MAKARON PENNE Z TUŃCZYKIEM
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 18 lutego 2013 r.
Nie było mnie ostatnio ale dopadła mnie bezsilność, która powaliła na łopatki. Ta niemoc to grypa.
Musiałam się z nią zmierzyć osobiście:-)
No ale jest już prawie dobrze:-):-):-)
Jestem pasjonatką makaronów pod każdą postacią.
Makaron penne czyni świetne danie z tuńczykiem.
Do mojej potrawy zastosowałam makaron z całego ziarna.
Jak wiadomo ziarno składa się z łuski, jądra i kiełka.
Łuska ziarna posiada wysoką zawartość błonnika, witaminy z grupy B oraz wiele cennych minerałów, które mają istotne znaczenie dla organizmu.
Jądro ziarna stanowi źródło białka oraz węglowodanów , czyli zasobów energii dla organizmu.
Kiełek ziarna jest źródłem witamin z grupy B oraz cennych minerałów.
Właściwości pełnego ziarna są nieocenione ich spożywanie dostarcza nam błonnika, witamin z grupy B ( niacyna, witamina B1) i minerałów ( fosfor, magnez, żelazo, cynk ) oraz białka.
Produkty pełnoziarniste stanowią ważną część właściwie zbilansowanej zdrowej diety, a dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego:-)
Penne z tuńczykiem to propozycja, która jest idealnym rozwiązaniem na szybką kolację we dwoje.
Łagodne połączenie ulubionego makaronu z tuńczykiem powoduje, że celebrujemy radość jedzenia bez poczucia ociężałości.
Makaron penne z tuńczykiem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 16 lutego.
Idealne połączenie makaronu penne z tuńczykiem !!!
Połączenie boskiego smaku penne z tuńczykiem łączy w sobie elegancję z domowym komfortem i wybitnie smakuje :-)
Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na zakończenie dnia :-)
Oceny: 4,8
Czas pieczenia: 25 min
Łączny czas: 30 min
Liczba porcji: 2 porcje
Rozmiar porcji: 1/2 całości
Liczba kilokalorii w 100 g: 199
Tłuszcz na 100 g: 3 g
Białko na 100 g: 12 g
Węglowodany na 100 g: 28 g
Składniki:
- makaron penne: 200 g
- tuńczyk najlepiej Rio Mare: 1 puszka
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- czosnek: 1 ząbek
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia: 3 łyżki
- suszone oregano: 1 łyżka
- bazylia: 1 łyżka
- sól morska: do smaku
- świeżo zmielony pieprz: do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu - al dente.
- Drobno kroję czosnek, aby zeszklić go na oliwie wraz z ziołami, dodaję tuńczyka i smażę dopóki woda nie odparuje.
- Dodaję koncentrat i smażę dopóki nie zgęstnieje.
- Ugotowany makaron przecedzam i wykładam na talerze.
- Makaron podaję z przygotowanym sosem, posypuję bazylią.
I voila:-):-):-)
Do mojego dania podałam białe wytrawne wino.
Tagi: makaron penne, tuńczyk Rio Mare,
Serdeczności :-):-):-)
Idealne danie dla miłośników tuńczyka.
OdpowiedzUsuńPrzy konsumowaniu celebrujemy radość jedzenia, bez poczucia ociężałości:-)
Taka kolacja podnosi na duchu i jest prawdziwie odświętnym sposobem na rozpoczęcie wieczoru.
Ściskam:-):-)
Pani stwarza niepowtarzalną atmosferę swoim wrażliwym sercem - Dlatego rodzina -mąż i dzieci powinni sie wzruszać i z wdzięczności nosić na rękach ...
OdpowiedzUsuń