stycznia 11, 2013

" KASZUBSKA DUSZONKA "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!


Dzisiaj będziemy przyrządzać kaszubską duszonkę.
Brzmi regionalnie i tak też smakuje - czyli pysznie !!!


Składniki :

1 kg dowolnej ryby, np. dorsza
20 dkg słoniny
3 cebule
4 łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz 


Przyrządzenie :

Rybę dokładnie oczyścić i pokroić na niewielkie kawałeczki.
Słoninę pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dnie brytfanny.
Rybę ułożyć na warstwie słoniny.
Skropić olejem.
Posypać przyprawami i posiekaną cebulą.
Układać warstwy na przemian, aż do zużycia składników.
Wstawić do piekarnika.
Gdy ryba zmięknie, polać ją przecierem pomidorowym i dopiec do końca.
Podawać na ciepło najlepiej i najzdrowiej z ryżem parboiled z dzikim. 
Zaserwować białe, wytrawne wino.


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger