Waniliowe rogaliki
Opublikowano: 14 marca 2013 r.
Czas przygotowywania: 2 godz.20 min
Czas pieczenia: 15 min
Łączny czas: 2 godz. i 35 min
Rozmiar porcji: 1 rogalik
Liczba kalorii w porcji: 257
Tłuszcz na porcję: 3,1 g
Składniki:
- masło: 250 g
- cukier: 1/2 szklanki
- mąka: 2 szklanki
- migdały: 1 szklanka zmielonych, bez skórki
- ekstrakt z wanilii: kilka kropel
- sól: 1/2 łyżeczki
- cukier puder: do posypania
Przygotowanie:
1. Miękkie masło ucieram z cukrem na jasną puszystą masę ( cukier nie może być wyczuwalny !!! ). 2. Nie przerywając ucierania, dodaję małymi porcjami mąkę, następnie migdały i sól.
3. Dokładnie wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na wałeczki o średnicy 3 cm.
4. Każdy kawałek ciasta zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 2 godziny do lodówki.
5. Wałeczki z ciasta kroję na plasterki o grubości pół centymetra.
6. Lekko wałkuję i zwijam w kształt rogalika ( jeśli wolisz, możesz rozwałkować ciasto i pokroić je na nieduże trójkąciki).
7. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej pergaminem.
8. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.
9. Przed podaniem posypuję rogaliki cukrem pudrem.
Pyszne, kruche waniliowe rogaliki z dodatkiem migdałów. Idealne do popołudniowej kawy lub herbatki.
OdpowiedzUsuńUwaga !!!!
Jeśli chcesz się delektować tym niebiańskim smakiem i aromatem to już musisz zabrać się do pracy......
Serdeczności:-)