasycznego batona, chociaż smak jest rewelacyjny. Bazę stanowi tutaj biszkopt, zwieńczony dulce de leche, następną warstwą jest bita śmietana, którą otuliłam herbatnikami, ciasteczka ponownie pokryłam masą kajmakową i przyprószyłam płatkami migdałowymi. Jak dla mnie kolejne warstwy są prawdziwą magią, która powoduje, że kawałek ciasta jest "odrobiną
nieba", która zbyt szybko rozpływa się w ustach. Smak jest wyważony, nie za słodki, za sprawą bitej śmietany, która jest bez dodatku cukru, efektów specjalnych dodają chrupiące herbatniki. Przepis zapożyczyłam od siostry, która specjalizuje się w tego typu wypiekach. 3 BIT Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 15 października. Pyszny 3 BIT! To ciasto, to "minimalizm wysublimowany", proste w przygotowaniu. I właśnie ta prostota czyni je doskonałym:-)
Oceny:
4,9
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz. i 20 min
Rozmiar porcji: 1 kawałek (ok. 150 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 450
Białko na porcję: 8 g
Tłuszcz na porcję: 23 g
Węglowodany na porcję: 51 g
Składniki:
Biszkopt:
- jajka (oddzielnie białka i żółtka): 4
- cukier trzcinowy: niecała szklanka
- mąka (użyłam tortowej): 1 szklanka
- mąka ziemniaczana: 1/2 szklanki
- domowy cukier waniliowy: 16 g
- ciepła woda: 4 łyżki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- sok z cytryny: kilka kropel
- sok z ananasa z puszki z odrobiną wódki: do nasączenia biszkoptu (nie za dużo)
- masa krówkowa (użyłam Gostyń): 1 puszka (500 g)
- śmietanka kremówka 36 % (użyłam łowickiej): 500 g (jedno opakowanie)
- śmietan-fix: 3 sztuki (użyłam dr Oetkera - 1 opakowanie zawiera-9g)
- herbatniki Petit Beurre: 300 g (3 paczki)
- płatki migdałowe: opcjonalnie 50 g (do dekoracji)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Tagi: cukier trzcinowy, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny, sok z ananasa, dulce de leche, śmietanka kremówka, petit beurre, płatki migdałowe;
- Najpierw ucieram żółtka z cukrem trzcinowym i domowym cukrem waniliowym.
- Dodaję przesianą mąkę mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Ubijam białka na sztywno dodaję do masy.
- Na koniec dodaję ciepłą wodę i kilka kropel cytryny.
- Wszystko dokładnie mieszam, a następnie całą zawartość przekładam do przygotowanej blachy o wymiarach 6/40/24cm.
- Piekę 40 minut w temperaturze 180oC.
- Biszkopt studzę nasączam sokiem i przekładam 1/2 puszki masy krówkowej.
- Warstwę kajmaku pokrywam ubitą z śmietan-fixem śmietaną, którą wieńczę herbatnikami.
- Nad palnikiem rozgrzewam szeroki nóż i smaruję nim herbatniki resztą dulce de leche.
- Całość prószę płatkami migdałowymi.
Pyszności!
Tagi: cukier trzcinowy, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny, sok z ananasa, dulce de leche, śmietanka kremówka, petit beurre, płatki migdałowe;
OdpowiedzUsuńTo ciasto powoduje, że łapczywie pochłania się każdy kęs :-)
Pyszności...
Perfekcja doskonałość - w wykonaniu i w słowach
OdpowiedzUsuńPerfekcja - doskonałość a delikatność słów sprawia że łapczywie pochłania się każdy kęs -
OdpowiedzUsuńdla mnie też tak jak to Pani opisuje kolejne warstwy są prawdziwą magią, która powoduje, że kawałek ciasta jest "odrobiną
OdpowiedzUsuńnieba", która zbyt szybko rozpływa się w ustach.
Takie słowa wzruszają
Ma Pani dobre serce
Ma Pani w sobie wrażliwość serca
A to ogromna zaleta