czwartek, 7 marca 2013

" KREM Z BOROWIKÓW "

Krem z borowików

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 marca 2013 r. To danie pojawia się u mnie na stole nie tylko przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Aby ugotować tę zupę, każdy pretekst jest dobry, ponieważ wszyscy ją uwielbiają. Jest doskonała, aromatyczna, sycąca, a odrobina pieczonej cebuli i czosnku przełamuje smak kremu. Borowiki to ulubiony smak Polaków, dlatego chętnie je suszymy, mrozimy, by móc się delektować przez cały rok i wspominać te wspaniałe chwile na grzybobraniu. Liczba gwiazdek: 5,0 na podstawie 10 opinii Czas przygotowania: 20 min Czas gotowania: 40 min Łączny czas: 60 min Liczba porcji: 3 porcje Składniki: oliwa truflowa: 2 łyżki cebula: 1 mała czosnek: 2 ząbki borowiki: 300 g winiak: 50 ml bulion warzywny: 800 ml śmietana kremówka: 100 ml sól: szczypta pieprz: szczypta świeżo zmielony tymianek: 1 łyżeczka pietruszka: natka Przygotowanie: 1. Na oliwie truflowej doprowadzam do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w plastry grzyby, a pod koniec smażenia podlewam je winiakiem. Gdy alkohol odparuje, przekładam borowiki do gotującego się bulionu ( kilka odkładam do dekoracji). 2. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Gdy grzyby są miękkie, zupę dokładnie miksuję. 4. Zabielam śmietaną i ponownie gotuję. 5. Przed podaniem zupę dekoruję podsmażonymi plastrami grzybów i natką. Jeśli lubicie, możecie zupę serwować z grzankami. Uwielbiam takie wydanie. Smacznego !!!! Serdeczności:-)

1 komentarz :

  1. Ta zupa krem nie musi pojawiać się tylko i wyłącznie przy okazji świąt Bożego Narodzenia:-)

    Serdeczności....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))