czwartek, 14 marca 2013

"WANILIOWE ROGALIKI "


Waniliowe rogaliki

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 14 marca 2013 r. Liczba gwiazdek: 4,8 na podstawie 15opinii Czas przygotowywania: 2 godz.20 min Czas pieczenia: 15 min Łączny czas: 2 godz. i 35 min Rozmiar porcji: 1 rogalik Liczba kalorii w porcji: 257 Tłuszcz na porcję: 3,1 g Składniki: masło: 250 g cukier: 1/2 szklanki mąka: 2 szklanki migdały: 1 szklanka zmielonych, bez skórki ekstrakt z wanilii: kilka kropel sól: 1/2 łyżeczki cukier puder: do posypania Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem na jasną puszystą masę ( cukier nie może być wyczuwalny !!! ). 2. Nie przerywając ucierania, dodaję małymi porcjami mąkę, następnie migdały i sól. 3. Dokładnie wyrabiam ciasto, a następnie dzielę je na wałeczki o średnicy 3 cm. 4. Każdy kawałek ciasta zawijam w folię spożywczą i odstawiam na około 2 godziny do lodówki. 5. Wałeczki z ciasta kroję na plasterki o grubości pół centymetra. 6. Lekko wałkuję i zwijam w kształt rogalika ( jeśli wolisz, możesz rozwałkować ciasto i pokroić je na nieduże trójkąciki). 7. Ciasteczka układam na blasze wyłożonej pergaminem. 8. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni C. 9. Przed podaniem posypuję rogaliki cukrem pudrem. Mam nadzieję, że będą smakowały...... Serdeczności.....

1 komentarz :

  1. Pyszne, kruche waniliowe rogaliki z dodatkiem migdałów. Idealne do popołudniowej kawy lub herbatki.
    Uwaga !!!!
    Jeśli chcesz się delektować tym niebiańskim smakiem i aromatem to już musisz zabrać się do pracy......

    Serdeczności:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))