czwartek, 24 stycznia 2013

" KOTLETY WIEPRZOWE MIELONE "

Witajcie Kochani !!!


Dzisiaj zakupiłam piękną chudą wieprzowinkę z kością i postanowiłam na drugie danie przygotować kotleciki mielone.
Mam nadzieję, że nie bedę osamotniona w tej podróży po stylach i smakach liczę, że będziecie ze mną.
Bo przeciez moje gotowanie górą.

Składniki :

50 dkg wieprzowiny z kością ( np. łopatka )
6 dag czerstwej bułki
5 dkg cebuli
6 dkg tłuszczu
1 jajko
sól morska
świeżo zmielony pachnący czarny pieprz
4 dkg tartej bułki

Sposób przygotowania:

Mięso opłucz, usuń kości, pokrój na kawałki.
Bułkę namocz w wodzie, osącz.
Cebulę obierz, pokrój w krążki ( pamiętaj nóż do krojenia cebuli musi być wilgotny, bo inaczej beczka łez), usmaż w 2 dkg tłuszczu ( cebulę zawsze smażę na maśle - Lurpak, bo tak lubię i super pachnie w kuchni, tylko uważaj, żeby nie przypalić ani masła, ani cebuli - ogień musi być nie za duży ) na jasnozłoty kolor.
Bułkę, cebulę, mięso zmiel 2 razy, dodaj jajo, sól, pieprz ( może być jeszcze inna przyprawa, jeśli lubisz np. wegeta, papryka słodka ) wyrób na gładką masę.



Rękami zwilżonymi w wodzie uformuj  kule, obtocz w bułce tartej, spłaszcz do grubości 1,5 cm i nożem nadaj kształt owalny.









Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( najlepiej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ), dosmaż na małym ogniu.
Ułóż na półmisku, oblej tłuszczem ze smażenia.



Możesz podać z ziemniakami, buraczkami, ogórkami kiszonymi. 




SMACZNEGO !!!

1 komentarz:

  1. Witajcie Kochani !!!
    We wspaniałej krainie podróży po stylach i smakach zapraszam na kotleciki mielone !!!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))