lutego 18, 2013

" SAŁATKA Z MELONA "

Print Friendly and PDF
Czy wiesz, że meloman to człowiek miłujący muzykę, natomiast wielbiciel melonów to melonoman:-):-):-)

A słowo " melonik " pochodzi od melona i oznacza kapelusz, którego denko przypomina kształtem połowę melona, kapelusz ten był modny na przełomie XIX i XX wieku.

Melon jego synonim to kantalupa:-):-)
Jest owocem pochodzącym z obszarów Afryki i Azji.
Do naszego kontynentu dotarł w Starożytności na początku do Grecji, później do Rzymu.

Wywodzi się z rodziny dyniowatych, jest stosunkowo rzadko uprawiany w Polsce, niemniej jego walory smakowe i odżywcze sprawiają, że jest coraz częściej spożywany:-)
Melon zawiera około 90% wody, dlatego też w letnie, upalne dni bardzo dobrze gasi pragnienie i orzeźwia.
Owoc ten jest żółto-zielonej barwy, zawiera karotenoidy, które jak udowodniono naukowo działają przeciwnowotworowo.
Karotenoidy pozytywnie wpływają na oczy i proces widzenia, opóźniają starzenie.
Jest dobrym źródłem witaminy A, B i C oraz potasu, karotenu, pektyn i żelaza. 
Nektar z melona ma właściwości moczopędne i przeczyszczające.
Codzienne spożywanie melona, nawet w niewielkich ilościach pomaga uspokoić nerwy i działa relaksacyjnie:-):-)
Najsmaczniejszą odmianą jest melon miodowy.
Ma on specyficzny, delikatny, lekko mdławy smak.
Ma kulisty lub owalny kształt.
Świeży, dojrzały melon jest żółtawy lub pomarańczowy, ciężki, delikatnie miękki, spękany przy szypułce i soczysty.
Zbyt duża miękkość i intensywny zapach świadczą o tym, że melon jest przejrzały.  
Owoc ten dobrze sprawuje się jako składnik dżemów, konfitur i marmolad.
Najczęściej spożywa się go na surowo - na słodko jako deser lub jako przystawka w postaci sałatki lub z pieprzem, czy imbirem.
Moja dzisiejsza propozycja, to najprostsza pod słońcem surówka.

Składniki :  

  • 50 dag dojrzałego melona
  • cukier puder
  • wanilia
  • 1 kieliszek owocowego wina
  • cytryna

Przygotowanie :

  1.  Melona myję, dzielę na ćwiartki, obieram ze skórki, usuwam pestki, kroję w słupki.
  2. Układam w salaterce, przesypuję cukrem z wanilią.
  3. Przyprawiam winem i sokiem z cytryny.
  4. Uwaga !!! Przyrządzamy na 30 minut przed podaniem i silnie oziębiamy.

Bon Appetit !!!

1 komentarz:

  1. Owoc ten sprawdza się jako składnik dżemów, konfitur i marmolad.
    Najczęściej spożywa się go na surowo - na słodko jako deser.
    I to jest moja propozycja, abyście poczuli się tak blisko nieba, jak to możliwe.....
    Ściskam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger