stycznia 22, 2013

" GĘSINA "

Print Friendly and PDF

Witajcie !!!

Ponieważ podróżujemy po różnych smakach i stylach - to tym razem przygotujemy i skosztujemy gęsinę.
Serdecznie zapraszam bo jej smak jest okazały i nietuzinkowy.
Tak więc gotujmy wspólnie - celebrujmy i degustujmy.


Składniki :

1 gęś
40 dkg włoszczyzny
10 dkg cebuli
4 dkg margaryny
4 dkg mąki
majeranek
gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
sól morska


Przygotowanie :

Gęś oczyść i natrzyj solą.
Pokrój na części.
Włóż do garnka z zimną wodą i gotuj na wolnym ogniu.
Włoszczyznę i cebulę oczyść, opłucz i włóż do gotującej się gęsi.
Gotuj bez przykrycia tak długo, aż mięso stanie się miękkie i zostanie około 4-5 szklanek wywaru.
Margarynę rozpuść w garnuszku i wymieszaj z mąką i kilkoma łyżkami wywaru.
Zasmażkę wlej do gęsi.
Przypraw do smaku solą,  pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową.
Gęsiną podawaj z kaszą np. jaglaną ( super smakuje ) i warzywami lub ziemniakami. 


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Witam !!!
    Gęsina to dobre zdrowe, stosunkowo chude mięso, a ta propozycja to gwarancja pysznego jedzenia.
    Przyrządzenie tej potrawy ma wiele wspólnego ze sztuką i ma terapeutyczne działanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger