środa, 6 marca 2013

" ŁOSOSIOWE WARIACJE "

Łososiowe wariacje

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 6 marca 2013 r. Łosoś zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dużo witaminy A,D,E,B,jodu i potasu. Jest piękną i smaczną rybą. Ma wspaniały pomarańczowo-różowy kolor, przyrządzone dania z tej ryby ładnie prezentują się na stole. Rybę przygotowuję zawsze wcześniej, a polega to na tym, że nacieram ją zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i moczę w sosie sojowym. Następnie pakuję ją w folię i odkładam do lodówki. Ta czynność powoduje, że po upieczeniu z łatwością mogę przełożyć ją na talerz. Bardzo lubię piec w folii, gdyż mięso łososia nie wysuszy się i pozostaje wspaniale wilgotne, poprzez duszenie się w sokach wytworzonych podczas obróbki cieplnej. Pieczenie w folii również nadaje rybie elastyczność. Mogę ją piec na życzenie moich łasuchów - jeśli wolą rybę duszoną - piekę do końca w szczelnej paczuszce. Jeśli preferują zrumienioną, wówczas pod koniec pieczenia mocno rozchylam folię na boki, pozwalając odparować płynom. Ryba zamknięta w folii długo utrzymuje ciepło, co daje mi czas na przygotowanie pozostałych składników dania. Folię zawsze smaruję oliwą, co powoduje niezapomniany smak, a przede wszystkim zapobiega przywieraniu ryby do folii podczas pieczenia. Jeszcze coś mi się przypomniało, żeby już nie przedłużać...... Folia aluminiowa z jednej strony jest bardziej błyszcząca, z drugiej matowa. Jeśli chcesz utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz dania i sprawić, że rybka szybciej się upiecze, zapakuj ją w aluminium świecącą stroną do wewnątrz. Łosoś tak przygotowany zachowuje naturalny smak, przy wyczuwalnych dodatkach smakowych. Liczba gwiazdek: 4,5 na podstawie 15 opinii Czas przygotowania: 50 min Czas pieczenia: 20 min Łączny czas: 70 min Liczba porcji: 4 porcje Rozmiar porcji: 1/4 łososia Składniki: filet z łososia: 60 dag czosnek: 1 ząbek sok z cytryny: 2 łyżki sos sojowy: 2 łyżki kurki mrożone: 120 dag oliwa: 1 łyżka cebula: 1 mała śmietanka kremówka: 100 ml sól morska: szczypta świeżo zmielony pieprzszczypta czerwona słodka papryka w proszku: szczypta gorczyca: 1 łyżka Przygotowanie: 1. Filety z łososia nacieram zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i przez 20 minut moczę w sosie sojowym. 2. Pakuję w folię aluminiową i przenoszę do lodówki na 30 minut. 3. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Paczkę z filetem układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 20 minut. 4. Rozmrożone kurki płuczę i gotuję je w całości przez kilka minut. 5. Kroję na drobno cebulę i smażę na oliwie, aż się zeszkli. 6. Do cebuli dodaję obgotowane kurki, śmietankę kremówkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki. Dokładnie mieszam. 7. Na rozgrzanej suchej patelni prażę ziarenka gorczycy. Gorące dodaję do sosu. 8. Rybę podaję na gorąco z przygotowanym sosem. Ryba jest lekka, a jej wyrafinowany smak i aromat na długo pozostanie w pamięci:-) Smacznego !!!! Pyszności:-)

1 komentarz:

  1. W tej wariacji łosoś zachowuje swój naturalny, pyszny smak, przy wyczuwalnej nucie dodatków smakowych:-)

    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))