niedziela, 3 lipca 2016

"Muffinki rabarbarowe"

Muffinki rabarbarowe


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 3 lipca 2016 r. Zapewniam Was, że nie ma nic lepszego niż słodkie muffinki z kwaskowatymi owocami, orzechami, nutą waniliową i chrupiącą cynamonową posypką. Tym razem moje łakocie ubrałam w papierowe tulipany, które samodzielnie wykonałam. Wyglądają rustykalnie, pięknie i domowo, ale uprzedzam, że to zabiera sporo czasu. Zwykłe papilotki choć mniej oryginalne, to bezpieczniejszy wybór. Muffinki rabarbarowe Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 1 lipca. Kunsztowne muffinki rabarbarowe!!! Rabarbar kojarzy mi się z
dzieciństwem, z babcią Anielą, która częstowała nas pięknymi łodygami tego warzywa, a my maczaliśmy je w cukrze i beztrosko zajadaliśmy. To było najpyszniejsze danie pod słońcem. Babcia Aniela gotowała również orzeźwiający kompot rabarbarowy i piekła zjawiskowe placki, szczególnie te drożdżowe. To właśnie dlatego rabarbar można zaliczyć do "comfort food", czyli jedzenia poprawiającego nastrój, przywołującego dobre wspomnienia, sprawiające, że czujemy się bosko. Rabarbar to też początek lata, a to cieszy i zawsze wywołuje pozytywną energię. Tak więc zapraszam na muffinki i życzę smacznego :-) 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 45 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 1 godz. i 10 min 
Liczba porcji: 12 muffinek 
Rozmiar porcji: 1 muffinka 





Składniki: 

Przepis znalazłam w książce - "Nigella ucztuje" - Nigella Lawson; 
  • miękki brązowy cukier: 250 g 
  • olej roślinny/kukurydziany: 80 ml 
  • jajko: 1 
  • ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki 
  • maślanka: 250 ml 
  • rabarbar pokrojony na centymetrowe kawałki: 175 g 
  • łuskane orzechy włoskie, grubo posiekane: 75 g 
  • mąka pszenna: 300 g 
  • proszek do pieczenia: 2 łyżeczki 
  • soda oczyszczona: 1 łyżeczka 
  • kiełki pszenicy: 50 g 

Do posypania: 

  • cukier demerara: 2 łyżki 
  • mielony cynamon: 1 łyżeczka 

Przygotowanie:

  • piekarnik rozgrzewam do 200oC
  • przygotowuję blachę na 12 muffinek i rolkę brązowego papieru do pieczenia 
  • wycinam 12 kwadratów o boku 12 cm i wykładam nimi wgłębienia blachy, będą się prostować, ale kiedy nałoży się nanie porcje ciasta, wsuną się do środka 
  • mieszam w dużej misce cukier, olej, jajko, ekstrakt waniliowy i maślankę 
  • dodaję posiekany rabarbar i orzechy 
  • wsypuję mąkę, proszek do pieczenia i sodę, a na koniec dodaję kiełki 
  • mieszam krótko, do połączenia składników - ciasto ma być grudkowate 
  • nakładam porcje ciasta do 12 foremek na muffinki, wyłożonych papierem ( mogą być gotowe papilotki) i grubo posypuję cukrem z cynamonem 
  • piekę 20-25 minut, aż cukrowa posypka zacznie błyszczeć, a muffinki mocno się zezłocą 
  • podaję je na ciepło






 

Smacznego :-)


Z dziećmi i dla dzieci 2016 Uczta pod gołym niebem 2016

Piecz - tak od podstaw

  Tagi: rabarbar, olej kukurydziany, ekstrakt waniliowy, maślanka, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, cukier demerara, mielony cynamon;

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))