Kostka alpejska skupia w sobie , jak w soczewce moje ulubione słodkie smaki, najlepszą masę kajmakową z bezikami, bitą śmietanę i czekoladę. Słodycz idealnie równoważą kwaskowate powidła śliwkowe i amaretto. Ta kostka to absolutny faworyt wśród ciast na wyjątkowe okazje, to smakołyk, który z pewnością zadowoli podniebienia najbardziej wybrednych gości i dlatego zajmie poczytne miejsce na moim wielkanocnym stole.
Tak sobie myślę, że ten wyjątkowy deser faktycznie może co nieco przypomina ośnieżone Alpy?
Czas przygotowania: 1H
Czas pieczenia: 20M
Łączny czas: 1H20M
Liczba porcji: ok. 28
Rozmiar porcji: 1 kostka (kawałek)
Składniki:
Przepis zaadaptowałam stąd;
Biszkopt:
- 4 jaja zerówki
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Do nasączenia:
- 8 łyżek (dowolnie: 4 łyżki soku z limonki lub cytryny + 4 łyżki rumu lub likieru kokosowego, ewentualnie innego alkoholu - białego wina lub po prostu czarnej herbaty
Do posmarowania:
- 260 g powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej, może być dżem porzeczkowy z czarnej lub czerwonej + 4 łyżki soku z limonki lub białego wina lub rumu
Krem:
- 1 puszka 533g mleka skondensowanego słodzonego (do samodzielnego ugotowania) lub gotowej masy kajmakowej (krówkowej) - polecam Gostyń
- 200 g masła
- 4 łyżki amaretto lub ajerkoniaku lub advocaata (opcjonalnie), ewentualnie 2 łyżki bardzo mocnej kawy (z jednej łyżeczki) lub likieru kawowego
- 400 g gotowej białej bezy (małych bezików), do kupienia np. na wagę, na dziale cukierniczymlub paczkowanych
Bita Śmietana:
- 800 g śmietana 36% (zimna)
- 2 łyżki cukru pudru - może być mniej, dla zmniejszenia słodyczy
- 3 łyżki soku z limonki lub cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżka żelatyny
Na wierzch:
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- jeśli mamy mleko słodzone skondensowane nieugotowane - należy je ugotować - w zamkniętej puszce przez 3 godziny w garnku z wodą ( puszka ma wystawać ponad poziom wody na około 1 cm), woda ma średnio bulgotać przez cały czas, w razie ubywania dolewać wodę, w połowie gotowania można ostrożnie przewrócić puszkę na drugą stronę i gotować dalej, wyjąć puszkę z wody i ostudzić, puszkę otworzyć, wyłożyć masę do miseczki i całkowicie ostudzić
- jeśli używamy gotowego ugotowanego mleka (masy kajmakowej), nie musimy z nim nic robić
- wyjąć masło z lodówki
- bezę delikatnie pokruszyć, nie za mocno, aby się nie rozpuściła lub pociąć na pół nożykiem
Biszkopt:
- oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej
- kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski
- formę do pieczenia posmarować kawałkiem masła i wyłożyć papierem do pieczenia (papier od wewnątrz można też posmarować miękkim masłem
- piekarnik nagrzać do 170oC ( góra i dół bez termoobiegu )
- białka ubijać na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty, aż dobrze się spienią, zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas miksując ( w sumie przez około 5 minut), gdy cukier się skończy, ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące
- wciąż ubijając, dodawać po trochu żółtka (dodawać kolejną porcję, gdy poprzednia ubije się dokładnie z białkami
- jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aż będą bardzo puszyste
- dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą (nie miksować za długo, aby piana nie opadła, tylko do połączenia się składników
- ciasto wyłożyć do formy , delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec przez 20 minut
- od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i odstawić na blat
- ostudzić
- skropić nasączeniem, a następnie posmarować powidłami wymieszanymi z sokiem cytrynowym lub alkoholem
Krem:
- masło ubijać mikserem przez około 8 minut - ( ubite masło musi być puszyste i wyraźnie stać się jaśniejsze
- w trakcie ucierania dodawać likier (jeśli go używamy)
- gdy masło będzie już ubite, dodawać po łyżce masę kajmakową, cały czas ubijając
- gotową masę wymieszać z pokruszoną bezą i wyłożyć na biszkopt, na warstwę powideł
- dokładnie wyrównać powierzchnię
Bita śmietana:
- żelatynę namoczyć w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawić na kilka minut
- ciągle mieszając, podgrzewać w garnuszku, aż żelatyna się rozpuści (w razie konieczności można dodać trochę wody, gdyby żelatyna za mocno zgęstniała)
- przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić
- zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno
- dodać 2-3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać (hartowanie), zawartość przelać do pozostałej śmietany i zmiksować
- wyłożyć na krem z bezą i wyrównać powierzchnię
- na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę - moja niezawodna metoda - czekoladę kładę na blacie, gładką stroną do góry, ścieram nożem, prostopadle trzymając ostrze do czekolady, ruchami do siebie, wiórki wychodzą ładne, duże, zresztą widać na zdjęciu
- wstawić do lodówki
SMACZNEGO :-)
Tagi: kakaowy biszkopt, powidła śliwkowe, limonka, krem kajmakowy, ajerkoniak, biała beza, bita śmietana, czekolada gorzka;
Super ciasto ;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
lubię to ciasto chociaz bardzo slodkie ;)) Radosnych i zdrowych Świąt
OdpowiedzUsuńJa po prostu nie czuję tej słodyczy, dla mnie to ciasto jest super :-)
UsuńKochana ale przepysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńNieskromnie mówiąc tak też smakuje :-)
UsuńTo ciasto wygląda na przepyszne, ale i bardzo kaloryczne. Dla takiego smaku warto zgrzeszyć.
OdpowiedzUsuń--------------------------------------
https://domiuroda.pl/pl/p/Earthnicity-Zestaw-Pelnowymiarowy-/316
Warto, a nawet trzeba zgrzeszyć :-)
OdpowiedzUsuń