środa, 16 października 2013

"Tarta ze snickersami"

Tarta ze Snickersami


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 października 2013 r. Snickers - baton składający się z orzeszków ziemnych, karmelu i nugatu polanych mleczną czekoladą, która doskonale poprawia humor. Swoje psychostymulacyjne działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji. Został wymyślony przez Franklina Clarencea Marsa w 1930 roku. Zauważmy, że batonik jest już sędziwym staruszkiem mającym 83 lata.
Jednak wiek nie ma tu nic do rzeczy, uwielbiam te batony, jeśli i dla Was są faworytami, to tarta ze Snickersami będzie spełnieniem wszelkich fantazji kulinarnych. Jest to słodycz bez pieczenia z serkiem waniliowym i gotowymi batonikami. Składa się z trzech warstw. Na spodzie ułożyłam zmiksowane ciasteczka Hit z nadzieniem czekoladowym, posmarowałam kremem waniliowo-karmelowym z dodatkiem rozdrobionych Snickersów, całość zwieńczyłam bitą śmietaną, udekorowałam pozostałym karmelem i pokrojonym batonikiem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki i aromaty się połączą i wymieszają, tworząc piękną harmonię:-)Inspiracją do wykonania tego ciasta był przepis z "Moich Wypieków", który zmodyfikowałam oraz miłość do Snickersów. Tarta ze Snickersami Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 13 października. Uzależniająca tarta ze Snickersami! To ciasto jest "niebezpiecznie" dobre, jeśli nie masz samokontroli w jedzeniu nawet nie próbuj:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 40 min Łączny czas: 40 min 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 
Liczba kilokalorii w porcji: dużo 


Składniki: 

Spód: 
  • Ciastka Hit z czekoladowym nadzieniem: 300 g 
  • gorzka czekolada: 50 g 
  • masło (najlepiej Lurpak) w temperaturze pokojowej: 50 g 
Krem: 
  • serek waniliowy: 250 g 
  • dulce de leche: 1 puszka (ok. 400 g) 
  • biała czekolada: 70 g 
  • Snickersy: 3 (każdy po 60 g) 
  • śmietanka kremówka 36%: 300 g 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód wkładam do malaksera i miksuję na mokry piasek. 
  2. Formę do tarty o średnicy 25 cm smaruję masłem i wsypuję do niej ciasteczkową masę, wciskam w dno i boki formy. 
  3. Schładzam do momentu przygotowania nadzienia. 
  4. Białą czekoladę rozpuszczam w "bain marie". Łamię ją na kawałki i umieszczam w metalowej misce. W garnku gotuję wodę, nad garnkiem umieszczam miskę. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę. 
  5. Serek waniliowy wkładam do misy miksera i miksuję z połową dulce de leche (200 g), do gładkości. 
  6. Dodaję roztopioną czekoladę i  miksuję do połączenia. 
  7. Dwa batoniki Snickers siekam na 3 mm kawałki dodaję do masy i mieszam. 
  8. Gotową masę wykładam na schłodzony spód. 
  9. Wstawiam do lodówki wyrównuję. 
  10. Śmietankę ubijam na sztywno i nakładam na masę waniliowo-karmelową. 
  11. Pozostałą część kremu kajmakowego wyciskam fantazyjnie na wierzch tarty (wyciskałam z woreczka z odciętym rogiem). 
  12. Ostatniego Snickersa drobno kroję i prószę nim słodycz. 
  13. Schładzam. 
  14.  Ciasto przechowuję w lodówce.






                       Enjoy your meal! 

Tagi: Snickersy, ciastka Hit, czekolada deserowa, serek waniliowy, dulce de leche, biała czekolada, śmietana kremówka;

4 komentarze:


  1. To jest słodkie szaleństwo, rarytas dla miłośników kremu kajmakowego, batonów Snickers i ...
    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi się też tak wydaje.
    Dziękuję za odwiedziny.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebezpieczna delicja pyszności
    nic dodać nic ująć
    Ale kto to sprawił swoim wykonaniem i opisem
    Sama magia w tych słowach-
    Opisujących swoje ciasta
    Nic tylko marzyć - i śnić zarazem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))