Placki Ziemniaczane
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 stycznia 2013 r. Moje gotowanie to podróż po wyjątkowych smakach i różnych stylach. Dzisiaj będziemy podążać w kierunku smaków ziemniaczanych. Będą to klasyczne placki ziemniaczane, które bardzo łatwo się przyrządza i jeszcze przyjemniej zajada:-) Placki Ziemniaczane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia. Fantastyczne placki ziemniaczane! Te placuszki mają boski smak, a przyprószone domowym cukrem waniliowym, są tak aromatyczne, że chce się je jeść bez końca.
Mojej rodzinie bardzo smakowały, znikały w zawrotnym tempie prosto z patelni:-)
Oceny:
4,8
Czas przygotowania: 15 min
Czas smażenia: 6 min
Łączny czas: 21 min
Liczba porcji: 2
Liczba kilokalorii w 100 g: 261
Białko na 100 g: 6 g
Tłuszcz na 100 g: 14 g
Węglowodany na 100 g: 28 g
Błonnik na 100 g: 3 g
Składniki:
- ziemniaki: 1 kg
- jajka (najlepiej wiejskie od gospodyni): 2
- średnia cebula: 2
- olej roślinny: do smażenia
- mąka: 2 czubate łyżki
- śmietana: 3 łyżki
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz: płaska łyżeczka
- gałka muszatołowa: szczypta
- domowy cukier waniliowy: do przyprószenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki cieniutko obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Cebulki kroję na drobno i smażę na patelni.
- Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajka, cebulkę i śmietanę.
- Doprawiam solą pieprzem i gałką.
- Wszystko dokładnie mieszam.
- Tak przygotowaną masę ziemniaczaną nabieram na łyżkę stołową i kładę na rozgrzany olej.
- Placki powinny mieć grubość 0,5 cm.
- Przed podaniem prószę domowym cukrem waniliowym.
Witajcie Kochani !!!
OdpowiedzUsuńMoje gotowanie to wyjątkowa podróż po różnych stylach i smakach dlatego dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane.
Pozdrawiam
Placki kartoflane to nie raz mi się udawało przesmażyć -czasami też z gotowanych kartofli - czasami z kabaczka - raz lub dwa z pasternaku - Czasami z dodatkiem kapusty kiszonej - dodawałem też płatki owiane - trochę przypraw -Przeważnie do obiadu -Zupę to od czasu do czasu ugotowałem - czasami tylko że zbyt pikantne - małe dzieci trochę marudziły -no tak ok 15 lat jedno drugie starsze --Makaron też czasami ugotowałem -ale gotowy bo my nie robimy tego domowego - tylko ze sklepu - Dużo ludzi kupuje -Mniej czasu zajmuje przygotowywanie -Zupy pieczarkowe- -pomidorowe -ogórkowe - czasami grochowe lub fasolowe - Barszcz czerwony jeśli są buraczki -
OdpowiedzUsuń