Witajcie !!!
Ponieważ podróżujemy po różnych smakach i stylach - to tym razem przygotujemy i skosztujemy gęsinę.Serdecznie zapraszam bo jej smak jest okazały i nietuzinkowy.
Tak więc gotujmy wspólnie - celebrujmy i degustujmy.
Składniki :
1 gęś40 dkg włoszczyzny
10 dkg cebuli
4 dkg margaryny
4 dkg mąki
majeranek
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
sól morska
Przygotowanie :
Gęś oczyść i natrzyj solą.Pokrój na części.
Włóż do garnka z zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu.
Włoszczyznę i cebulę oczyść, opłucz i włóż do gotującej się gęsi.
Gotuj bez przykrycia tak długo, aż mięso stanie się miękkie i zostanie około 4-5 szklanek wywaru.
Margarynę rozpuść w garnuszku i wymieszaj z mąką i kilkoma łyżkami wywaru.
Zasmażkę wlej do gęsi.
Przypraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Gęsiną podawaj z kaszą np. jaglaną ( super smakuje ) i warzywami lub ziemniakami.
Witam !!!
OdpowiedzUsuńGęsina to dobre zdrowe, stosunkowo chude mięso, a ta propozycja to gwarancja pysznego jedzenia.
Przyrządzenie tej potrawy ma wiele wspólnego ze sztuką i ma terapeutyczne działanie.
Pozdrawiam