Ogórki małosolne
Autor:
Halina Joskowska
Opublikowano:
26 sierpnia 2013 r.
Ogórki małosolne są odmianą kiszonych, a dokładnie ich młodszym rodzeństwem, czyli kwaszonym przez dużo krótszy czas, najczęściej kilka dni. W tym roku z ogórkami jestem związana niemalże emocjonalnie. Zaczęło się od wysiewu w maju następnie pielenia, podlewania, a w końcu zbioru. Te wszystkie czynności opłacały się, bo ogórki obrodziły bardzo ładnie.
A skoro tyle się ich namnożyło, to trzeba było coś z nimi zrobić:-)
Po raz pierwszy zrobiłam je sama, chociaż do tej pory strasznie wzbraniałam się przed gotowaniem, a już tym bardziej wekowaniem, czy zaprawianiem. No cóż gusta się zmieniają, a ja coraz więcej czasu spędzam w kuchni, ciągle coś kombinuję, wymyślam i stwierdzam, że to jest inspirujące. Tak rozpoczęła się moja pierwsza, a na pewno nie ostatnia podróż do zamykania lata w słoikach.
Zauważyłam, że sposoby przygotowywania ogórków różnią się szczegółami dlatego postanowiłam trzymać się przepisu mojej Mamy, który jest najprostszy na świecie i najznakomitszy. Wiem, że niektórzy jedzą małosolne już na dobę od zrobienia, my zaczęliśmy konsumować po trzech dniach. Przyznam szczerze, że wolę kiszone ale małosolne też mogą być. Bardzo dobrze komponują się z kanapką z masłem, czy chrupiącą bagietką. Wspaniale uzupełniają wszelkie posiłki i sałatki:-)
Ogórki małosolne
Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania:
24 sierpnia.
Tradycyjne ogórki małosolne!
Ogórki są pyszne, chrupiące i zdrowe. Sekretem ich wyjątkowego smaku i jędrność jest dodatek kopru, chrzanu, czosnku i liści wiśni:-)
Oceny:
4,5
Czas przygotowania:
30 min
Czas do zagotowania:
10 min
Łączny czas:
40 min
Rozmiar porcji: 1 ogórek
Liczba kilokalorii w porcji (ok. 100 g): 11
Białko na porcję: 0,3 g
Tłuszcz na porcję: 0,2 g
Węglowodany na porcję: 2,3 g
Błonnik na porcję: 1,2 g
Składniki:
- ogórki gruntowe:
1 kg
- koper ogrodowy najlepiej z kwiatostanem:
kilka gałązek
- korzeń chrzanu:
kawałek
- czosnek:
4-5 ząbków
- listki wiśni:
po 2 na słoik
- gorczyca:
2 ziarenka na słoik
Zalewa:
- woda źródlana lub kranowa:
2 litry
- sól niejodowana:
2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
myję ogórki, następnie koper, chrzan, liski wiśni, ząbki czosnku
korzeń chrzanu doczyszczam nożem i ponownie dokładnie myję
na dno słoika (lubię te o pojemności 0,75 l)kolejno układam baldach kopru (głową w dół), kawałek chrzanu, 1/2 ząbka czosnku, liście wiśni i wrzucam ziarenka gorczycy
teraz najważniejsze układam ogórki, kwitnącą częścią do góry
na górę daję jeszcze gałązkę kopru (baldach do góry)
- w międzyczasie przygotowuję zalewę - tutaj trzymam się zasady - 2 łyżki na litr wody:-)
- ciepłą zalewą zalewam zawartość słoików, ważne jest, aby ogórki znajdowały się pod powierzchnią zalewy
- zakręcam słoiki i odstawiam do chłodnego i ciemnego miejsca
To miłego chrupania!!!
Serdeczności :-)
Tagi: ogórek gruntowy, koper ogrodowy, chrzan, czosnek, listki wiśni, gorczyca;
OdpowiedzUsuńSą chrupiące lekko kwaśne, idealne do chrupiącej bagietki z masłem, znakomite uzupełnienie wszelkich posiłków i sałatek.....
Serdeczności:-)
Ogórki wyglądają bardzo apetycznie -dlatego są też kuszące -my przyrządzamy podobnie tylko nie dodajemy gorczycy i dodajemy też listki czarnej porzeczki -Gorzej jest z solą bo trudno kupić sól kamienną - prawie zawsze jest jodowana Pozdrawiam Serdecznie
OdpowiedzUsuńPochwalam też gust konsumowania ogórków po trzech dniach od przygotowanie -można już wyczuć smak - jest delikatniejszy i bardziej smaczny pyszny -Dodatek do obiadu -Pozdrawiam Serdecznie
OdpowiedzUsuńWszystko warto czytać od Pani zawsze coś nowego co raz ciekawszego można się dowiedzieć -
OdpowiedzUsuńHalinko, mnie się wydaje, że jak na małosolne to są troszkę zbyt słone (z jedną stołową łyżką i tak ukisną i nie wdadzą się "obce" bakterie; z półtorej łyżki soli robię na zimę), ale to jest kwestia smaku :-)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńno może racja - już poprawiam :-)