marca 14, 2013

"WANILIOWE ROGALIKI "

Print Friendly and PDF

Waniliowe rogaliki


Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 14 marca 2013 r.

Liczba gwiazdek: 4,8 na podstawie 15opinii 
Czas przygotowywania: 2 godz.20 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 2 godz. i 35 min 

Rozmiar porcji: 1 rogalik 
Liczba kalorii w porcji: 257 
Tłuszcz na porcję: 3,1 g 

Składniki: 



  • masło: 250 g 
  • cukier: 1/2 szklanki 
  • mąka: 2 szklanki 
  • migdały: 1 szklanka zmielonych, bez skórki 
  • ekstrakt z wanilii: kilka kropel 
  • sól: 1/2 łyżeczki 
  • cukier puder: do posypania 

Przygotowanie: 


1. Miękkie masło ucieram z cukrem na jasną puszystą masę ( cukier nie może być wyczuwalny !!! ). 2. Nie przerywając ucierania, dodaję małymi porcjami mąkę, następnie migdały i sól.
3. Dokładnie wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na wałeczki o średnicy 3 cm.
4. Każdy kawałek ciasta zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 2 godziny do lodówki.
5. Wałeczki z ciasta kroję na plasterki o grubości pół centymetra.
6. Lekko wałkuję i zwijam w kształt rogalika ( jeśli wolisz, możesz rozwałkować ciasto i pokroić je na nieduże trójkąciki).
7. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
9. Przed podaniem posypuję rogaliki cukrem pudrem.

 Mam nadzieję, że będą smakowały...... 


 Serdeczności.....

1 komentarz:

  1. Pyszne, kruche waniliowe rogaliki z dodatkiem migdałów. Idealne do popołudniowej kawy lub herbatki.
    Uwaga !!!!
    Jeśli chcesz się delektować tym niebiańskim smakiem i aromatem to już musisz zabrać się do pracy......

    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger