kwietnia 08, 2020

Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem

Print Friendly and PDF

Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 8 kwietnia 2020 r. Pieczenie kurczaka w asyście piwa, miodu, jałowca, rozmarynu i czosnku to świetny sposób na uzyskanie bogatego smaku. Intensywne ciepło koncentruje smaki wspaniałych dodatków, tym samym emituje mięsu niezwykły ziołowy aromat, złoty kolor i delikatność pod chrupiącą skórką. Rezultatem jest proste ale luksusowe danie, na fantazyjne przyjęcia obiadowe. 

Udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 kwietnia
Czarujące udka z kurczaka zapiekane w piwie z jałowcem i rozmarynem! Takie udka są bohaterami królestwa drobiu, stanowią podwoje do królestwa smaków. 
Oceny: 5,0 
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 2 godz.
Łączny czas: 2 godz. i 10 min
Liczba porcji: 3
Rozmiar porcji: 2 udka 


Składniki: 

  • udka z kurczaka: 6 
  • ciemne piwo: 0,5 l 
  • miód: 1 łyżka 
  • jagody jałowca: garstka 
  • świeży rozmaryn: garść 
  • gałązki cząbru: kilka 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony biały pieprz: do smaku 
  • cebula: 1 
  • czosnek: 8 ząbków 
  • oliwa z oliwek: do nacierania udek 

Przygotowanie:

  • kurczaka nacieram oliwą i przyprawiam solą i pieprzem 
  • układam w brytfannie 
  • czosnek kroję w paski, cebulę w krążki i układam na udkach razem z ziołami i jałowcem 
  • całość zalewam piwem wymieszanym z miodem (jeżeli używamy słodkiego piwa, miód możemy pominąć) 
  • całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 200oC i piekę około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie, a piwo odparuje 
  • udka dobrze się komponują w zestawieniu z bagietką lub ziemniaczkami




Smacznego :-) 


 Tagi: udka drobiowe, ciemne piwo, miód, jałowiec, rozmaryn, cząber, czosnek;

6 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger