poniedziałek, 18 lutego 2013

" MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM "

MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM

Autor: Halina Joskowska 
Opublikowano: 18 lutego 2013 r. 

Nie było mnie ostatnio ale dopadła mnie bezsilność, która powaliła na łopatki. Ta niemoc to grypa. 
Musiałam się z nią zmierzyć osobiście:-) 
No ale jest już prawie dobrze:-):-):-) 

Jestem pasjonatką makaronów pod każdą postacią. 
Makaron penne czyni świetne danie z tuńczykiem. 
Do mojej potrawy zastosowałam makaron z całego ziarna. 
Jak wiadomo ziarno składa się z łuski, jądra i kiełka.

Łuska ziarna posiada wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów, które mają istotne znaczenie dla organizmu.

Jądro ziarna stanowi źródło białka oraz węglowodanów , czyli zasobów energii dla organizmu. 

Kiełek ziarna jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów.

Właściwości pełnego ziarna są nieocenione ich spożywanie dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B ( niacyna, witamina B1) i minerałów ( fosfor, magnez, żelazo, cynk ) oraz białka. 

Produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej zdrowej diety, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego:-)

Penne z tuńczykiem to propozycja, która jest idealnym rozwiązaniem na szybką kolację we dwoje. 
Łagodne połączenie ulubionego makaronu z tuńczykiem powoduje, że celebrujemy radość jedzenia bez poczucia ociężałości. 

Makaron penne z tuńczykiem 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego

Idealne połączenie makaronu penne z tuńczykiem !!! 

Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje :-) 
Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia :-) 

 Oceny: 4,8

Czas przygotowania: 5 min 
Czas pieczenia: 25 min 
Łączny czas: 30 min 

Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 1/2 całości 

Liczba kilokalorii w 100 g: 199 
Tłuszcz na 100 g: 3 g 
Białko na 100 g: 12 g 
Węglowodany na 100 g: 28 g 


Składniki: 

  • makaron penne: 200 g 
  • tuńczyk najlepiej Rio Mare: 1 puszka 
  • koncentrat pomidorowy: 3 łyżki 
  • czosnek: 1 ząbek 
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki 
  • suszone oregano: 1 łyżka 
  • bazylia: 1 łyżka 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony pieprz: do smaku 

 Przygotowanie:


  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu - al dente. 
  2.  Drobno kroję czosnek, aby zeszklić go na oliwie wraz z ziołami, dodaję tuńczyka i smażę dopóki woda nie odparuje. 
  3.  Dodaję koncentrat i smażę dopóki nie zgęstnieje. 
  4.  Ugotowany makaron przecedzam i wykładam na talerze. 
  5.  Makaron podaję z przygotowanym sosem, posypuję bazylią. 

I voila:-):-):-)




   


  Do mojego dania podałam białe wytrawne wino. 

 Tagi: makaron penne, tuńczyk Rio Mare, 

 Serdeczności :-):-):-)

2 komentarze :

  1. Idealne danie dla miłośników tuńczyka.
    Przy konsumowaniu celebrujemy radość jedzenia, bez poczucia ociężałości:-)
    Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na rozpoczęcie wieczoru.
    Ściskam:-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani stwarza niepowtarzalną atmosferę swoim wrażliwym sercem - Dlatego rodzina -mąż i dzieci powinni sie wzruszać i z wdzięczności nosić na rękach ...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))