wtorek, 22 stycznia 2013

" Placki Ziemniaczane"

Placki Ziemniaczane


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 22 stycznia 2013 r. Moje gotowanie to podróż po wyjątkowych smakach i różnych stylach. Dzisiaj będziemy podążać w kierunku smaków ziemniaczanych. Będą to klasyczne placki ziemniaczane, które bardzo łatwo się przyrządza i jeszcze przyjemniej zajada:-) Placki Ziemniaczane Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 20 stycznia. Fantastyczne placki ziemniaczane! Te placuszki mają boski smak, a przyprószone domowym cukrem waniliowym, są tak aromatyczne, że chce się je jeść bez końca.
Mojej rodzinie bardzo smakowały, znikały w zawrotnym tempie prosto z patelni:-) 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Czas smażenia: 6 min Łączny czas: 21 min 
Liczba porcji: 2 
Liczba kilokalorii w 100 g: 261 Białko na 100 g: 6 g Tłuszcz na 100 g: 14 g Węglowodany na 100 g: 28 g Błonnik na 100 g: 3 g 

Składniki: 

  • ziemniaki: 1 kg 
  • jajka (najlepiej wiejskie od gospodyni): 2 
  • średnia cebula: 2 
  • olej roślinny: do smażenia 
  • mąka: 2 czubate łyżki 
  • śmietana: 3 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: płaska łyżeczka 
  • gałka muszatołowa: szczypta 
  • domowy cukier waniliowy: do przyprószenia 

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki cieniutko obieram, myję i ścieram na tarce o drobnych oczkach. 
  2. Cebulki kroję na drobno i smażę na patelni. 
  3. Do startych ziemniaków dodaj mąkę, jajka, cebulkę i śmietanę. 
  4. Doprawiam solą pieprzem i gałką. 
  5. Wszystko dokładnie mieszam. 
  6. Tak przygotowaną masę ziemniaczaną nabieram na łyżkę stołową i kładę na rozgrzany olej. 
  7. Placki powinny mieć grubość 0,5 cm. 
  8. Przed podaniem prószę domowym cukrem waniliowym.


                                              Smacznego! 

Tagi: ziemniaki, olej roślinny, sól morska, gałka muszkatołowa, domowy cukier waniliowy;

2 komentarze :

  1. Witajcie Kochani !!!
    Moje gotowanie to wyjątkowa podróż po różnych stylach i smakach dlatego dzisiaj zapraszam na placki ziemniaczane.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki kartoflane to nie raz mi się udawało przesmażyć -czasami też z gotowanych kartofli - czasami z kabaczka - raz lub dwa z pasternaku - Czasami z dodatkiem kapusty kiszonej - dodawałem też płatki owiane - trochę przypraw -Przeważnie do obiadu -Zupę to od czasu do czasu ugotowałem - czasami tylko że zbyt pikantne - małe dzieci trochę marudziły -no tak ok 15 lat jedno drugie starsze --Makaron też czasami ugotowałem -ale gotowy bo my nie robimy tego domowego - tylko ze sklepu - Dużo ludzi kupuje -Mniej czasu zajmuje przygotowywanie -Zupy pieczarkowe- -pomidorowe -ogórkowe - czasami grochowe lub fasolowe - Barszcz czerwony jeśli są buraczki -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))