środa, 11 czerwca 2014

"Sernik Raffaello"

Sernik Raffaello


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 11 czerwca 2014 r. Już wielokrotnie wspominałam, że uwielbiam serniki. Ogromną przyjemność sprawia mi ich przyrządzanie, jeszcze większą konsumowanie. Szukając inspiracji, omal nie zachłysnęłam się, widząc ten sernik (tutaj). Postanowiłam, że muszę go zrobić. Już podczas pieczenia wiedziałam, że będzie pyszny, ale jego smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Jest po prostu wykwintny, niebiański i rozpływający się w ustach. Pięknie pachnie kokosowo-migdałowo nutą, wprawia w zachwyt. Przygotowany na spodzie z pokruszonych wafelków kokosowych, wymieszanych ze zmielonymi migdałami i wiórkami. Środek
wypełniony serowo-kremową masą, połączoną z mleczkiem kokosowym, wreszcie wierzch, który tworzy kokosowa beza, ozdobiona kokosowymi pralinkami. Niebywała tekstura z odpowiednią ilością słodyczy. Wszystkie smaki i aromaty po wymieszaniu sprawiają, że z każdym dniem stawał się pyszniejszy. Jeden kawałek wystarcza, aby oddać się kokosowemu zapomnieniu. Od dziś ta egzotyczna przyjemność jest moją pozycją numer, wśród zamieszczonych na blogu kokosowych i serowych prezentacji - polecam :))) 
Sernik Raffaello Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 9 czerwca
Aksamitny sernik Raffaello! Sernik przypadł mi bardzo do gustu, zawierające się w nim smaki i aromaty powodują wyrafinowane doznania smakowe :) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 1 godz. i 10 min Czas pieczenia: 2 godz. i 15 min Łączny czas: 3 godz. i 25 min 
Liczba porcji: 15 
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek 





Składniki: 

Spód: 
  • wafelki kokosowe (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowe: 200 g 
  • zmielone migdały bez skórek: 5 łyżek 
  • masło: 30 g 
  • wiórki kokosowe: 6 łyżek 
Masa serowa: 
  • twaróg tłusty (najlepszy na wagę): 500 g 
  • mascarpone: 500 g 
  • mąka ziemniaczana: 3 łyżki 
  • cukier: 1 i 1/2 szklanki 
  • cukier waniliowy (domowy): 16 g 
  • jajka: 5 
  • żółtka (białka zachować do bezy): 2 
  • mleko kokosowe: gęsta część 
  • likier amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego): 3 łyżki 
Kokosowa beza: 
  • białka: 2 
  • cukier: 120 g 
  • mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka 
  • wiórki kokosowe: 100 g 
oraz: 
  • śmietana 18 % (gęsta z kubeczka): 100 g 
  • cukier: 2 łyżki 

Przygotowanie:


Spód:
  • wafelki zgrabnie kruszę, mieszam z migdałami i roztopionym masłem, wkładam na dno tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, mocno uklepuję 
  • na wierzch wysypuję wiórki kokosowe i wstawiam do lodówki 
Masa serowa:
  • piekarnik nagrzewam do 175oC 
  • twaróg mielę trzykrotnie w maszynce (można rozmiksować na gładko w melakserze) 
  • dodaję mascarpone i miksuję (można dalej w melakserze lub ręcznym mikserem), dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy i miksuję na gładką masę 
  • dodaję kolejno jajka i żółtka za każdym razem miksuję do połączenia się składników, bez ubijania
  • dodaję gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać) 
  • miksuję dodając likier 
  • masę serową wylewam na spód i wstawiam do piekarnika 
  • piekę przez 15 minut 
  • następnie zmniejszam temperaturę do 120oC i piekę przez 60 minut 
  • mniej więcej w połowie tego czasu owijam boki tortownicy paskiem ze złożonej z 3 warstw folii aluminiowej (w celu zabezpieczenia boków sernika przed zbytnim zrumienieniem się) 
  • na 10 minut przed końcem pieczenia zaczynam przygotowywać bezę kokosową 
Kokosowa beza:
  • białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo po łyżce dodaję cukier, cały czas ubijając po skończonym cukrze 
  • ubijam pianę jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie błyszcząca i gęsta 
  • miksuję z mąką ziemniaczaną, a na koniec mieszam szpatułką (można krótko zmiksować z wiórkami kokosowymi 
  • wysuwam sernik z piekarnika (będzie miękki, falujący) i smaruję wierzch śmietaną 18%, wymieszaną z 2 łyżkami cukru, na to wykładam bezę kokosową i wstawiam z powrotem do piekarnika na 30 minut (w 120oC) 
  • następnie zmniejszam temperaturę do 90oC i piekę przez 30 minut (podsuszam bezę) 
  • studzę w stopniowo otwieranym piekarniku 
  • sernik całkowicie studzę, następnie zdejmuję obręcz i wstawiam do lodówki bez przykrycia na kilka godzin (najlepiej na całą noc)



                                               Smacznego !!! 


Tagi: wafelki kokosowe, zmielone migdały, wiórki kokosowe, tłusty twaróg, mascarpone, domowy cukier waniliowy, mleko kokosowe, likier amaretto;

14 komentarzy :


  1. kompozycja smakowa jak ze znanych pralinek Raffaello rozpieszcza zmysły - serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta kompozycja rozpieściła również moje oczy :) Pięknie wygląda. Ja też uwielbiam serniki, więc myślę, że ten sernik również by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O boziu takie sernik, wygląda genialnie a pewnie jeszcze lepiej smakuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń

    2. muszę przyznać, że jest pyszny :))

      Usuń
  4. Smak takiego sernika ma w sobie coś z wyjątkowości - z doskonałości -kunsztu-perfekcji kulinarnej-

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę zabawy z nim jest:) ale pewnie smakuje niesamowicie:) może kiedyś się skuszę, a teraz nasycę się zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. smak wieńczy cały podjęty trud - naprawdę warto :)))

      Usuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))