marca 06, 2013

" ŁOSOSIOWE WARIACJE "

Print Friendly and PDF

Łososiowe wariacje

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 6 marca 2013 r. 
Łosoś zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, dużo witaminy A,D,E,B,jodu i potasu. Jest piękną i smaczną rybą. Ma wspaniały pomarańczowo-różowy kolor, przyrządzone dania z tej ryby ładnie prezentują się na stole. Łososia przygotowuję zawsze wcześniej, a polega to na tym, że nacieram go zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i moczę w sosie sojowym. Następnie pakuję go w folię i odkładam do lodówki. Ta czynność powoduje, że po upieczeniu z łatwością mogę przełożyć rybę na talerz. Bardzo lubię piec w folii, gdyż mięso łososia nie wysuszy się i pozostaje wspaniale wilgotne, poprzez duszenie się w sokach wytworzonych podczas obróbki cieplnej. Pieczenie w folii również nadaje rybie elastyczność. Mogę piec na życzenie moich łasuchów - jeśli wolą rybę duszoną - piekę do końca w szczelnej paczuszce. Jeśli preferują zrumienioną, wówczas pod koniec pieczenia mocno rozchylam folię na boki, pozwalając odparować płynom. Łosoś zamknięty w folii długo utrzymuje ciepło, co daje mi czas na przygotowanie pozostałych składników dania. Folię zawsze smaruję oliwą, co powoduje niezapomniany smak, a przede wszystkim zapobiega przywieraniu ryby do folii podczas pieczenia. Jeszcze coś mi się przypomniało, żeby już nie przedłużać...... Folia aluminiowa z jednej strony jest bardziej błyszcząca, z drugiej matowa. Jeśli chcesz utrzymać wysoką temperaturę wewnątrz dania i sprawić, że ryba szybciej się upiecze, zapakuj ją w aluminium świecącą stroną do wewnątrz. Łosoś tak przygotowany zachowuje naturalny smak, przy wyczuwalnych dodatkach smakowych. 
 
Liczba gwiazdek: 4,5 na podstawie 15 opinii 
Czas przygotowania: 50 min 
Czas pieczenia: 20 min 
Łączny czas: 70 min 
Liczba porcji: 4 porcje 
Rozmiar porcji: 1/4 łososia 
 

Składniki: 

  • filet z łososia: 60 dag 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • sok z cytryny: 2 łyżki 
  • sos sojowy: 2 łyżki 
  • kurki mrożone: 120 dag 
  • oliwa: 1 łyżka 
  • cebula: 1 mała 
  • śmietanka kremówka: 100 ml 
  • sól morska: szczypta 
  • świeżo zmielony pieprz - szczypta 
  • czerwona słodka papryka w proszku: szczypta 
  • gorczyca: 1 łyżka 
 

Przygotowanie:

  • filety z łososia nacieram zmiażdżonym czosnkiem, kropię sokiem z cytryny i przez 20 minut moczę w sosie sojowym
  • pakuję w folię aluminiową i przenoszę do lodówki na 30 minut
  • rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, paczkę z filetem układam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 20 minut 
  • rozmrożone kurki płuczę i gotuję je w całości przez kilka minut 
  • kroję na drobno cebulę i smażę na oliwie, aż się zeszkli (ok. 5 minut) 
  • do cebuli dodaję obgotowane kurki, śmietankę kremówkę, szczyptę soli, pieprzu i papryki, dokładnie mieszam 
  • na rozgrzanej suchej patelni prażę ziarenka gorczycy, gorące dodaję do sosu 
  • rybę podaję na gorąco z przygotowanym sosem 
  • ryba jest lekka, a jej wyrafinowany smak i aromat na długo pozostanie w pamięci:-) 
 

Smacznego !!!! 

1 komentarz:

  1. W tej wariacji łosoś zachowuje swój naturalny, pyszny smak, przy wyczuwalnej nucie dodatków smakowych:-)

    Serdeczności...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger