poniedziałek, 31 marca 2014

" Sernik jogurtowy z musem truskawkowym"

Sernik jogurtowy z musem truskawkowym


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 31 marca 2014 r. Sernik wcale nie musi być z sera, nie musi być ciężki i nasycony złowrogimi kaloriami. Może być kremowy, lekki i prawie dietetyczny. Wystarczy tłusty ser zastąpić jogurtem np. greckim. Wszyscy wiemy, że jest przyjazny dla organizmu, pełen białka i dobrych bakterii dla naszego układu pokarmowego. Niewtajemniczeni w tę zmianę nie czują różnicy i
z trudem dają się przekonać. Sernik był, jest i pewnie będzie moim faworytem wśród słodkości, dlatego innowacyjne i zdrowe podejście do tego łakocia stało się dla mnie wyzwaniem. Bardzo zaciekawił mnie smak takiego wariantu. Zainspirowana receptą pochodzącą z mojego ulubionego blogu, postanowiłam ją wypróbować. W przepisie nic nie zmieniłam, bo uważam , że jest doskonały, dlatego cytuję za autorką. 
W tym serniku występują cztery składowe. Delikatny spód migdałowo-czekoladowy, pokryty masą jogurtowo - serową. Soczyste truskawki skąpane w masie, którymi zrekompensowałam sobie tęsknotę za latem. Wszystko zwieńczyłam kompatybilną polewą, udekorowałam kleksem niesłodzonej bitej śmietany i pięknymi kwiatkami. Tutaj zachowany jest idealny balans pomiędzy kwaskowatością, a słodyczą. Biała czekolada przewija się w każdej warstwie nie bez kozery, to właśnie ona wiąże wszystko i odpowiada za solidność i spójność masy. Odrobina skrobi z mąki ziemniaczanej absorbuje nadmiar płynów, aby ciasto się od nich nie rozwarstwiało. Sernik piecze się w dwóch temperaturach. Przez pierwsze 15 minut, piekę w 175oC, masa lekko się ścina i zapieka się wierzch ciasta (dzięki temu, nie za dużo wilgoci ucieknie nam podczas dalszego pieczenia). Potem zmniejszam temperaturę do 120oC i już powolutku dopiekam sernik, aby ustabilizować i utrwalić powstałą konsystencję. 
Pisałam już wiele razy o istocie temperatury składników, aby była jednakowa (najlepiej pokojowa), w ten sposób uchronimy sernik przed popękaniem. 
Ważne jest też studzenia sernika, najpierw przy uchylonym, potem otwartym piekarniku, później na blacie, a w końcu w lodówce, najlepiej przez całą noc. Jeśli czuwamy nad tymi wskazówkami, mamy gwarancję sukcesu. Mój sernik wyszedł idealnie gładki, odpowiednio kwaskowaty, rozpływający się w ustach, dla mnie idealny pod każdym względem ;-)
Sernik jogurtowy z musem truskawkowym
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 30 marca.
Aksamitny sernik jogurtowy z musem truskawkowym!
Połączenie moich ulubionych smaków, do których należą migdały, biała czekolada, jogurt grecki, serek Philadelphia, soczyste truskawki, kremówka -  tworzy wysublimowaną całość - czyli sernik doskonały. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-) 
Oceny: 5,0
Czas przygotowania: 25 godz. (z odsączaniem jogurtu)
Czas pieczenia: 2 godz. Łączny czas: 27 godz.
Liczba porcji: 16
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek

 



Składniki: 


Masa jogurtowa: 

  • jogurt grecki lub typu greckiego 9%-10% tłuszczu*: 1,7-2 kg 
  • serek Philadelphia (opcjonalnie): 125 g 
  • mąka ziemniaczana lub budyń waniliowy: 3 łyżki 
  • cukier: 1/2 szklanki 
  • cukier waniliowy (domowy): 16 g 
  • jajka (duże): 5 
  • biała czekolada: 200 g 
 *dobrze odsącza się np. Zott, Maluta, Pilos, Candia, słabo Bakoma, Mlekovita, jogurt grecki z Biedronki 

Spód migdałowy z białą czekoladą: 

  • biała czekolada: 50 g 
  • masło: 50 g
  • jajko: 1 
  • mąka pszenna: 35 g 
  • zmielone migdały: 35 g 
Mus owocowy: 

  • truskawki: 500 g 
  • cukier: 1/4 szklanki 
  • truskawkowy kisiel błyskawiczny (np. Fisiel, Twój Smak): 20 g 
Polewa jogurtowa: 

  • biała czekolada: 100 g 
  • jogurt grecki lub naturalny: 200 g 
Do dekoracji: 

  • 30 % śmietana: 250 ml 
  • świeże owoce: wedle gustu 
 lub: 

  • kwiaty: jak chcemy

Przygotowanie:



