stycznia 25, 2013

" ŁOSOŚ W POMARAŃCZACH Z RZEŻUCHOWYMI ZIEMNIAKAMI "

Print Friendly and PDF

Witajcie Kochani !!!

Dzisiaj zapraszam na niecodzienny repertuar z łososiem w roli głównej.


Składniki :

pomarańcza
duży filet z łososia ze skórką ( około 800 g )
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
pieprz świeżo mielony
5-6 łodyg tymianku
600 g ziemniaków
cebula
2 łyżki masła - najlepiej Lurpak
400 ml bulionu z warzyw
2 garście rzeżuchy
2 łyżki creme fraiche
3 łyżki tartego parmezanu
papier do pieczenia


Przygotowanie :

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160 stopni C.
Pomarańczę umyj, wytrzyj i pokrój na cienkie plastry.
Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, w który zostanie zawinięta ryba.
Środek papieru posmaruj oliwą i połóż filet skórką do dołu.
Dopraw rybę solą, pieprzem, skrop oliwą, obłóż plastrami pomarańczy i gałązkami tymianku.
Zawiń szczelnie w papier i piecz na blasze ok. 25-30 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę - uważaj i jej nie przypal !!!
Dodaj ziemniaki, smaż 2 minuty.
Wlej trochę bulionu, dodaj sól, pieprz i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
W razie potrzeby dodaj bulionu.
Ziemniaki nie powinny być jednak zbyt wodniste.
Rzeżuchę opłucz, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę zmiksuj z odrobiną bulionu.
Dodaj do ziemniaków puree z rzeżuchy, resztę masła, creme fraiche, parmezan, wymieszaj, dopraw solą.
Łososia podawaj z ziemniakami.


Aby poczuć niesamowitą magię dania zaserwuj dobre białe wino.


Liczba porcji: 4
Stopień trudności: średnio trudny


SMACZNEGO !!! 

   

2 komentarze:

  1. Witam !!!
    Jeśli masz ochotę na niecodzienny repertuar z łososiem w roli głównej -
    spróbuj, a nie pożałujesz !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie raz udało mi się sprawdzać smak łososia -częściej w restauracjach -
    Ale smak i doskonałość potrawy - tylko w domowym zaciszu -czyli w gronie rodziny
    to coś niepowtarzalnego -Ma Pani rację -To coś niecodziennego-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger