piątek, 25 kwietnia 2014

"Sałatka Waldorf"

Sałatka Waldorf


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 24 kwietnia 2014 r. Ta wykwintna sałatka została stworzona w hotelu Waldorf-Astoria przez Oscara Tschirky w Nowym Jorku w 1893 roku. Stąd też jej nazwa. Oryginalna receptura składała się tylko z czerwonych jabłek, selera i majonezu. Posiekane orzechy włoskie zostały dodane później. Do jej przygotowania przekonało mnie nowojorskie pochodzenie i
poszukiwanie nowych smaków. Poszczególne składniki są mi bliskie, więc stwierdziłam, że ich połączenie może stworzyć coś bardzo pysznego, a zarazem wyjątkowego. Moją sałatkę wzbogaciłam perfekcyjnie ugotowaną piersią kurczaka, czyniąc ją bardzo pożywną. Wszystkie składniki wymieszałam w sosie majonezowym, w którym majonez połączyłam z sokiem z cytryny, cynamonem, miodem i czosnkiem. Ten melanż znakomicie podkreślił smak jabłek, które idealnie komponują się z posmakiem selera, ku mojemu zaskoczeniu!!!??? Nie spodziewałam się, że jabłka i seler tak pięknie się uzupełniają, nadając potrawie orzeźwiający, chrupki charakter,ciekawy smak i wiosenny wygląd. Jeżeli jej jeszcze nie znacie, spróbujcie ją zrobić, a zapewniam, że będziecie ją czynić bez końca. To jest chyba najlepsza sałatka jaką do tej pory jadłam, oczarowała mnie od pierwszego wejrzenia i pierwszego kęsa. Zadziwiające jest, że potrawa jest prosta i tania, a jednak zyskała światową sławę. To jest kolejny przykład dania, będącego pochwałą prostoty. Takie jedzenie najbardziej do mnie przemawia. Bardzo polecam :)) 
Sałatka może być klasyczną przystawką przed jedzeniem (apetizer), lub można ją podać jako danie samodzielne z grzankami. Do sałatki dodałam orzechy włoskie, ale na przyszłość, będę je serwowała w miseczce obok, szczególnie, kiedy będą goście. Są one silnie uczulające, kto chce i może niech sam je domiesza do swojej sałatki.
Sałatka Waldorf Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 kwietnia. Doskonała sałatka Waldorf! Ta sałatka to oprócz wymienionych wyżej walorów smakowych, przede wszystkim świetna porcja niezbędnych witamin. Na absolutną uwagę zasługuje tu seler naciowy, który w polskiej kuchni, przynajmniej tak mi się wydaje, jest traktowany po macoszemu. A to warzywo magazynuje dwukrotnie więcej witaminy C, niż owoce cytrusowe. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania, może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP. Ciemnozielone łodygi naciowej odmiany, znakomicie uzupełniają w naszym organizmie niedobory beta karotenu, podobnie zresztą jak witaminy E, określanej witaminą młodości. Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu, cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Pojawiające się w sałatce pektyny, pochodzą z jabłek, zwiększają one uczucie sytości, a pieprz i cynamon, przyspieszają metabolizm. Jak widać ta potrawa to samo zdrowie, wobec której nie można przejść obojętnie :)) 
Oceny: 4,9 
Czas przygotowania: 45 min Czas gotowania: 10 min Łączny czas: 55 min
Liczba porcji: 4

 



Składniki: 

