poniedziałek, 16 czerwca 2014

"Sałatka z brokułami z sosem Cezara

Sałatka z brokułami z sosem Cezara


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 16 czerwca 2014 r. Słońce wysyła do nas intensywniejsze promyki, za oknem robi się cieplej, a my chętniej sięgamy po dania lekkie, łatwe i szybkie do przygotowania. Swój triumf święcą wszelkiego rodzaju sałatki, które przyrządzamy z ulubionych warzyw. Ostatnio sporo naczytałam się o brokułach, więc nie mogłam sobie odmówić przyjemności stworzenia czegoś pysznego właśnie z tym warzywem. Bo trzeba wiedzieć, że brokuły to jednoroczne
rośliny z rodziny krzyżowych. Pochodzą z regionu Morza Śródziemnego (Cypr). Jako pierwsi wyhodowali je Etruskowie (starożytny lud zamieszkujący półwysep Apeniński) - "geniusze warzywnictwa". Warzywa stały się popularne i modne po 1920 roku, kiedy w Stanach Zjednoczonych zaczęto je reklamować jako "wysokowartościowy produkt o niebanalnym smaku". Określane są mianem - zielony kalafior lub kapusta szparagowa i są bardzo cenne, ponieważ mają mnóstwo wartości odżywczych, witamin - A (beta karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, minerałów - potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, siarka, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz innych składników biologicznie czynnych, ponadto są niskokaloryczne. Brokuły jako warzywo są też naturalnie dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dodatkową zaletą jest ich odporność na przymrozki, dzięki czemu dobrze się nadają do uprawy w naszym klimacie. W rankingach warzyw i owoców są na pierwszym miejscu pod względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi, aktywne składniki przeciwdziałające rakowi to sulforafon, beta karoten, izotiocyjany i chlorofil. Związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe w obszarze jelita grubego, prostaty, piersi, szyjki macicy, przełyku, żołądka, skóry, płuc, tchawicy, krtani i jamy ustnej. Mając taki obraz dobroczynnego wpływu na organizm, nie można przejść obojętnie obok tych warzyw. Zanim jednak dokonamy zakupu koniecznie zwróćmy uwagę na główki kwiatowe, które powinny być świeże i intensywnie zielone lub o odcieniu zieleni przechodzącej w fiolet, brokuły o żółtym i brązowym zabarwieniu, świadczą, że warzywa są zbyt dojrzałe lub były przechowywane w nieodpowiednich warunkach. Sprawdźmy łodygi i różyczki w zakamarkch, czy nie ma tam pleśni, wskazującej na zbyt długie i niewłaściwe przechowywanie. O świeżości brokułów informuje nas również cięcie łodygi, które nadmiernie zeschnięte i przebarwione na brzegach również je deklasuje. Zakupione brokuły trzeba umyć, to co napiszę może wydawać się banalne, ale sposób mycia jest bardzo ważny. Myjemy je pod bieżącą wodą, nigdy nie pozostawiamy ich w wodzie, ponieważ to powoduje przechodzenia do niej bioaktywnych związków, przez co warzywa stają się mniej wartościowe. Brokuły podzieliłam na kilka mniejszych kawałków i ugotowałam na parze. To jest najbardziej korzystny sposób obróbki termicznej, pozwalający tym warzywom zachować piękną zieloną barwę i smak, a także cenne wartości odżywcze. Tak przygotowane brokuły połączyłam z sałatą rzymską, kukurydzą i jajkiem. Całość dopełniłam przepysznym sosem Cezara o wyrazistym majonezowo-musztardowym smaku i podałam z chrupiącą bagietką. Kompozycja warzyw muśnięta sosem daje taką symfonię smaków, że trudno przestać o niej myśleć, a dla miłośników brokułów, to jest prawdziwa uczta :))) 
Sałatka z brokułami z sosem Cezara Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 14 czerwca
Wiosenna sałatka z brokułami z sosem Cezara! Aby wydobyć pełnię smaków, sałatkę dobrze jest zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. 
Oceny: 4,8 
Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 7 min Łączny czas: 22 min 
Liczba porcji: 2-4 porcje 





Składniki: 

Przepis znalazłam tutaj :))) 
  • brokuły: 1/2 
  • jajka: 4 
  • kukurydza: 100 g 
  • sałata rzymska: 1/2 główki 
  • tarty parmezan: 4 łyżki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: 1/2 łyżeczki 
Sos Cezara: 
  • majonez: 6 łyżek 
  • musztarda francuska lub zwykła: 2 łyżeczki 
  • miód: 3 łyżeczki 
  • sos worchester lub sos sojowy: 2 łyżeczki 
  • czosnek: 1 mały ząbek 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: szczypta 

Przygotowanie:

  • brokuła płuczę pod bieżącą wodą, dzielę na kilka mniejszych kawałków i gotuję na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krótko przepłukuję zimną wodą 
  • jajka wkładam do zagotowanej wody, gotuję przez 7 minut, studzę i obieram ze skorupek, kroję na ćwiartki 
  • kukurydzę odsączam 
  • sałatę płuczę i siekam, wkładam do salaterki (można do pojedynczych miseczek) 
  • doprawiam sola i pieprzem, mieszam 
  • składniki sosu miksuję blenderem 
  • dodaję brokuły, kukurydzę, jajka, doprawiam solą, pieprzem i polewam sosem Cezara 
  • można posypać tartym parmezanem :))

                                              Smacznego !!! 


Tagi: brokuł, jajka, kukurydza, sałata rzymska, parmezan, majonez, musztarda francuska, miód, sos worchester, czosnek;

Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

7 komentarzy :


  1. Brokuły otrzymały nazwę "silne ramię" (gałąź) - od włoskiego słowa brocco :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brokuły! Musze wyprobowac przepis, tym bardziej, że jest mało przepisów na sałatki z brokułow.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też lubię różnego rodzaju sałatki. Brokuła również dodaję do różnych potraw. Twoja sałatka mnie kusi. Sos Cezara mi się podoba. Tak więc do zrobienia tej pysznej sałatki droga niedaleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. cieszę się, że sałatka kusi, więc zapraszam do wypróbowania i mam nadzieję, że będzie smakowała - pozdrawiam :)))

      Usuń
  4. Halinko, wszystkie skladniki niemal idealnie pasują do diety, no może zrezygnuję z kukurydzy, albo tylko dam symbolicznie, zamiast majonezu jogurt zerówkę i jestem w siódmym niebie,pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń

  5. Bożenko daj symbolicznie kukurydzę i jogurt zerówkę, też będzie dobrze - pozdrawiam serdecznie :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))