  • w dniu poprzedzającym pieczenie sernika wykładam jogurty na sito wyścielone podwójną gazą 
  • sitko zawieszam na brzegach garnka i wstawiam do lodówki (na około 16-24 godziny), po tym czasie jogurt odsączy się z wody, uzyskując tym samym większą gęstość i konsystencję przypominającą twaróg
  • na dnie garnka zbierze się sporo płynu (uzyskałam 2 i 1/2 szklanki), im dłużej będziemy odsączać jogurt, tym więcej zbierze się płynu, podczas sączenia 
  • 2-3 razy zamieszać jogurt 
Mus truskawkowy: 

  •  truskawki płuczę, dokładnie osuszam, kroję na kawałki, wkładam do rondelka



  • dodaję cukier



  • i doprowadzam do zagotowania 
  • gotuję przez około 6-7 minut na średnim ogniu 
  • zdejmuję z ognia i od razu wsypuję kisiel, mieszam przez chwilę do całkowitego rozpuszczenia się kisielu, studzę 
Spód: 

  • do rondelka wkładam połamaną na kosteczki czekoladę, dodaję pokrojone masło i mieszając rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam i studzę 
  • dodaję jajko, mąkę i migdały, dokładnie mieszam wykładam na spód tortownicy o średnicy minimum 26-27 cm, wyłożonej papierem do pieczenia wypuszczonym poza obręcz 
  • można podpiec około 5-7 minut w 175 stopniach lub nie podpiekać (ja nie podpiekałam) 
Masa serowa:

  • piekarnik nagrzewam do 175oC (grzałka górna i dolna bez termoobiegu) 
  • do misy miksera wkładam odsączony jogurt, dodaję serek Philadelphia, mąkę ziemniaczaną lub budyń waniliowy, cukier, cukier waniliowy 
  • miksuję na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka, tak aby nie napowietrzać masy 
  • wbijam kolejno jajka, miksując wolno przez około 15-30 sekund po każdym dodanym jajku
  • czekoladę łamię na kosteczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (można w mikrofalówce lub rondelku z grubym dnem) na małym ogniu, ciągle mieszając, studzę, ma być lekko ciepła 
  • dodaję do niej po łyżce masę jogurtową (około 4-5 łyżek) energicznie mieszając, następnie całość przelewam do reszty masy serowej i miksuje lub mieszam masę 
  • wylewam na spód, wyrównuję powierzchnię 
  • wykładam po jednej pełnej łyżeczce musu owocowego, zachowując odstępy i zagłębiając do połowy łyżeczkę w masie, palcem zsuwam mus w powstałe zagłębienie 
  • tortownicę wstawiam na środkową kratkę piekarnika, pod tortownicę wkładam arkusz papieru do pieczenia, który zabezpieczy piekarnik przed ewentualnym wypłynięciem soków z sernika 
  • piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175oC 
  • następnie zmniejszam temperaturę pieczenia do 120oC i piekę jeszcze przez 90 minut 
W międzyczasie przygotowuję polewę jogurtową: 

  • do roztopionej czekolady stopniowo dodaję po łyżce jogurtu, cały czas mieszając 
  • po 90 minutach pieczenia, wyjmuję sernik i rozprowadzam polewę po jego powierzchni 
  • piekę przez 15 minut, stopniowo wyjmuję sernik z piekarnika, studzę, po całkowitym ostudzeniu, zdejmuję obręcz, po uprzednim obkrojeniu sernika nożem, wstawiam do lodówki bez przykrycia na jedną noc do schłodzenia
  • przed podaniem środek sernika udekorowałam ubitą śmietaną i kwiatami 
  • w drugiej i kolejnej dobie przechowywania sernika w lodówce, należy go okryć folią aluminiową





                                           Smacznego !!! 


Tagi: jogurt grecki, serek Philadelphia, cukier waniliowy, biała czekolada, migdały, truskawki, kremówka, 
kwiaty;

 Serniki dla Miksera - edycja 1.14

9 komentarzy :


  1. Sernik jest elegancki, pięknie się prezentuje i tak też smakuje !
    Pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda, a składniki podpowiadają mi, że jest też pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń

  3. Polecam jest pyszny i zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik wspaniały, choć przez dodatek czekolady dosyć jednak kaloryczny,
    ale kto by na to patrzył!
    Pracy przy nim dużo, nie należy do tych "raz,dwa,trzy i gotowy", ale widać po zdjęciach
    że warto go zrobić, więc jest u mnie w kolejce do wykonania , absolutnie.

    OdpowiedzUsuń

  5. Polecam, bo warto !
    Serdeczności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda po prostu bajecznie, musiał smakować rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń

  7. Mam jeszcze dwa kawałki w lodówce na podwieczorek, naprawdę jest super !
    Pyszności:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcia upajają -podwajają apetyt-Pani powinna być w 7 -niebie -bo tworzy takie cuda-dla siebie i rodziny -

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))