Witajcie Kochani !!!
Dzisiaj zapraszam na niecodzienny repertuar z łososiem w roli głównej.Składniki :
pomarańczaduży filet z łososia ze skórką ( około 800 g )
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska
pieprz świeżo mielony
5-6 łodyg tymianku
600 g ziemniaków
cebula
2 łyżki masła - najlepiej Lurpak
400 ml bulionu z warzyw
2 garście rzeżuchy
2 łyżki creme fraiche
3 łyżki tartego parmezanu
papier do pieczenia
Przygotowanie :
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzej do 160 stopni C.Pomarańczę umyj, wytrzyj i pokrój na cienkie plastry.
Łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Przygotuj odpowiednio duży kawałek papieru do pieczenia, w który zostanie zawinięta ryba.
Środek papieru posmaruj oliwą i połóż filet skórką do dołu.
Dopraw rybę solą, pieprzem, skrop oliwą, obłóż plastrami pomarańczy i gałązkami tymianku.
Zawiń szczelnie w papier i piecz na blasze ok. 25-30 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i zeszklij cebulę - uważaj i jej nie przypal !!!
Dodaj ziemniaki, smaż 2 minuty.
Wlej trochę bulionu, dodaj sól, pieprz i gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
W razie potrzeby dodaj bulionu.
Ziemniaki nie powinny być jednak zbyt wodniste.
Rzeżuchę opłucz, odłóż kilka listków do dekoracji, a resztę zmiksuj z odrobiną bulionu.
Dodaj do ziemniaków puree z rzeżuchy, resztę masła, creme fraiche, parmezan, wymieszaj, dopraw solą.
Łososia podawaj z ziemniakami.
Aby poczuć niesamowitą magię dania zaserwuj dobre białe wino.
Liczba porcji: 4
Stopień trudności: średnio trudny
Witam !!!
OdpowiedzUsuńJeśli masz ochotę na niecodzienny repertuar z łososiem w roli głównej -
spróbuj, a nie pożałujesz !!!
Pozdrawiam
Nie raz udało mi się sprawdzać smak łososia -częściej w restauracjach -
OdpowiedzUsuńAle smak i doskonałość potrawy - tylko w domowym zaciszu -czyli w gronie rodziny
to coś niepowtarzalnego -Ma Pani rację -To coś niecodziennego-