lipca 07, 2014

"Ciasto truskawkowe z kruszonką"

Print Friendly and PDF

Ciasto truskawkowe z kruszonką


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami (u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam upiec go w domu. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale każdy kto lubi truskawki na pewno z chęcią się poczęstuje. Puszyste, delikatne  ciasto i soczyste owoce przykryte waniliową kruszonką, przyprószone cukrem pudrem. To nie tylko brzmi pysznie ,ale także smakuje fantastycznie. Podczas pieczenia w powietrzu unosi się cudowna feeria truskawkowo-maślano-waniliowych zapachów, która ściąga do kuchni rzesze ciekawskich. Wówczas w kółko padają magiczne pytanie, kiedy będzie można jeść??? Dla mnie to ciasto jest najlepsze prosto z piekarnika z gałką lodów czekoladowo-waniliowych. Taki letni deser, jedzony na tarasie, w ciepłe popołudnie, stawia na nogi i sprawia, że nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. Dodam, że na jednym kawałku się nie kończy. Ciasto jest pyszne również następnego dnia, kiedy postoi w chłodnym miejscu, nabiera dodatkowych walorów. Kawałek placka bardzo ładnie prezentuje się w przekroju, skupia letnie barwy, przyciąga wzrok, a przecież jemy oczyma. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ale równie dobrze można je zastąpić malinami, jagodami, wiśniami, czy czereśniami, można również połączyć truskawki z rabarbarem :):):)
 
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 5 lipca.
Ucierane ciasto truskawkowe z kruszonką ! Przepyszne owoce otulone waniliową chmurką, czuć przy każdym kęsie, zachwycają zmysły i sprawiają, że ciasto znika w kilka godzin :):):)
 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 30 min 
Czas pieczenia: 1 godz. i 10 min 
Łączny czas: 1 godz. i 40 min
Liczba porcji: 12
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
 

 Składniki:

Na podstawie przepisu stąd:
  • truskawki: 800 g
  • masło (miękkie): 200 g
  • cukier puder: 200 g
  • jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej): 4
  • mąka tortowa: 250 g
  • proszek do pieczenia: 1 łyżeczka 

 Kruszonka:

  • mąka tortowa: 150 g
  • masło: 75 g
  • domowy cukier waniliowy (można dać normalny biały lub do wypieków): 75 g
  • cukier puder: do posypania

Przygotowanie:


  • piekarnik nagrzewam do 180oC
  • okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm smaruję masłem (ciasto można też piec w prostokątnej blaszce) 

 Kruszonka:

  • na małym ogniu w małym rondelku z grubym dnem roztapiam masło, dodaję cukier, a po chwili mąkę, mieszam i studzę
  • ucieram masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut
  • nie przerywając ucierania dodaję kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu
  • następnie dodaję po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuję już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników
  • ciasto przekładam do formy, na wierzchu rozkładam truskawki (większe kroję na połówki)
  • posypuję kruszonkę i wstawiam do nagrzanego piekarnika
  • piekę przez 60-70 minut, do suchego patyczka
  • po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem

Ciasto truskawkowe z kruszonką
  • zdejmuję obręcz ciasta i kroję
Ciasto truskawkowe z kruszonką



Ciasto truskawkowe z kruszonką


Ciasto truskawkowe z kruszonką


Ciasto truskawkowe z kruszonką

Smacznego :):):)



Lato w pełni!

9 komentarzy:


  1. Kulinaria i moda mają przynajmniej jeden punkt wspólny - kochają klasykę, która zawsze "smakuje' i zawsze się z chęcią do niej powraca - serdeczności :):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubie takie klasyczne ciasta...przewaznie wszystkim smakuja i ja osobiscie chetnie je robie, ale w formie prostokontnej i nieco nizsze...oraz z inna kruszonka, dlatego dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. zapraszam do wypróbowania, bo ciasto jest bardzo proste i naprawdę smaczne, szczególnie z gałką lodów - dziękuję Elu za odwiedziny, daj znać jak smakowało :)))

      Usuń
  3. Same wspaniałości- czy do takiego ciasta można użyć czarnych malin?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ono pięknie wygląda! Szkoda, że nie mam truskawek, mogę zrobić z jagodami?

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciasta lubię takie najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. dziękuję za odwiedziny i polecam, bo ciasto warte grzechu :)))

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger