Sorbet ze świeżych truskawek
soku cytrynowego i odrobiny białka. Wystarczy wymieszać składniki, kiedy już zaczną tężeć - i tyle. W wersji dla dorosłych można dodać nieco Prosecco - polecam :-)
Sorbet ze świeżych truskawek
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
19 sierpnia.
Idealnie orzeźwiający sorbet truskawkowy!
Do tego, by przygotować taki sorbet potrzebne są świeże owoce, niekoniecznie truskawki, tu możemy wykorzystać właściwie wszystkie rodzaje owoców, ważne jest, aby zachować odpowiednie proporcje między sokiem, a owocami. Jeśli puścimy wodze fantazji możemy otrzymać mrożony deser o nieskończonej ilości smaków i aromatów, znacznie zdrowszy i lżejszy od klasycznych lodów.
Oceny:
5,0
Czas przygotowania: 9 godz.
Łączny czas: 9 godz.
Liczba porcji: 5 porcji
Rozmiar porcji: 1 pucharek
Składniki:
- świeże truskawki/żurawina/borówki/jagody - 2 litry
- cukier puder -1,5 szklanki
- sok cytrynowy - 1/4 szklanki
- białka - 2
opcjonalnie:
- zimna śmietanka 36% np. Łaciata -1 szklanka
Przygotowanie:
- najpierw truskawki myję i pozbawiam szypułek
- przecieram je przez sitko nad miską (można przez przecierak do warzyw)
- dodaję cukier, sok cytrynowy i mieszam przez 1-2 minuty, aż cukier całkowicie się rozpuści - po spróbowaniu nie powinno się wyczuwać na języku żadnych grudek
- ubijam białka w osobnej misce, gdy zaczną tworzyć miękkie wierzchołki, delikatnie łączę je z puree truskawkowym - dzięki pianie nie pojawią się kryształki lodu
Zamrażanie:
- nastawiam zamrażarkę na minus 18oC
- przykrywam masę truskawkową i zamrażam ją przez kilka godzin, aż prawie stężeje
- następnie przez parę minut mieszam ją energicznie drucianą ubijaczką, aby rozbić kryształki lodu - dzięki temu sorbet będzie miał lżejszą konsystencję
- jeśli chcecie dodać śmietany - zróbcie to teraz, szybko i starannie, przykryjcie miskę i ponownie wstawcie do zamrażarki, żeby sorbet całkowicie stężał
Uwaga !
- pierwszy etap zamrażania trwa od 4 do 5 godzin;
- jeśli sorbet za bardzo zastygł i nie da się go wymieszać, trzeba trochę poczekać, aż się nieco rozmrozi;
- drugi etap zamrażania zajmuje 3-4 godziny, a najlepiej całą noc;
- jeśli chcecie przyspieszyć proces - zamrażajcie sorbet w płytkim naczyniu albo w tacce na kostki lodu
- sorbet możecie podać w ozdobnych pucharkach, udekorowany truskawkami w całości albo w plasterkach;
Takie sorebty uwielbiam! Czesto lubilam je robic, obecnie troche rzadziej...Sorbety sa lzejze i mniej kaloryczne niz lody, a smak i przyjemnosc z ich konsumowania, nieporownywalna i wspaniala!
OdpowiedzUsuńDzieki za przypomnienie tak wspanaialego przepisu, Halinko. Pozdrawiam Cie serdecznie:-)
:-):-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThank you very much :-)
To jeden z deserów gdzie nie trzeba się ograniczać ze względu na kalorie. Lubię zimne desery a zwłaszcza sorbety :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńJa też :-)
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńI am pleased to...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się do sezonu wakacyjnego, aby przygotować taki pyszny sorbet. uwielbiam koktajle z truskawek.
OdpowiedzUsuńhttps://polskielajki.pl/
U mnie podobne emocje🌹
Usuń