Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj będziemy przyrządzać kaszubską duszonkę.
Brzmi regionalnie i tak też smakuje - czyli pysznie !!!
Składniki :
1 kg dowolnej ryby, np. dorsza20 dkg słoniny
3 cebule
4 łyżki przecieru pomidorowego
pół szklanki oleju
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
Przyrządzenie :
Rybę dokładnie oczyścić i pokroić na niewielkie kawałeczki.Słoninę pokroić na cienkie plastry i ułożyć na dnie brytfanny.
Rybę ułożyć na warstwie słoniny.
Skropić olejem.
Posypać przyprawami i posiekaną cebulą.
Układać warstwy na przemian, aż do zużycia składników.
Wstawić do piekarnika.
Gdy ryba zmięknie, polać ją przecierem pomidorowym i dopiec do końca.
Podawać na ciepło najlepiej i najzdrowiej z ryżem parboiled z dzikim.
Zaserwować białe, wytrawne wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każde miłe słowo :)))