Przepis zaadaptowany z Kwestii Smaku :))
  • pierś kurczaka (zgrillowana, smażona lub ugotowana): pojedyncza 
  • seler naciowy: 1 łodyga 
  • jabłko (może być kwaśne i winne): 2 
  • gałązki szczypiorku wraz z białą częścią: 3 
  • orzechy włoskie: 1/2 szklanki 
Sos majonezowy: 
  • sok z cytryny: 1 
  • cynamon: szczypta 
  • majonez: 3 łyżki 
  • cukier lub miód lub rodzynki namoczone w rumie: 1 łyżeczka, 1 łyżeczka (miodu), 1/4 szklanki 
  • czosnek: 2 ząbki 
  • sól morska: do smaku 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: 1/2 łyżeczki 
oraz: 
  • grzanki z masłem czosnkowym (można dodać natkę pietruszki): w zależności od preferencji 
  • oliwa extra vergine (zamiast dodatkowego majonezu - opcjonalnie): 2 łyżki 
  • tarty parmezan: do posypania 
Perfekcyjnie ugotowana pierś kurczaka: 
  • pojedyncza pierś kurczaka: 1 
  • sól morska: do przyprószenia 
  • świeżo zmielony czarny pieprz: do posypania 
  • ocet jabłkowy (lub ocet winny, lub sok z cytryny): 2 łyżki (2 łyżeczki octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny) 
  • whisky lub wódka: 1 kieliszek 
  • oliwa: 1 łyżka 
  • listek laurowy: 1 
  • ziele angielskie: 1 
  • świeży tymianek: 4 łodyżki 
lub: 
  • suszony tymianek: 2 łyżeczki 

Przygotowanie:

  • pierś kurczaka płuczę, suszę i oczyszczam z błonek, włókien i kostek 
  • kładę ją w głębokim talerzu, wypukłą stroną do dołu i rozcinam środkowe włókna, rozkładając pierś na cieńszy filet 
  • prószę solą, pieprzem, polewam sokiem z cytryny, alkoholem i oliwą, dodaję listek, ziele i tymianek 
  • moczę pierś w marynacie i odstawiam na minimum 10 minut, maksymalnie na godzinę 
  • wkładam ją razem z całą marynatą do garnka, zalewam zimną wodą (do przykrycia piersi) i doprowadzam do zagotowania na umiarkowanym ogniu 
  • garnek przykrywam, zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez 10 minut (bulion ma delikatnie mrugać) 
  • odstawiam z ognia i pozostawiam kurczaka w bulionie do wystudzenia 
  • wyjmuję z bulionu i kroję na plasterki i dodatkowo jeszcze na mniejsze kawałki
  • łodygi selera siekam na cienkie poprzeczne paseczki, prószę solą i odkładam 
  • jabłka obieram, kroję na ćwiartki, wycinam gniazda nasienne, ćwiartki kroję dodatkowo na mniejsze kawałki, wkładam je do szklanej (może być plastikowa) salaterki i kropię sokiem z cytryny, dodaję cynamon, mieszam i odstawiam 
  • do miski z jabłkami dodaję pierś kurczaka, seler oraz posiekany szczypiorek, posypuję świeżo zmielonym pieprzem, dodaję majonez, cukier (lub miód lub rodzynki jeśli ich używamy) oraz czosnek 
  • na koniec mieszam z posiekanymi orzechami 
  • można dodać więcej majonezu do smaku lub oliwę extra vergine 
  • sałatkę podałam na stół z grzankami czosnkowymi - można je podać w oddzielnej miseczce lub przyprószyć od razu sałatkę na pojedynczych talerzykach, można posypać tartym parmezanem :))



                                                     Smacznego !!! 


Tagi: pierś kurczaka, seler naciowy, jabłka, szczypiorek, orzechy włoskie, sok z cytryny, cynamon, majonez, miód, czosnek, grzanki z masłem czosnkowym, oliwa extra vergine, parmezan, whisky, tymianek;

4 komentarze :


  1. Sałatka zaskakuje niekonwencjonalnym połączeniem składników, rozpieszcza zmysły smaku, jest znakomita:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatkę znam, ale przyznaję, nigdy nie robiłam , jadłam u koleżanki, muszę kiedyś wrócić do Twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka jest rzeczywiście cudowna, ale samego posta jakoś ciężko mi się czyta, bo wszystko jednym ciągiem - bez akapitów itp.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde miłe słowo :)))