czerwca 05, 2014

"Koktajl truskawkowy"

Print Friendly and PDF

Koktajl truskawkowy


Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 5 czerwca 2014 r. W kalendarzu zagościł miesiąc czerwiec, a to oznacza, że w owocowym świecie prym wiodą truskawki Wartość świeżych owoców, najlepiej prosto z krzaczka jest niezwykle cenna i daje nam olbrzymie możliwości kulinarne. Korzystajmy z tego dobrodziejstwa, bo czas jest krótki. Truskawki lubię pod każdą postacią. Na początek przygotowałam najprostszy z możliwych, koktajl z nutą waniliową, który świetnie się wpasował w poobiedni deser. Zaletą tej kompozycji jest nie tylko pyszny smak, ale również dobroczynny wpływ na cały organizm. W jednej szklaneczce przemyca się witamina C, wapń, fosfor, żelazo, błonnik, który
poprawia przemianę materii. Z taką dawką pozytywnych wibracji od razu czujemy się zdrowsi, młodsi, szczuplejsi i szczęśliwsi. Zmiksowany i schłodzony napój na bazie soczystych truskawek, świetnie wpisuje się w modę na tzw. "zdrowe odżywianie", dlatego bardzo polecam i życzę smacznego :))) 
Koktajl truskawkowy 
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 3 czerwcaOrzeźwiający koktajl truskawkowy! Smak napoju, wyważona słodycz, płynna konsystencja, lekko waniliowy aromat, tworzą idealną harmonię, a aspekt wizualny wyrażony subtelnym różem, determinuje ochotę na wypicie koktajlu :))) 

Oceny: 4,8 

Czas przygotowania: 10 min 
Łączny czas: 10 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 pucharek  

Składniki: 

  • truskawki: 500 g 
  • mleko: 250 ml (1 szklanka - najlepiej owsiane, kokosowe lub migdałowe)
  • cukier trzcinowy: 2 łyżki (opcjonalnie)
  • ekstrakt waniliowy: 1/2 łyżki 
  • miód ( do smaku )

Przygotowanie:

  • truskawki myję osuszam papierowym ręcznikiem obieram z szypułek (zawsze w tej kolejności - truskawki myte bez szypułek "piją" wodę i tracą smak) 
  • umieszczam w blenderze miksuję na wysokich obrotach 
  • dodaję mleko, cukier trzcinowy i ekstrakt waniliowy jeszcze raz miksuję na gładką masę, jeśli zachodzi potrzeba dosładzam miodem
  • rozlewam do ozdobnych kieliszków 
  • jakość truskawek jest bardzo ważna, im słodsze, tym lepszy smak napoju 
  • ilość mleka może być większa lub mniejsza zależy jaką konsystencję lubicie , jeśli nie dodacie w ogóle mleka, powstanie pyszny, gęsty mus
  • ilość cukru zależy od słodyczy truskawek


Koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy


                                                  Smacznego !


 Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!  Nowalijkowe Kucharzenie

7 komentarzy:

Dziękuję za każde miłe słowo :)))

Copyright © Moje Gotowanie , Blogger